Odzysk drożdży z piwa sklepowego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #31
    Woyto, skoro jesteś skłonny do doświadczeń to polecam ci zaopatrzyć się w disacharyd melibiozę { 6-O-(alfa-D-galaktopiranozylo)-beta-D-glukopiranozę) }.
    Otóż drożdże tzw. górnej fermentacji nie są w stanie tego cukru sfermentować, podczas gdy drożdże dolnej fermentacji wykorzystują melibiozę bez trudu.
    Podobnie drożdże typu lager (dolnej fermentacji) fermentują w całości trisacharyd rafinozę, a drożdże typu ale (górnej fermentacji) tylko w 1/3, zostawiając właśnie niedostępna dla nich melibiozę (w tym przypadku obserwacja gołym okiem byłaby zawodna, bo jednak coś fermentuje).

    Nie pytaj mnie gdzie zaopatrzyć się w melibiozę albo rafinozę.
    Chce tylko powiedzieć, że podział drożdży na dwa ogólne typy jest realną rzeczywistością mającą swe odbicie w różnych genotypach obu grup drożdży.Zdolność fermentowania melibiozy oczywiście nie jest jedyną konsekwencją tych genetycznych różnic ale łatwo zauważalną.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • woyto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.02
      • 15

      #32
      Dzięki Czes to sie nazywa odpowiedź na temat .
      Teraz przynajmniej teoretycznie wiem jak to sprawdzić.
      Może Krzysiu już to sprawdzał i wie, że to drożdże dolnej fermentacji
      Tak czy owak wiem coś więcej.
      Przepraszam Art, ale prócz porady Czesa dotyczącego piwa Schneider Weisse Original nic nie udało mi się znależć, a życie przecież idzie do przodu stąd ten temat i pytanie.
      Jeśli więc ktoś zechce coś jeszcze doradzić to zapraszam na PW.
      Pozdrawiam wojtek

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        ...większa część produkcji brytyjskiego ale pochodzi z fermentacji dolnej w fermentorach cylindryczno - stożkowych. W tych zbiornikach drożdże ale górnej fermentacji, S. cerevisae, osiadają... Być może większy sens ma zarzucenie podziału opartego na ale i lager, użycie nazwy piwo oraz bardziej dokładnych określników opartych bezpośrednio na procesie.

        Piwowarstwo, M. Lewis, T. Young, Warszawa 2001, str. 168 - 169.

        Zgadywałem, ale nie byłem daleko od prawdy.

        Przyjmując to, co stwierdził Czes, w warunkach amatorskich nie mamy sposobu, żeby rozpoznać, z jakimi drożdżami mamy do czynienia.

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #34
          Wracając do meritum tego wątku i pytań woyto:
          Próbowałem także odzyskiwać drożdże z piw belgijskich, udało się z Rochefort 10 - piwo fermentowane tymi drożdżami poszło wczoraj do butelek po 3 tyg. leżakowania. Drożdże te, tak jak szczep z butelki Hoegaarden, utrzymywały się podczas fermentacji na powierzchni i były na tyle ciężkie, że piana nie robiła się zbyt duża.
          Pierwsza ocena piwa po leżakowaniu - bardzo pozytywna.

          Co do odzysku z piw belgijskich - zauważyłem że odzysk udaje się lepiej jeżeli wykonuje się go w nieco wyższej temperaturze - te z Rochefort odzyskiwałem w temp 25-27 C.
          Dodam że z kilku innych piw belgijskich odzysk mi się nie udał.

          Obecnie skupiam się jednak na drożdżach płynnych WLP.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 14:24
          • etman
            Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

            Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
            2024-11-23, 19:56
          • etman
            Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

            Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
            2024-10-29, 22:38
          • darekd
            SanFrutos, DH IPA
            darekd
            Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
            Działają od 2013 r.

            DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
            6% alk.
            ...
            2025-07-04, 01:44
          • Marianowar_pl
            Drożdże płynne - jak używać?
            Marianowar_pl
            Witam wszystkich,

            Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

            Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
            2025-05-12, 16:32
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...