Drożdże płynne Wyeast

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abratek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 27

    #166
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13
    Mam pytanie, czy wlać całą zawartość startera do brzeczki, czy zgodnie z instrukcją zlać płyn z wierzchu (piwo) w kanał?
    I ja chciałbym podłączyć się pod to pytanie,
    w instrukcji z Browamtora jest o zlewaniu, jednak obawiam się czy do momentu zadania brzeczki tym starterem wszystkie drożdże osiądą na dnie a szkoda każdej komórki (nastaw 30litrów)
    Czy jest jakieś przeciwwskazanie do wlania całości? - piwa to zbytnio nie "rozwodni"

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #167
      Ja zawsze wlewam całość.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #168
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Ja zawsze wlewam całość.
        A ja dziś robię próbę bez startera. Nastawiam niecałe 20l 10°blg z Urquelami. Potraktuję to jako starter. Zobaczymy co z tego wyniknie.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #169
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          A ja dziś robię próbę bez startera. Nastawiam niecałe 20l 10°blg z Urquelami. Potraktuję to jako starter. Zobaczymy co z tego wyniknie.
          Pierwsze płynne tez wlałem odrazu do brzeczki 12blg, drugie zresztą też. Troche stresu było ale wystartowały.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #170
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            A ja dziś robię próbę bez startera. Nastawiam niecałe 20l 10°blg z Urquelami. Potraktuję to jako starter. Zobaczymy co z tego wyniknie.
            Będzie dobrze, też tak robiłam.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Samael
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.09
              • 153

              #171
              W instrukcji na tyle jest info jak przechowywac Przed i po zgnieceniu kapsuly z pozywka.Jesli masz problem z angielskim to wyslij na pw mi fote z instrukcja to chetnie przetlumacze.Pozdrawiam.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • etman
                Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                2024-11-23, 19:56
              • Marianowar_pl
                Drożdże płynne - jak używać?
                Marianowar_pl
                Witam wszystkich,

                Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

                Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
                2025-05-12, 16:32
              • Piotr7
                drożdże dla początkującego
                Piotr7
                Witam!
                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                2024-12-09, 14:24
              • etman
                Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                2024-10-29, 22:38
              • darekd
                SanFrutos, DH IPA
                darekd
                Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
                Działają od 2013 r.

                DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
                6% alk.
                ...
                2025-07-04, 01:44
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...