Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
- rozgrzałem piekarnik do temp. 62 st i wsadziłem tam słód na blasze (pokrytej papierem do pieczenia) - w tej temperaturze pozostawiłem go na ok. 35 min
- podniosłem temperaturę do 72 st
w jaki sposób udało Ci się tak precyzyjnie ustawić temp.piekarnika
w jaki sposób udało Ci się tak precyzyjnie ustawić temp.piekarnika
Wiesz, na rynku zdarzają się takie piekarniki, w których można ustawić żądaną temperaturę. W dodatku, dzięki termostatowi - potrafią one temperaturę utrzymać. Taki cud techniki
A tak poważnie - to oczywiście rzeczywista temperatura z grubsza tylko wynosiła właśnie tyle, zresztą niczego innego nie oczekiwałem. Przecież to nie apteka jest
Podczepię się pod ten temat z własnym pytaniem do osób, które prażyły już samodzielnie słód. Zamierzam wykonać własnej roboty słód bursztynowy i brązowy i zastanawiam się, czy po uprażeniu zredukuje on ciężar? A jeśli tak, to jak mocno?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
Podczepię się pod ten temat z własnym pytaniem do osób, które prażyły już samodzielnie słód. Zamierzam wykonać własnej roboty słód bursztynowy i brązowy i zastanawiam się, czy po uprażeniu zredukuje on ciężar? A jeśli tak, to jak mocno?
Ja jeszcze go nie ważyłem po uprażeniu, ale jak nie zapomnę - to zrobię to powrocie do domu i Ci zapodam.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
Wiesz, na rynku zdarzają się takie piekarniki, w których można ustawić żądaną temperaturę. W dodatku, dzięki termostatowi - potrafią one temperaturę utrzymać. Taki cud techniki
co to ludzie taraz nie wymyślą to sie po prostu w głowie nie mieści -takie cudo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
To ja podczepię się pod pytanie: Czy bursztynowy i inne bez karmelowych praży się już bez namaczania? Tak jak gdzieś tam już wspominałam?
Tak. Bursztynowy, biskwitowy i tym podobne wynalazki praży się na sucho, zmieniając tylko temperaturę. A ściślej - zaczyna się tak, jak pilzeński, dopiero kiedy zawartość wody w ziarnie spadnie poniżej 10%, stopniowo podnosi się temperaturę.
Teoretycznie wiem. Podgrzać słód jasny do temp. 90 C, przetrzymać 20 minut, a następnie powoli podgrzać do 140 C. Ale nie wiem, co to ma być za słód jasny, jak w szczegółach wygląda ten program temperaturowy i nie do końca wiem, w jaki sposób utrzymać taki reżim temperaturowy - podgrzewanie w piekarniku, a nie na siatce strumieniem gorącego powietrza jest mało skuteczne.
Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (Goldings), aby uzyskać angielski akcent.
Kraftowy browar z Pontejos w Kantabrii (północna Hiszpania) uwarzył serię piw pod tą nazwą (wiem, że jest jeszcze DDH NEIPA) we współpracy z dwoma lokalami/sklepami z regionu Kastylia León - El Gato que Bebía Cerveza (Valladolid) i La Cueva del Lúpulo (Salamanka).
Comment