Klarownie piwa
Collapse
X
-
Klarownie piwa
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Tagi: brak -
To nie jest żaden ARES.
ARES130 to tylko kod w bazie sklepu winohobby.pl. Ten tajemniczy środek do klarowania to finnings czyli żelatyna z rybich ości. Bardzo popularne na Wyspach.
-
Zbędne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
I wszystko jasne.
Dzięki za informacje.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Ja stosowałem. O ile dobrze pamiętam na bazie bentonitu. Jego przydatność w przypadku piwa jest problematyczna, bo musi być odpowiednie środowisko by działał skutecznie a takowego nie ma w piwie. Owszem efekt jest, ale spokojnie, jak koledzy piszą można sobie podarowaćOstatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-02-04, 22:52.Comment
-
Jesli jest to co pisze Kopyr to jest to bardzo dobry (tradycyjny) produkt do klarowania piw w stylu brytyjskim. Powszechnie uzywany w malych browarach lokalnych. Powoduje, ze piwo w beczce zbija sie w mocny jakby zelatynowy osad na dnie beczki."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
-
Osad jest ciezej ruszyc z dna niz normalnie. Ale faktycznie jak wozisz beczki i nimi trzesiesz zalecane jest zostawienie ich w piwnicach na 2 dni zamin wszystko opadnie, bo inaczej mozesz zalapac sie na piwo z paprochami. W przypadku jak warzysz piwo w domu i je serwujesz w domu to piwo szybciej sie klaruje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Isinglass to po polsku karuk. To wyjątkowo czysta forma kolagenu (białka) otrzymywana z pęcherzy pławnych ryb jesiotrowatych (ale ostatnio i innych). Ma zdolność elektrostatycznego i mechanicznego "łapania" komórek drożdżowych.
Rzeczywiście regularnie stosowany na Wyspach Brytyjskich do klarowania piw beczkowych cask ales (także w większej skali, przed filtracją). W Polsce karukiem klarowano piwo Grodziskie.
Nie jest łatwy w stosowaniu, ale próbować można.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Z mojego doswiadczenia nalezy dobrze wymieszac karuk z piwem. No i tutaj nalezy to robic raczej delikatnie. Inaczej caly srodek bedzie plywal na powierzchni piwa jako zelowata skorka."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Koledzy a czy ktoś z Was klarował za pomocą żelatyny? Jeśli tak to proszę o info kiedy ją się zadaje będę wdzięczny Pozdrawiam
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Tak. Efekty są bardzo dobre. Wystarczy dodać żelatynę 2-3 dni przed butelkowaniem. Podczas butelkowania dodaję drożdży dolnej fermentacji, bo może być kłopot z refermentacją w butelce (strąciliśmy drożdże w balonie). Dolniaki dobrze kłaczkują i bez problemu osiadają na dnie butelki.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70Koledzy a czy ktoś z Was klarował za pomocą żelatyny?Comment
-
Dzięki za info ale jeszcze mam pyt ile tych drozdzy i czy można zaryzykować i ich nie dawać? PozdrTak. Efekty są bardzo dobre. Wystarczy dodać żelatynę 2-3 dni przed butelkowaniem. Podczas butelkowania dodaję drożdży dolnej fermentacji, bo może być kłopot z refermentacją w butelce (strąciliśmy drożdże w balonie). Dolniaki dobrze kłaczkują i bez problemu osiadają na dnie butelki.
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Zaryzykować można zawsze, bo jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Chyba, że masz dobry mikroskop, to wtedy możesz sobie sprawdzić, czy po żelatynowaniu zostały tobie jakieś drożdże w piwie.
Tylko nie bardzo wiem, po co tak sobie komplikować życie. Jesli masz zbyt mętne piwo, to znaczy, że źle zacierasz, albo za krótko leżakujesz. Postaw na wtórnej dwa - trzy tygodnie w temp. poniżej 10 stopni i żadna żelatyna nie będzie potrzebna.Comment
-
Krzysiu dobrze zacieram tylko z lezakowaniem czasami jest problem bo ma takie zejście że nie nadążam warzyćZaryzykować można zawsze, bo jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Chyba, że masz dobry mikroskop, to wtedy możesz sobie sprawdzić, czy po żelatynowaniu zostały tobie jakieś drożdże w piwie.
Tylko nie bardzo wiem, po co tak sobie komplikować życie. Jesli masz zbyt mętne piwo, to znaczy, że źle zacierasz, albo za krótko leżakujesz. Postaw na wtórnej dwa - trzy tygodnie w temp. poniżej 10 stopni i żadna żelatyna nie będzie potrzebna.
a tak przy okazji jak bedziemy sie gdzies widzieli to zabierz dla mnie jedno swoje piwko to wtedy ocenie czy te Twoje jest dobrze wyklarowane a tak pozatym to chciałbym po prostu wiedzieć jak to się robi bo mam żelatynę ze starych zakupów i wypadałoby ją kiedyś zużyć ale jeśli ma mi ona skilerowac drozdze to nie bede jej uzywał. pozdr
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
Related Topics
Collapse
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Belgijskie Amber Ale z Amsterdamu. Alko 6%. IBU 40.
W składzie chmiele Simcoe, Chinook i Columbus.
Piana - średnia i powoli opada do cienkiej warstewki.
Lacing - sporo, fajny z krążkowaniem.
Barwa - zamglony bursztyn.
Gaz - średni.
Aromat - słodka...-
Channel: Holandia
2018-09-15, 00:53 -
-
Hospůdka u Kellerů jest firmowym lokalem browaru Olbrev i niestety znajduje się tuż przy głównej drodze. Z racji soboty i mniejszego ruchu mogliśmy cieszyć się smakiem pysznych piwek siedząc w przed barowym ogródku. Elewacja budynku oraz środek lokalu został ładnie odnowiony, jest nawet...-
Channel: Czechy
-
-
Koledzy już dawno napomykali o tym browarze, ale dość chaotycznie w różnych miejscach
.
Na wyspie Uznam, w zasadzie w środku niczego, mieści się browar, restauracja i palarnia kawy.
Nie podaję szczegółów dojazdu, bo w dobie wszechobecnej nawigacji wydaje się to bez sensu....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
?
Comment