Chmiel do Saisona

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Chmiel do Saisona

    Chciałem uwarzyć Saisona według receptury Doroty Chrapek, lecz nie mogę znaleźć chmielu aromatycznego żateckiego. Czy w zamian za ten rodzaj chmielu mogę użyć np. Styrian Golding? W jakiej ilości (zamiast 30g żateckiego), ewentualnie jaki inny i ile byście go polecili?
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3281

    #2
    Według BeerSmith zamiast Żateckiego można użyć Lubelskiego i Tettnanger. Z tym że po co szukać zamienników, skoro bez problemów możesz kupić oryginał? http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/926
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Chyba coś przegapiłem, bo tutaj też zaglądałem...
      Ale dzięki!

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        A to nie to samo co saaz

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24153

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
          A to nie to samo co saaz

          To pytanie, stwierdzenie, czy żart?
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-04-21, 16:16.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Thornbridge, Czech Mates
            Javox
            Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
            ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (
            Goldings), aby uzyskać angielski akcent.

            Puszka 440 ml, alko 4.8%

            Piana - więcej na początku potem z trzaskiem...
            2024-09-20, 13:56
          • darekd
            Renton, Lola
            darekd
            Kraftowy browar z miasta Fano w regionie Marche

            Saison z szałwią i kolendrą

            13,5% ekstr.
            5,5% alk

            https://www.birrificiorenton.it/lola-eng

            Aromat - na początku kwaskowo-cierpkie owoce, które przypominają mi pigwę, jest ziarnisty słód, potem...
            2024-08-30, 22:11
          • bimb
            Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
            bimb
            Cześć.
            Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

            Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
            2025-07-13, 18:23
          • pebejot
            Finlandia, Helsinki, Sofiankatu 2, Helsinki Bryggeri Brewhouse
            pebejot
            Sporych rozmiarów browar restauracyjny w samym centrum Helsinek kilka kroków od zatoki, schowany w jednej z wybrukowanych uliczek.
            Wejście prowadzi przez małe pomieszczenie z barem, dalej przejście na duży dziedziniec ze sporym ogródkiem i osobnym barem letnim w drewnianej budzie. Tuż...
            2025-07-07, 11:28
          • darekd
            Maians, Espiga Crescent Moon
            darekd
            Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną, o którym pisał Wpadzio:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spiga-pale-ale

            Właściwie to wszystkie ich piwa to marka Espiga, tak że kojarzy się to z nazwą browaru.

            Określone...
            2023-06-18, 23:22
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...