Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwa jasne - górna fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Senior
    • 11-2011
    • 115

    Piwa jasne - górna fermentacja

    cześć,
    Od razu podskreślę, że jestem początkujaćy (jestem w trakcie fermentacji Pale Ale z zacieraniem).
    Myślałem, aby kolejne piwo zrobić coś z jasnych pełnych piw. I stąd pytanie, czy muszą byc drożdze fermentacji dolnej ? czy są jakieś rodzaje piw tego typu gdzię wykorzystuje sie drożdze górnej fermentacji ?

    Znalazłem jedną tylko wypowiedź, że nie ma znaczenia których drożdzy się użyje, ale wydaje mi się to troche dziwne. Jedyne jakie znalazłem to piwo a'la grodziskie z górnej fermentacji, ale patrzac, że ma 8BLG to jest bardzo leciutkie piwo.

    z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    PA, IPA, Blond, Witbier, pszeniczne, belgian ale.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • pioterb4
      Senior
      • 05-2006
      • 4322

      #3
      American Summer ale jeszcze ma całkiem jasny kolor

      Comment

      • Konrad_
        Senior
        • 11-2011
        • 115

        #4
        dzieki za podpowiedzi.

        Ok, jestem laikiem, wiec szukam cos z zestawów i chyba skusze sie na Weizenbier / Hefeweizen II 12º BLG z centrumpiwowarstwa.

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Jak jesteś początkujący to weizena nie polecam - łatwo się zniechęcić nie osiągając efektu za pierwszym razem (gdzie te banany itp.) Jeśli z zestawów CP to weź jasne a'la Koelsch, albo po prostu kup 4 kg pilzneńskiego, 1 kg monachijskiego lub wiedeńskiego i drożdże Danstar Windsor - będziesz miał proste, jasne piwko. Chmielenie w zależności od odporności na goryczkę
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Konrad_
            Senior
            • 11-2011
            • 115

            #6
            własnie czytam i czytam, w weekend musze sie zdecydować co wybrac
            a American Lager 12º BLG ? co o tym sądzicie, ja wiem ze zaraz powiecie, że chce do korporacyjnych podobne piwko, ale chce zobaczyć, jak można domowym zrobić tego typu piwko i o ile jest lepsze i na trzecią warke planuje Koźlaka 17 BLG. Jest dolnej fermentacji, ale mysle ze zima temu sprzyja, żeby znależć odpowiednie pomieszczenie.

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              Am. Lager to dolna fermentacja, zrozumiłam, że chcesz górną.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • zgoda
                Senior
                • 05-2005
                • 3516

                #8
                Jakby go przefermentować Nottinghamami albo US-05, to też będzie dobre.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Mason
                  Senior
                  • 02-2010
                  • 3280

                  #9
                  I warto robić tego american lagera 20 litrów, żeby trochę spróbować?

                  Ja bym na Twoim miejscu zrobił pale ale, nawet z zestawu. Proste i smaczne
                  Last edited by Mason; 25-11-2011, 13:46.
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #10
                    Ja już dałam propozycję - najgorsze jest właśnie to, że początkujący koniecznie chcą eksperymentować z dziwactwami, a potem nie wiedzą, skąd się co bierze w smaku i zapachu - nie dziwota. Konrad - nie idź tą drogą
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Konrad_
                      Senior
                      • 11-2011
                      • 115

                      #11
                      ale za dziwactwo uważasz american lager czy koźlaka ?

                      Comment

                      • Konrad_
                        Senior
                        • 11-2011
                        • 115

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                        I warto robić tego american lagera 20 litrów, żeby trochę spróbować?

                        Ja bym na Twoim miejscu zrobił pale ale, nawet z zestawu. Proste i smaczne
                        Pale Ale jest właśnie moim pierwszym piwkiem, który jest właśnie w trakcie fermentacji burzliwej. Teraz zastanawiam sie nad drugim.

                        Comment

                        • dknap
                          Senior
                          • 08-2011
                          • 130

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja już dałam propozycję - najgorsze jest właśnie to, że początkujący koniecznie chcą eksperymentować z dziwactwami, a potem nie wiedzą, skąd się co bierze w smaku i zapachu - nie dziwota. Konrad - nie idź tą drogą
                          Poniekąd odbieram ten post jako aluzję w moim kierunku Ja wręcz przeciwnie - chcę wiedzieć skąd co się bierze w zapachu i smaku, dlatego analizuję receptury i zadaję (niekiedy dziwne) pytania. HQ out.
                          Last edited by dknap; 25-11-2011, 14:21.

                          Comment

                          • Konrad_
                            Senior
                            • 11-2011
                            • 115

                            #14
                            ok, uważam, że Koźlak nie jest eksperymentem,a bardzo lubie to piwo

                            to może zdradzcie jakie były wasze pierwsze Warki, albo takie ktore najwiecej nauczą co skąd się bierze ?

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                              Poniekąd odbieram ten post jako aluzję w moim kierunku Ja wręcz przeciwnie - chcę wiedzieć skąd co się bierze w zapachu i smaku, dlatego analizuję receptury i zadaję (niekiedy dziwne) pytania. HQ out.
                              Nie, to nie aluzja konkretnie do Ciebie, ten trend już jest od jakiegoś czasu, niestety. Jak nie zrobisz piwa o niewydziwonym zasypie, np. z samego pilzneńskiego, to nigdy się nie dowiesz, jaki wkład smakowy ma ten słód.

                              Konrad - koźlak to piwo mocne, dolnej fermentacji. Sama fermentacja będzie trwała miesiąc, a takie piwo najlepiej leżakować 6 miesięcy, no minimum 3. Jesteś pewien, że chcesz tyle czekać na spróbowanie swojej drugiej warki?
                              Last edited by Marusia; 25-11-2011, 14:41.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎