cześć,
Od razu podskreślę, że jestem początkujaćy (jestem w trakcie fermentacji Pale Ale z zacieraniem).
Myślałem, aby kolejne piwo zrobić coś z jasnych pełnych piw. I stąd pytanie, czy muszą byc drożdze fermentacji dolnej ? czy są jakieś rodzaje piw tego typu gdzię wykorzystuje sie drożdze górnej fermentacji ?
Znalazłem jedną tylko wypowiedź, że nie ma znaczenia których drożdzy się użyje, ale wydaje mi się to troche dziwne. Jedyne jakie znalazłem to piwo a'la grodziskie z górnej fermentacji, ale patrzac, że ma 8BLG to jest bardzo leciutkie piwo.
z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
					Od razu podskreślę, że jestem początkujaćy (jestem w trakcie fermentacji Pale Ale z zacieraniem).
Myślałem, aby kolejne piwo zrobić coś z jasnych pełnych piw. I stąd pytanie, czy muszą byc drożdze fermentacji dolnej ? czy są jakieś rodzaje piw tego typu gdzię wykorzystuje sie drożdze górnej fermentacji ?
Znalazłem jedną tylko wypowiedź, że nie ma znaczenia których drożdzy się użyje, ale wydaje mi się to troche dziwne. Jedyne jakie znalazłem to piwo a'la grodziskie z górnej fermentacji, ale patrzac, że ma 8BLG to jest bardzo leciutkie piwo.
z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
 
		
	 
		
	 
							
						 
		
	 
		
	 
		
	 Ja wręcz przeciwnie - chcę wiedzieć skąd co się bierze w zapachu i smaku, dlatego analizuję receptury i zadaję (niekiedy dziwne) pytania. HQ out.
 Ja wręcz przeciwnie - chcę wiedzieć skąd co się bierze w zapachu i smaku, dlatego analizuję receptury i zadaję (niekiedy dziwne) pytania. HQ out.  
							
						 
		
	 
		
	
Comment