Kegi 10,5 l
Collapse
X
-
Dzięki!
Ale jak wszyscy wyżej wziąłbym jak cena by była odpowiedniejsza.... Powiedzmy 45 zł za sztukę. Wtedy wziąłbym z 5-10 szt. tak myślę.
Poczekajmy czy ten sprzedający przemyśli sprawę...
A co myślicie? Te są lepsze od Corneliusów?Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)Comment
-
Właśnie dostałem e-mail od sprzedającego. Facet trochę przesadził!
Cytuję:
"w przypdku 10 szt cena 80zł/szt
Odpowiada?"
Trochę przesada. Zaraz mu napisze o cenach które NAS interesują. Zobaczymy co napisze...
Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)Comment
-
Kamień piwny to tylko nazwa i nie ma nic wspólnego z kamieniem kotłowym który to usuwa się kwasem solnym w reakcji chemicznej. Kamień piwny to takie rudo-brunatne naloty na ścianach naczyń tworzące się głównie podczas kontaktu z gorącą brzeczką. O kamieniu w kegach z zimnym piwem napisałem trochę na wyrost, ale też powstaje. Gorąca soda rozpuszcza go bardzo łatwo i jest to metoda powszechnie stosowana w browarnictwie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoKamień to raczej kwasem.
Tak właśnie robię. Otwieram keg wykręcając fitting (za pierwszym razem trzeba zdjąć zabezpieczenie z fittingu) i wlewam wodę z kranu. Mam w sumie 10 kegów różnych rozmiarów z fittingiem A i jest to bardzo wygodne. Jak wybierasz się do Żywca, to mogę Ci opowiedzieć w szczegółach i sam zobaczysz.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BulipunkWogosz, ale jak wlewasz przez ten fitting? Lejkiem? Chyba trzeba mieć jakieś specjalne gniazdo do czyszczenia. Przecież nie otworzysz kega (kegu?) i nie wlejesz wody z kranu żeby wypłukać..Comment
-
Biorąc pod uwagę upierdliwość czyszczenia i napełniania to pozostanę jednak przy Corneliusach, jak dla mnie ciut za duże, ale wygodniejsze.
Comment
-
Kamień piwny nie ma nic wspólnego z zanieczyszczeniami mineralnymi? Chyba jesteś w błędzie. Wytrąca się on w wyniku obniżenia pH fermentującego piwa. Na kadziach fermentacyjnych w browarze "u Konicka" kamienia widziałem całe mnóstwo. To, o czym piszesz w odniesieniu do brzeczki to pewnie zwykły brud organiczny.Kamień piwny to tylko nazwa i nie ma nic wspólnego z kamieniem kotłowym który to usuwa się kwasem solnym w reakcji chemicznej. Kamień piwny to takie rudo-brunatne naloty na ścianach naczyń tworzące się głównie podczas kontaktu z gorącą brzeczką. O kamieniu w kegach z zimnym piwem napisałem trochę na wyrost, ale też powstaje. Gorąca soda rozpuszcza go bardzo łatwo i jest to metoda powszechnie stosowana w browarnictwie.
Jeśli jest tak jak mówisz, to po co w browarnictwie stosuje się mycie kwaśne tanków?
Cytat z FAQ Browamatora:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browamator# Co to jest kamień piwny ?
Kamień piwny to kombinacja szczawianu wapnia ( i w mniejszym stopniu magnezu) z białkami i polipeptydami, które służą jako spoiwo dla kryształów tych trudnorozpuszczalnych w wodzie soli.
Należy z nim walczyć, bo stanowi przystań dla szkodliwych dla piwa mikroorganizmów. Dość skutecznym środkiem jest mieszanina kwasów fosforowego i azotowego.Comment
-
Chyba mówimy o dwóch różnych rodzajach zanieczyszczeń i ja pewnie użyłem złej nazwy. Chodziło mi o osady wytwarzające się głównie na warzelni w kadziach, kotłach i instalacjach. Są one na pewno pochodzenia organicznego (cukry, białka), ale nie da się ich usunąć zwykłym myciem, za to bez trudu rozpuszcza je gorąca soda. Prawdopodobnie błędnie nazywałem je dotąd kamieniem piwnym; powstają dużo szybciej i są sporym problemem bo bardzo źle przewodzą ciepło. Kamień o którym Ty piszesz powstaje w tankach fermentacyjnych i leżakowych i te szczawiany jako minerały można usunąć tylko kwasami.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DarkoChyba jesteś w błędzie. Wytrąca się on w wyniku obniżenia pH fermentującego piwa. Na kadziach fermentacyjnych w browarze "u Konicka" kamienia widziałem całe mnóstwo. To, o czym piszesz w odniesieniu do brzeczki to pewnie zwykły brud organiczny.
Jeśli jest tak jak mówisz, to po co w browarnictwie stosuje się mycie kwaśne tanków?
Mea culpa.Comment
-
Przyłączam się do listy, jeśli cena spadnie do 50 zł - przyda się nam 5 sztuk. Jak by co mogę pewnie pomóc przy logistyce.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-05-18, 14:52.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Trzymam kontakt z tym panem i zobaczymy co powie...
Tak czy siak zaczynam zapisywać kto ile... zobaczymy
Kegi mi się wydają bardziej poręczne niż Corneliusy bo łatwiej do lodówki wejdą...Michał-BULI-Nowak
I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam, mam do sprzedania kegi po piwie w bardzo dobrym stanie (10 sztuk x 30L + 1 sztuka 50l); Głównie Beck's,Pilsner, Żywiec, Okocim oraz Browar Szczecin S.A. (50l)
Kegi oczywiście z legalnego źródła;
Wojewodztwo slaskie
T:576046066...-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-04-25, 11:07 -
-
Za organizatorem:
Kategorie:- Koźlak jesienny holenderski
- Munich Helles
- Rauchmärzen
- Saison
- Grodziskie
- Berliner Weisse z owocami
- India Export Porter
- Polish Potato IPA
Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
...2025-11-17, 18:23 -
18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...-
Channel: Niemcy
-
-
Historia powstania browaru Theodor sięga 2012 roku. Podobno już wtedy Jan Kozel myślał o założeniu własnego browaru. Na lokalizację zostały wybrane pomieszczenia starego chlewu znajdującego się na posesji babci Jana. W międzyczasie właściciel założył browar kontraktowy pod nazwą Kočovný...-
Channel: Czechy
-
-
Witam. Chciałbym dopytać czy z jednego reduktora można lać piwo z dwóch różnych kegów? Mam w rolbarze reduktor z jednym zegarem i chcę do głównego węża wstawić trójnik i rozdzielić na dwie głowice. Będzie ok?
-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment