Właśnie sprawdziłem smak piwa znad gęstwy, która przeleżała parę miesięcy w lodówce i ten specyficzny gorzki kwas jeszcze czuję w ustach. Może ktoś ma zatem na zbyciu trochę świeżej gęstwy np. Wyeast German Ale, British Ale lub coś w tym stylu? Sprawa dość pilna bo brzeczka właśnie wystawiona do studzenia.
Wrocław - Gęstwa pilnie poszukiwana
Collapse
X
-
Zlej to znad gęstwy, przepłucz przegotowaną, schłodzoną wodą i dopiero wtedy wąchaj. Bez wsadzania języka
-
Do tej pory nie testowałem piwka znad drożdży w gęstwie, tylko przemywałem i zadawałem.
Ta jednak stała ponad pięć miesięcy i zacząłem się już poważnie nad nią zastanawiać, zrobiłem z ciekawości starter z brzeczki i delikatne ożywienie nawet w nim widać. Jednak chyba wciąż obawiałbym się skwaszenia browara (Zamówienie na nowe drożdże już poczyniłem
)
Mareks, dzięki za odzew, ale na szczęście już po problemie, kolega Leszcz007 poratował mnie świeżym starterem germanów
Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn
To ma 16% ekstr. i 8 % alk.
Ten...-
Channel: Niemcy
-
-
DDH Hazy IPA
16,5% ekstr.,
6,3% alk.
Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma
Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
Barwa - zabielona,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-08-21, 23:19 -
-
Kraftowiec z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.
O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pania-aa/23351...-
Channel: Hiszpania
2025-07-04, 23:01 -
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej, szukam pilnie w warszawie drożdży/gęstwy do white belgian ipa, pomożecie ?
-
Channel: Targowisko piwowarskie
2015-02-20, 13:04 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment