belgijski Dubbel 18Blg - problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anatom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 26

    #1

    belgijski Dubbel 18Blg - problem

    Witam, drugi raz z rzędu padł mi dubble. Zarówno teraz jak i poprzednio piwo skwaśniało. Dbam o sterylność w miarę domowych warunków (inne piwa w podobnych warunkach wychodzą smaczne). Nie mam pojęcia gdzie problem. Może niektóre słody dodawać w innym momencie zacierania? Może za dużo słodów karmelowych?
    Poniżej receptura:
    Słód pilzneński 3,0kg
    Słód pszeniczny 1,0kg
    Słód Pale Ale 1,0kg
    Słód monachijski I 0,5kg
    Słód Special B 0,2kg
    Słód Biscuit 0,4kg
    Cukier kandyzowany 0,5g
    Chmiel Marynka 0,02kg
    Chmiel Hallertau 0,02kg
    Gęstwa z Wyeast 3944 Belgian Witbier ok. 200ml
    Zacieranie w 16L wody
    - 45°C - 15 min
    - 52°C - 15 min
    - 64°C - 45 min
    - 72°C - 30 min
    - 76°C – 5 min
    Wysładzanie 3x6L wody

    Drożdże były przemywane, zebrane po Wicie. W lodówce były 5 dni. Przed zadaniem zrobiłem starter i wystartowały idealnie. Zadałem do schłodzonej brzeczki i po 3 godzinach piana wylewała się z fermentora. Przez pierwsze 4 dni piwo na ferm. głównej pachniało pięknie (owoce, trochę przyprawowo po Wicie). Czy z tego wynika że drożdże i wszystko było ok a zepsuło się w takcie po tych 4 dniach? Zapowiadało się dobrze, dzisiaj chciałem przelać na cichą (odfermentowało do 3,5 Blg) i piwo "pachnie" kwasiorem. Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny tej padaki.

    pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    wylewająca się piana z fermentora.

    To może być przyczyną. Ale jak pachnie kwasiorem czy smakuje jak skwaśniałe? Może wogóle nie skwaśniało tylko ci się tak wydaje?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anatom
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.10
      • 26

      #3
      pachnie i smakuje jak tamto poprzednie, kwasior. Z wylewającą się pianą miałem pierwszy raz do czynienia.
      Ostatnia zmiana dokonana przez anatom; 2012-12-10, 21:34.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Infekcja: z powietrza, z brudnego sprzętu albo z zakażonej gęstwy. Więcej możliwości raczej nie ma.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
          Infekcja: z powietrza, z brudnego sprzętu albo z zakażonej gęstwy. Więcej możliwości raczej nie ma.
          No jeszcze faza księżyca i menstruacja sąsiadki

          Comment

          • anatom
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.10
            • 26

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            albo z zakażonej gęstwy.
            a jest jakiś sposób żeby rozpoznać że gęstwa jest zakażona?
            Ta którą dodałem "zachowywała się" przyzwoicie do momentu 4 dnia fermentacji kiedy to pojawił się kisior.

            Oznacza to że gęstwa jednak była ok a zakażenie wzięło się np z powietrza, skoro oznaki pojawiły się po 4 dniach fermentacji? Czy jest możliwe że drożdże z gęstwy są zakażone a mimo to fermentacja w pierwszym okresie przebiega właściwie?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10819

              #7
              Jest, sprawdzasz czy wali/smakuje kwasem.To mogło złapać coś w czasie chłodzenia, zadawania, przelewania
              Przez 4 dni po prosty się rozwijało
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                darekd
                Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                https://selsky-pivovarek.cz/

                "Czech-American Amber Ale"
                13,5% ekstr.
                5,3% alk.

                Słód czeski, chmiel amerykański

                Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                2024-10-30, 01:53
              • darekd
                Lubrow, Eclaron Pils
                darekd
                Ekstr. 12%
                Alk. 5,1%

                Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                Bez filtracji i pasteryzacji
                ...
                2024-09-18, 18:07
              • dadek
                Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 06:14
              • darekd
                Lubrow, Sladkový
                darekd
                Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                2025-04-14, 00:51
              • anteks
                Wąsowo, Karczmarka
                anteks
                Browar Wąsowo - Karczmarka.
                4.9%obj 12blg Piwo pszeniczne niepasteryzowane, niefiltrowane
                Skład
                Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
                2025-03-28, 20:57
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...