Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Rosiczka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aanruvo
    Member
    • 11-2012
    • 66

    #16
    Warka #7 - LIPA* (New Zeland IPA; zestaw z twojbrowar.pl) - 09.11.2013.

    *LIPA - Light IPA

    Ekstrakt początkowy: 13 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 3.5 °Blg
    Zawartość alkoholu: ~4.18%
    Goryczka [EBU]: ~41.7
    Objętość warki: 18.16l

    Zasyp:
    • słód pale ale - 2.5kg
    • słód monachijski - 1.2kg
    • słód crystal 150 - 0.3kg
    • słód crystal 90 - 0.4kg
    • słód melanoidynowy - 0.3kg


    Zacieranie:
    • 68.2°C -> 65.4°C - 70min
    • 78°C - 5min


    Wysładzanie z użyciem 16.5l wody.

    Warzenie:
    Całkowity czas gotowania: 60 min
    Użyte dodatki:
    • chmiel green bullet (granulat) - 12g - 0 minuta
    • chmiel motueka (granulat) - 25g - 45 minuta
    • chmiel kohatu (granulat) - 20g - 50 minuta
    • chmiel dr rudi (granulat) - 15g - 55 minuta
    • chmiel kohatu (granulat) - 20g - 58 minuta


    Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa w temperaturze 18°C - 21°C trwała 7 dni, fermentacja cicha w temperaturze 15°C trwała 8 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 5.95g glukozy na litr.

    Piwo ma ciemnobrązowy kolor, jest niesamowicie mętne (warto byłoby użyć mchu irlandzkiego). Piana delikatnie przybrudzona, nie utrzymuje się jednak specjalnie długo. W zapachu wyczuwalne są delikatne aromaty użytych chmieli, które zakwalifikowałbym jako żywiczne i owoców tropikalnych. W smaku natomiast znaleźć można przyjemną gorycz z bardzo delikatną słodyczą, a poza tym pewną "egzotyczność", której nie potrafię dokładniej zidentyfikować. Fajne piwo

    Comment

    • Aanruvo
      Member
      • 11-2012
      • 66

      #17
      Warka #8 - Resztki (piwo miodowe) - 31.01.2014.

      Ekstrakt początkowy: 13 °Blg
      Ekstrakt końcowy: 2 °Blg
      Zawartość alkoholu: ~5.08%
      Goryczka [EBU]: 31.3
      Objętość warki: 10.33l

      Zasyp:
      • słód pilzneński - 0.4kg
      • słód monachijski - 0.5kg
      • słód pszeniczny - 0.4kg
      • płatki owsiane błyskawiczne - 0.15kg


      Zacieranie:
      • ~54°C - 10 minut
      • ~63°C - 5 minut
      • ~73°C - 55 minut
      • ~78°C - 3 minuty


      Wysładzanie z użyciem 12.5l wody.

      Warzenie:
      Całkowity czas gotowania: 60 minut
      Użyte dodatki:
      • chmiel sybila (szyszki) - 20g - 0 minuta
      • chmiel sybila (szyszki) - 10g - 45 minuta
      • świeżo starta skórka pomarańczy - 15g - 45 minuta
      • chmiel sybila (szyszki) - 10g - 55 minuta
      • miód wielokwiatowy - 900g - 57 minuta


      Fermentacja z użyciem drożdży Brewferm Top. Fermentacja burzliwa w temperaturze 17°C - 21°C trwała 7 dni, fermentacja cicha trwała 10 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 109g miodu gryczanego.

      Piwo ma kolor mętnego eurolagera. Piana jest wysoka i całkiem długo się utrzymuje. Pierwsze skojarzenie po powąchaniu to "cydr", potem doszukałem się jeszcze delikatnych aromatów brzoskwiń, jabłek, ziół i kwaskowatości. W smaku niestety nie za ciekawie. Piwo jest "puste", wodniste, ciężko jest mi się doszukać tutaj czegokolwiek. Piję się przyjemnie, jednak czegoś tutaj brak. Piwo to miało być sposobem na pozbycie się resztek słodów i miodu, i jako takie spełniło swoje zadanie Piwem miodowym jednak nie można tego nazwać.

      Comment

      • Aanruvo
        Member
        • 11-2012
        • 66

        #18
        Warka #9 - Szlacheckie Jasne Ryżowe (Single Hop Aramis Rice Lager) - 21.02.2014.

        Ekstrakt początkowy: 11.2 °Blg
        Ekstrakt końcowy: 3 °Blg
        Zawartość alkoholu: ~3.76%
        Goryczka [EBU]: 40
        Objętość warki: 17l

        Zasyp:
        • słód pilzneński - 4kg
        • płatki ryżowe błyskawiczne - 1kg

        Zacieranie:
        • ~63°C - 60 minut
        • ~73°C - 30 minut
        • ~78°C - 5 minut


        Wysładzanie z użyciem 20l wody.

        Warzenie:
        Całkowity czas gotowania: 60 minut
        Użyte dodatki:
        • chmiel aramis - 30g - 0 minuta
        • chmiel aramis - 10g - 35 minuta
        • chmiel aramis - 10g - 45 minuta
        • mech irlandzki - 5g - 45 minuta
        • chmiel aramis - 10g - 52 minuta
        • chmiel aramis - 5g - 55 minuta
        • chmiel aramis - 5g - 58 minuta
        • chmiel aramis - 15g - chmielenie na zimno na 5 dni przed rozlewem


        Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Saflager W-34/70. Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C - 12°C trwała 14 dni, fermentacja cicha w temperaturze 5.5°C - 8°C trwała 11 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 101g glukozy.

        Ocena tego piwa przeprowadzona została dziś, przeszło 8 miesięcy po warzeniu. Piwo jest bardzo jasne, klarowne. Pokaźna czapa piany utrzymuje się bardzo długo, do końca. W zapachu wyczuwalny jest chmiel Aramis, który mi się kojarzy z miksem cytryn oraz zapachem "ziół". W smaku bardzo lekkie, niemal wodniste o wyczuwalnej goryczce oraz smaku chmielu. Smaki słodowe prawie niewyczuwalne. Wysycenie bardzo wysokie. Co mnie bardzo zaskoczyło, to fakt, że przez 8 miesięcy leżakowania piwo zyskało naprawdę wiele - wspaniale się ułożyło i smakuje dokładnie tak, jak chciałem, żeby smakowało. A przecież takich lekkich piw się nie leżakuje... Szkoda, że to ostatnia butelka

        Comment

        • Aanruvo
          Member
          • 11-2012
          • 66

          #19
          Warka #9x - Pszeniczne Kłamstwo (Single Hop Sorachi Ace Rice Ale) - 21.02.2014.

          Ekstrakt początkowy: 12.2 °Blg
          Ekstrakt końcowy: 1.5 °Blg
          Zawartość alkoholu: ~4.89%
          Goryczka [EBU]: 45
          Objętość warki: 5.83

          Podczas wysładzania piwa powyżej, okazało się, że otrzymałem za dużo brzeczki jak na jeden garnek. Tak więc warka #9 poszła głównym tokiem, wg założonego planu, a te piwo to totalna improwizacja na szybko, aby nie zmarnowało się te kilka litrów dodatkowej brzeczki. W związku z tym zasyp, zacieranie oraz wysładzanie wygląda tutaj dokładnie tak samo jak powyżej. Po wysładzaniu otrzymałem 9l brzeczki tego piwa.

          Warzenie:
          Całkowity czas gotowania: 60 minut
          Użyte dodatki:
          • chmiel sorachi ace - 9g - 0 minuta
          • chmiel sorachi ace - 3g - 35 minuta
          • chmiel sorachi ace - 3g - 45 minuta
          • chmiel sorachi ace - 3g - 52 minuta
          • chmiel sorachi ace - 2g - 56 minuta


          Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Safbrew WB-06. Fermentacja burzliwa w temperaturze pokojowej trwała 6 dni, fermentacja cicha trwała 18 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 45g glukozy.

          Kolor typowy, eurolagerowy. Piana jest naprawdę świetna, zbita, po nalaniu wystawała dobrych parę centymetrów nad pokal - normalnie jak z obrazka. Zapach jest dziwny, ciężko mi to porównać z czymkolwiek. Może taki właśnie aromat wnosi użyty chmiel... W smaku również nietypowo, mamy tutaj gorycz i smak chmielu, delikatną słodycz, ale również takie coś dziwnego, ciężkiego do zidentyfikowania. Mój znajomy, gdy pierwszy raz pił to piwo, stwierdził, że jest słone Wysycenie umiarkowane w stronę wysokiego. Ogólnie rzecz ujmując piwo jest dziwne, ale jak najbardziej pijalne.

          Comment

          • Aanruvo
            Member
            • 11-2012
            • 66

            #20
            Warka #10 - Aurinko Ale (American Wheat) - 18.03.2014.

            Ekstrakt początkowy: 13 °Blg
            Ekstrakt końcowy: 3 °Blg
            Zawartość alkoholu: ~4.52%
            Goryczka [EBU]: 27
            Objętość warki: 19.83l

            Zasyp:
            • słód pilzneński - 2.5kg
            • słód pszeniczny - 2.5kg

            Zacieranie:
            • 68°C -> 65°C - 60 minut
            • 65°C -> 78°C - 15 minut
            • ~78°C - 5 minut


            Wysładzanie z użyciem 16l wody.

            Warzenie:
            Całkowity czas gotowania: 60 minut
            Użyte dodatki:
            • chmiel cascade - 7g - 0 minuta
            • chmiel cascade - 10g - 45 minuta
            • chmiel el dorado - 10g - 45 minuta
            • chmiel hallertau blanc - 10g - 45 minuta
            • chmiel cascade - 10g - 55 minuta
            • chmiel el dorado - 10g - 55 minuta
            • chmiel hallertau blanc - 10g - 55 minuta
            • chmiel cascade - 5g - 59 minuta
            • chmiel el dorado - 5g - 59 minuta
            • chmiel hallertau blanc - 5g - 59 minuta


            Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa w temperaturze 15.5°C - 18°C trwała 8 dni, fermentacja cicha trwała 13 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 150g glukozy.

            Piwo o kolorze trochę jaśniejszego eurolagera. Piana, jak to w piwach domowych, jest naprawdę dobra. Zapach to moim zdaniem poezja - użyta mieszanka chmieli daje naprawdę ciekawy rezultat. Opisałbym to jako zapach owocowy, ale nie taki "tropikalny" jak w nowofalowych chmielach. Doszukałem się tutaj truskawek, gruszki czy arbuza (?) Na pewno niejednokrotnie użyję takiego połączenia jeszcze raz. Jeżeli chodzi o smak to w chwili obecnej piwo jest słodkawe, z bardzo delikatną goryczą. Bardzo ułożone, "czyste", z brakiem dodatkowych "smaczków", trochę jakbym pił lagera. Gdy było młodsze, dostarczało dużo więcej wrażeń i było również smaczniejsze. Wysycenie wysokie. Ogólnie fajne piwo, moim skromny zdaniem najlepsze, jakie dotychczas zrobiłem. Niestety sędziowie XII Konkursu Piw Domowych "Birofilia" stwierdzili, że piwo jest zbyt słodkie jak na styl i że zawiera delikatny DMS o profilu kukurydzianym

            Comment

            • Aanruvo
              Member
              • 11-2012
              • 66

              #21
              Warka #11 - Witbier (Witbier) - 08.05.2014.

              Ekstrakt początkowy: 10.4 °Blg
              Ekstrakt końcowy: 3 °Blg
              Zawartość alkoholu: ~3.46%
              Goryczka [EBU]: 11
              Objętość warki: 19.5l

              Zasyp:
              • słód heidelberg - 2kg
              • słód pszeniczny - 0.5kg
              • pszenica - 1kg
              • płatki owsiane - 0.3kg

              Zacieranie:
              • ~53°C - 20 minut
              • ~63°C - 60 minut
              • ~73°C - 25minut
              • ~78°C - 10 minut

              Wysładzanie z użyciem 18l wody.

              Warzenie:
              Całkowity czas gotowania: 70 minut
              Użyte dodatki:
              • chmiel lubelski - 30g - 10 minuta
              • skórka gorzkiej pomarańczy - 15g - 55 minuta
              • kolendra - 15g - 55 minuta
              • skórka gorzkiej pomarańczy - 15g - 65 minuta


              Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Safbrew S-33. Fermentacja burzliwa w temperaturze 18°C - 22°C trwała 13 dni, brak fermentacji cichej. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 157g glukozy.

              Wysycenie wysokie, kolor eurolagerowo-biały, zapach to kolendra i pomarańcza, a smak to po prostu witbier. Moim zdaniem nie odbiega od dostępnych na polskim rynku piw tego gatunku. Tylko piana jest słabiutka, ulatuje w minutę po nalaniu.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎