Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Senior
    • 10-2013
    • 335

    #46
    bardzo zadowolony, tylko problem z całkowitą kontrolą temperatury brzeczki. zaczynałem od 13 wody o temp. kolo 50C i podgrzewałem, podgrzało mi do 70C musiałem zbić przez dolewanie zimnej wody, najważniejsze żeby mieszać, bo w centralnej części garnka robi się gorąco. Pierwsze odpalenie proponuje zrobić w plenerze, strasznie śmierdzi palona farba.
    Ogólna ocena: szybkość jest, wytrzymałość przy lichej konstrukcji tez, nie ma porównania z kuchenką domową.

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Senior
      • 10-2013
      • 335

      #47
      9h temu zadałem drożdże, pierwszy raz napowietrzałem brzeczkę poprzez przelewanie z jednego fermentora do drugiego przed zadaniem drożdży. Jak zwykle z ciekawości otworzyłem fermentor i jest piana, pytanie tylko czy została jeszcze ta z napowietrzania czy to już drożdże działają??

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Senior
        • 10-2013
        • 335

        #48
        Mam pytanie odnośnie drożdży do Alta, planuje uwarzyć piwko w takim stylu czy mogę użyć gęstwy Safale S-04? Widziałem w recepturach że najczęściej z suchych drożdży używane są S-33. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdro

        Comment

        • michal44
          Member
          • 10-2013
          • 78

          #49
          Ok, czyli mogę wpisać na listę zakupów taki palnik

          Co to drożdży - robię kolscha na S-33 i widzę, ze przewijają się one w recepturach piw belgijskich i niemieckich. Do alta też bym ich użył, S-04 raczej do Stoutów i porterów. Ale jeśli nie masz innych i masz specjalnie kupować to zadaj S-04, różnicy pewnie spektakularnej nie będzie

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Senior
            • 10-2013
            • 335

            #50
            piana z IRA na burzliwej podeszła aż pod sam dekiel od fermentora, wyczyścić go?? czy zostawić i później spokojnie przelać na cicha??
            Last edited by dominik_walkowiak; 16-02-2014, 12:02.

            Comment

            • michal44
              Member
              • 10-2013
              • 78

              #51
              Jeśli drożdże nie wyłażą przez rurkę to ja nie myję, nie ma potrzeby otwierać fermentora i narażać na infekcję.

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Senior
                • 10-2013
                • 335

                #52
                Warka #06 PA

                Warka #06
                24.02.2014 - Zacieranie
                Pale Ale

                Zasyp:
                • słód pilzneński - 2,5kg
                • słód monachijski - 1,3kg
                • słód pszeniczny - 0,2kg
                • słód karmelowy jasny - 0,2kg

                Chmiel:
                • Chmiel Marynka 20g, a-k 10%, granulat
                • Chmiel Lubelski 25g, a-k 3,8%, granulat

                Zacieranie(jednotemperaturowo):
                • 69-67°C - 70min

                Chmielenie 60 minut:
                • 0 min - Marynka 25g
                • 45 min - Lubelski 15g
                • 55 min - Lubelski 10g

                Pomiar cukru:
                • 12°BLG

                Ilość uzyskanej brzeczki:
                • 19 l

                Drożdże:
                • Gęstwa z IRA Safale S-04 (zadana dzień po zacieraniu)


                W trakcie zacierania cos stało sie z termometrem z ikei, zaczął pokazywać wyższą temperaturę niż rzeczywista. Teraz po włączeniu cały czas pokazuje 80C ;/
                Może jakieś propozycje??
                Musze kupić jakiś zastępczy cyfrowy bo w przyszłym tyg chciałem zacierać Bitter'a, nie zapadła decyzja czy to bedzie specjal, best czy tez premium. Chmiel juz czeka na anglika
                Last edited by dominik_walkowiak; 26-02-2014, 13:26.

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Senior
                  • 10-2013
                  • 335

                  #53
                  Warka #05

                  Warka #05
                  25.02.2014 - Cicha fermentacja

                  IRA przelana na cichą fermentacje, a jak wyżej napisałem gęstwa poszła do PA. BLG spadło do 3.
                  Myślę, że za tydzień będę butelkował chyba, że dam jej dłużej poleżeć.
                  Last edited by dominik_walkowiak; 26-02-2014, 13:29.

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                    W trakcie zacierania cos stało sie z termometrem z ikei, zaczął pokazywać wyższą temperaturę niż rzeczywista. Teraz po włączeniu cały czas pokazuje 80C ;/
                    Może jakieś propozycje??
                    Zalałeś sondę, rozebrać przeczyścić, zamknąć/ kupić inny
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Senior
                      • 10-2013
                      • 335

                      #55
                      Miałeś podobny problem??

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10738

                        #56
                        Tak ale nie rozbierałem tylko zainwestowałem w inny
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Senior
                          • 10-2013
                          • 335

                          #57
                          masz jakieś propozycje? Pochwal się co kupiłeś widziałem jakieś cyfrowe no name na allegro więc może sprawdzę jak ten sprzęt działa

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10738

                            #58
                            Mam Pamela, używałem tez wcześniej wkładu od pieca CO
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Senior
                              • 10-2013
                              • 335

                              #59
                              Nie chce mi się zakładać tematu więc pisze tutaj, otóż chciałbym zmienić sposób filtrowania, obecnie stosuje filtrator z oplotu w ostatnich warkach były problemy z filtrowaniem i byłem zmuszony wzruszyć złoże.

                              Chce zrobić jakąś instalacje z rurek do ciepłej wody CPVC albo polipropylenowych.
                              Różnica jest taka, że tańszym rozwiązaniem jest wykonania polipropylenowe, max temperatura robocza tego systemu to 80*C, natomiast rozwiązanie z CPVC jest droższe a max temp robocza kolanek i trójników to 92*C a rurki 82*C. Co wybrać? Zastosowałbym rozwiązanie z CPVC ale jeżeli w zastosowaniu na potrzeby piwowarstwa domowego nie ma różnicy między tymi tworzywami to wiadomo, że wybrałbym tańszy wariant.

                              Comment

                              • Zywiec79
                                • 02-2014
                                • 123

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                                chciałbym zmienić sposób filtrowania, obecnie stosuje filtrator z oplotu w ostatnich warkach były problemy z filtrowaniem i byłem zmuszony wzruszyć złoże.
                                Może robisz jakiś błąd przy wysładzaniu ?? Za niska temperatura zacieru lub wody do wysładzania ,za mała ilość wody przy zacieraniu , odsłonięcie młóta lub zamknięta pokrywa w zbiorniku filtracyjnym .
                                To wszystko potrafi utrudnić znacznie filtracje.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎