Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Senior
    • 10-2013
    • 335

    #61
    Raczej robie wszytsko poprawnie, woda do wysładzania nie przekracza 80*C młóto nie odkrywa sie, chce spróbowac z rurkami może bedzie lepiej

    Comment

    • michal44
      Member
      • 10-2013
      • 78

      #62
      A śrutujesz sam? Może masz za dużo mąki - na ostatnim zestawie Koelasch z BA miałem baaardzo drobno pośrutowane i też się pitoliłem z filtracją.

      Comment

      • Zywiec79
        • 02-2014
        • 123

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
        W trakcie zacierania cos stało sie z termometrem z ikei, zaczął pokazywać wyższą temperaturę niż rzeczywista. Teraz po włączeniu cały czas pokazuje 80C ;/
        Może więc filtrowałeś i wysładzałeś w dużo niższej temperaturze niż 78'C ??

        Comment

        • michal44
          Member
          • 10-2013
          • 78

          #64
          Nie, temperatura odpowiednia. Jak jest za drobno ześrutowane to całe złoże "zasysa się" i zbija podczas przepuszczania wody do wysładzania.

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Senior
            • 10-2013
            • 335

            #65
            Warka #07

            Warka #07
            08.03.2014 - Zacieranie
            Bitter

            No to poszła próba zrobienia bitterka na angielskim chmielu w dzień kobiet więc może trochę kwiatów w aromacie będzie czuć Chce chmielić na zimno fugglesem, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym chmielem?? Warto?

            Zasyp:
            • słód monachijski - 2,1kg
            • słód wiedeński - 1kg
            • słód pilzneński - 0,8kg
            • słód pszeniczny - 0,2kg
            • słód karmelowy ciemny - 0,2kg

            Chmiel:
            • Chmiel Challenger 25g, a-k 7,1%, granulat
            • Chmiel First Gold 15g, a-k 8,1%, granulat
            • Chmiel East Kent Golding 15g, a-k 7,9%, granulat

            Zacieranie(jednotemperaturowo):
            • 67-66°C - 70min

            Chmielenie 60 minut:
            • 0 min - Challenger 25g
            • 50 min - First Gold/East Kent Golding 15g
            • 55 min - First Gold/East Kent Golding 15g

            BLG:
            • 11°BLG

            Ilość uzyskanej brzeczki:
            • 19 l

            Drożdże:
            • Gęstwa Safale S-04 (PA)

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Senior
              • 10-2013
              • 335

              #66
              Warka #06
              08.03.2014 - Cicha
              Pale Ale

              Pale ale przelane przy 3BLG na cicha

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Senior
                • 10-2013
                • 335

                #67
                Warka #07

                Warka #07
                15.03.2014 - Cicha
                Bitter

                Bitter przelany na cichą, balling wskazał 2BLG więc dosyć fajnie podfermentowało
                Pod koniec cichej dosypie garstkę Fuggle

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Senior
                  • 10-2013
                  • 335

                  #68
                  Warka #05

                  Warka #05
                  15.03.2014 - Butelkowanie
                  IRA

                  Butelkowanie, po cichej spadło do 2Blg, na refermentacje dałem 150g cukru.

                  Podsumowanie IRA
                  Gęstość początkowa: 12.0°Blg
                  Goryczka: 30 IBU
                  Gęstość końcowa: 2.0°Blg
                  Alkohol objętościowo: 5.0%

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Senior
                    • 10-2013
                    • 335

                    #69
                    Warka #06, #07
                    24.03.2014 - Chmielenie na zimno
                    Pale Ale, Bitter

                    Do obu warek dodałem na zimno po 25g chmielu Fuggle w granulacie

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Senior
                      • 10-2013
                      • 335

                      #70
                      Warka #06
                      06.04.2014 - Butelkowanie
                      Pale Ale

                      Do refermentacji dodalem 120g cukru białego

                      Podsumowanie PA
                      Gęstość początkowa: 12.0°Blg
                      Goryczka: 31 IBU
                      Gęstość końcowa: 2.0°Blg
                      Alkohol objętościowo: 5.0%

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Senior
                        • 10-2013
                        • 335

                        #71
                        Warka #07
                        11.04.2014 - Butelkowanie
                        Bitter

                        No to bitterek zabutelkowany do refermentacji użyłem 6g/l. BLG spadło do 2

                        Podsumowanie Bitter
                        Gęstość początkowa: 11.0°Blg
                        Goryczka: 30 IBU
                        Gęstość końcowa: 2.0°Blg
                        Alkohol objętościowo: 4.5%

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Senior
                          • 10-2013
                          • 335

                          #72
                          Panowie i Panie proszę o poradę

                          Półtora tyg temu zabutelkowałem bittera, dzisiaj chciałem sprawdzić nagazowanie. Pierwszy powód dlaczego mi zrzedła mina to fakt iż przy otwarciu nie było słychać żadnego "pssyk". Druga rzecz to gęstość piwa, jest znacznie gęstsze niż w trakcie butelkowania. Dodam, że zabutelkowane piwo leżakowało w pomieszczeniu gdzie temperatura utrzymywała sie 22-21St.

                          Podpowiedzcie gdzie może tkwić problem?

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Senior
                            • 10-2013
                            • 335

                            #73
                            Warka #08 - Pszeniczne

                            Warka #08
                            18.08.2014 - Zacieranie

                            Czas rozpocząć sezon, zaczynam od pszenicznego

                            Zasyp:
                            słód pszeniczny - 3,5kg
                            słód pilzneński - 1,5kg

                            Chmiel:
                            Chmiel Lubelski, a-k 3,8% - 30g

                            Drożdzę:
                            WB-06

                            Inne dodatki:
                            brak

                            Zacieranie:
                            infuzyjne
                            48°C - 30min
                            55°C - 15min
                            62°C - 30min
                            73°C - 30min

                            Chmielenie:
                            Czas gotowania 75min
                            30g Lubelski - 65min

                            Brzeczka:
                            22l - 12,5°Blg

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Senior
                              • 10-2013
                              • 335

                              #74
                              Warka #09 - Pszenicznie Ciemne

                              Warka #09
                              30.08.2014
                              Pszeniczne Ciemne

                              Receptura wg Richarda Lehrla z ksiązki "Domowe Warzenie Piwa"

                              Zasyp:
                              słód pszeniczny 2,61kg (58%)
                              słód pilzneński 1,17kg (26%)
                              słód monachijski 0,45kg (10%)
                              słód karmelowy ciemny 0,27kg (6%)

                              Chmiel:
                              Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 35g
                              Lubelski a-k 3,8%, granulat , 8g

                              Zacieranie:
                              infuzyjne
                              53°C - 51°C 35min
                              66°C - 65°C 35min
                              71°C - 70°C 45min

                              Chmielenie:
                              Czas gotowania 60min
                              60min - Lubelski szyszka 35g, Lubelski granulat 8g

                              Brzeczka nastawna:
                              19 litrów, 14°Blg pomiar przy użyciu areometru

                              Wydajność:
                              62,5%

                              Drożdże:
                              Gęstwa WB-06 z warki #08

                              Comment

                              • dominik_walkowiak
                                Senior
                                • 10-2013
                                • 335

                                #75
                                Warka #08 - Pszeniczne - rozlew

                                Warka #08
                                31.08.2014
                                Rozlew

                                Fermentacja burzliwa:
                                18.08.2014 - 31.08.2014 / 13 dni w zakresie od 20,5°C do 21,5°C

                                Rozlew:
                                31.08.2014, spadło do 2°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 140g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wody, gotowany 3 minuty.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎