Oczywiście że możesz dodać, tylko zbyt wiele może utrudnić mieszanie i pod filtratorem może się przypalać
							
						
					Browar domowy Rafała z Torunia
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Kolejna warka bedzie filtrowana za pomoca miedzianej rurki. Najblizsze okno zapowiada sie za dwa tygodnie.
 
 A taka mala aktualizacja co do warki numer 5
 
 Nie moglem sie pogodzic z wylaniem calosci do scieku wiec wlalem calosc do szklanego balonu i dodalem drozdze gornej fermentacji z poprzedniej warki. Pomimo wyczuwalnego kwasnego posmaku (cos jak kwasek cytrynowy) postanowilem zrobic eksperyment.
 
 Uprzedze pytania... Nie bylo chmielenia.
 
 Zobaczymy czy wyjdzie wino czy ocet... Calosc wyglada tak:
 
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dzis sprawilem sobie cos takiego:
 
 
 
 Calosc wykonana w PVC do wody goracej. System klejony.
 
 Na chwile obecna nie kleilem bo po scisnieciu calosci trzyma sie dosc solidnie. Ciezko jest recznie rozlaczyc... Pewnie za jakis czas skleje.
 
 Calkowity koszt materialu 15zl plus klej 15zl. Czas wykonania: ok godziny. Mam nadzieje ze sie spisze.Ostatnia zmiana dokonana przez chesti84; 2014-01-20, 00:34.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wykonałem swoj filtrator na podstawie twoich zdjec. Powiem tak. Jest genialny. Odfiltrowalem jakies 12l w 10-15 min...mój filtrator
 http://browar.biz/forum/showpost.php...postcount=1146 Bardzo dziękuję za podpowedz. Bardzo dziękuję za podpowedz.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 6: Przedszkolny Pils
 
 4,0 kg słód pilznerski STRZEGOM
 0,5 kg słód melonoidynowy STRZERGOM
 
 Zacieranie:
 
 Dekokcyjne
 Nalew główny: 20l
 Nalew uzupełniający: 10l
 
 Nastaw 55 °C
 Po odlaniu pierwszej porcji dodany słód melanoidynowy. Temperatura wyniosła 51 °C
 
 Zacieranie:
 
 (30 min) 55 °C -> 7l Dekokt -> 72 °C (5 min) -> gotowanie 15 min
 (45 min) 65 °C -> 9l Dekokt -> gotowanie 20 min
 (15 min) 72 °C
 
 Wysładzanie:
 
 Pierwsza filtracja: 13,5 BLG -> 14 l
 +10 l (75 °C na ok godzinę)
 Druga filtracja: 8 BLG -> 10 l
 
 Chmielenie
 
 25g - Marynka granulat 2012 (8,5%) - 60 min
 10g - Magnum granulat 2013 (12,5%) - 60 min
 10g - Lubelski granulat 2013 (4,2%)- 30 min
 
 Brzeczka
 
 Wyszło 21 l -> 11 BLG
 
 Drożdże
 W34/70
 Fermentacja dolna
 Temperatura 9-15 °C
 
 Zadane za pomącą startera ok 100ml brzeczki o temperaturze 23 °C.
 
 Wydajność warzelni: 50%Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka nr 6:
 
 Po pięciu dniach fermentacji wynik mamy 4,5 BLG. Ze względu na pogodę w piwnicy jest cały czas ok 9 stopni Celsjusza.
 
 Jeszcze jakieś 3-5 dni i będzie szło na klarowanie...
 
 Wcześniej tego nie robiłem bo mi się spieszyło żeby sprawdzić co wyszło. Teraz mam jeszcze kilka butelek w zapasie  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wlasnie popijam warke numer 4. Piana wyszla naprawde elegancka. Redukuje sie do obraczki ale osadza sie na sciankach...
 
 Smak lekko slodkawy owocowy, pelny... Bardzo mi odpowiada.Z warki na warke smakuja mi coraz bardziej...
 
 Nastepnym razem dam nieco wiecej chmielu.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Z tym poprzednim piwem to takie masło-maślane wymyśliłeś 
 
 Melanoidowy i dekokcja, trochę przekombinowane."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Melanoidynowy dalem po odjeciu pierwszego dekoktu. A nie zacieram infuzyjnie bo nie mam duzego gara. Mam dwa 15 i 10.
 
 A jak z melanoidynowym powinno sie zacierac?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Melanoidowy, z założenia, zastępuje dekokcję. Sposób jego zacierania nie ma tu znaczenia."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wiadomo, że nie zastąpi procesu ale przy obecnym rozluźnieniu słodów nie potrzebujemy rozgotowywać ziarna celem podwyższenia wydajności tylko chcemy uzyskać walory smakowo-zapachowo-kolorystyczne wynikające z dekokcji a do tego taki słód w zupełności wystarczy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom. Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
 
 Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
 Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Drodzy Piwowarzy! Drodzy Piwowarzy!
 
 11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
 
 Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
 potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca ... ...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2025-06-30, 18:39
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			  
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino... Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
 Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...- 
							Channel: Kujawsko-Pomorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Australian-new zealand hazy ipa. Australian-new zealand hazy ipa.
 5,8%. Ok.15 blg.
 
 Uwarzone z udziałem i na podstawie receptury zaprzyjaźnionego piwowara z Australii. Chmielenie 8 różnymi odmianami.
 
 Szuflowanie młóta w moim wykonaniu na szczęście nie zaszkodzilo :d
 
 Piwo wyszło...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-03-13, 19:58
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	
Comment