Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Rychlak i Syn"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Browar "Rychlak i Syn"

    Ponieważ dziś zabutelkowaliśmy 50-tą warkę, to można się pokazać, bo jakiś tam dorobek jest.

    Specjalizacja: style brytyjskie (prawdziwe czyli Old Ale, Burton Ale, Amber Two Penny, London, itd, tudzież prawdziwy porter, więc Brown Stout) plus miodowe, mocne belgi, gruit'y, historia, żadnych AIPA czy dolniaków (jeden, czy dwa to jeszcze nie grzech chyba)

    Cel: ukryć alkohol tak, by rządził tylko smak

    Nowości: zabutelkowano Burton Ale 29-31 blg, 12,81%, 54,4 IBU, zlano z beczki Old Hock/White Porter 12 blg, 4,6%, wlano resztę Burton'a.

    Na przekór wszystkim warzymy dalej!
    Mały porterek-przyjaciel nerek

  • #2
    Z absolutnych reliktów przeszłości (piwo zniknęło końcem XVIII-go wieku) Northern Brown Ale o nazwie Cappagh Brown Ale 8,5-9 blg, 4,6vol, 17,5 IBU, raczej o bursztynowej szacie. Już w butelkach. Do kosztowania w browarze, może o depozyt rzeszowski też zahaczymy.

    W planach tradycja, czyli kolejne East India Pale Ale, kolejny Double Brown Stout Porter i kolejny Burton, może coś z innej beczki w międzyczasie.

    Aktualny licznik: warka nr 57, lepiej mniej, a lepiej.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment


    • #3
      Z nowości, warka nr 65 przed nami, 3cie Korsarskie, blg startowe 27 Dojrzewa Windsor Ale#2 i Imperial Roasted Ale. A potem to już górki czyli znowu porterki i indyjskie.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment


      • #4
        Warka nr 68 zabutelkowana, Burtońskie Wszechpotężne nr 3 , 31 blg 15,7%. Jeszcze może jedną warkę uda się uwarzyć w tym sezonie.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment


        • #5
          Warka 69 Sour Cherry IPA- w składzie nasze IPA, nasze wino wiśniowe deserowe z beczki i Windsor Ale z beczki, 7,9vol, tak dobre, jeśli nie lepsze jak Petrus Aged Red.

          Aktualnie warzy się warka nr 70 Triple Stout Porter, 23 blg, 30,6 IBU, chmiele: EKG, Cascade, Tomyski, Rohatyński, Fuggles, z historycznych składników cynamonowiec kassja i imbir.

          Warka nr 71 to powtórka z Windsor Ale, będzie troszkę jaśniejsze, mniej chmielone (IBU 56), zmiana z kardamonu na rajskie ziarna i mniej kolendry; miód bz.

          Potem jak zima i mróz zetną, to pewnie Korsarskie nr 4. A potem znowu Burton i tak w kółko.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment


          • #6
            Jako ciekawostkę przyrodniczą można dodać, że ostatnie Burton Ale, pod wiele mówiącą nazwą Destruktor już butelkach. 34 blg 19-22vol.
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment


            • #7
              Tego piwa jeden łyk by się zrobić tak na styk

              Comment


              • #8
                Czerpałem inspiracje do Mistrza Myślę, ze za rok już będzie do picia, to Ci przyniosę na zlot.
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czerpałem inspiracje do Mistrza Myślę, ze za rok już będzie do picia, to Ci przyniosę na zlot.

                  Comment


                  • #10
                    Beczkowy Destruktor o wdzięcznej nazwie Zew Cthulhu zabutelkowany, 4 miesiące w beczce po trójniaku jeżyniaku, alkohol 21vol, beczka dała dużo słodyczy, a jeżyny niebezpiecznie zbliżyły do porto.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment


                    • #11
                      Uwarzyliśmy też Dinner Mild Burton Ale, 18 blg, 8,7vol, jedna z najlepszych receptur, wzorem był przepis Fullers'a.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                        Uwarzyliśmy też Dinner Mild Burton Ale, 18 blg, 8,7vol, jedna z najlepszych receptur, wzorem był przepis Fullers'a.
                        Dasz przepis?
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                        Comment


                        • #13
                          Oczywiście:

                          2 x 1700 ekstrakt jasny na 5 litrów wody
                          50g perle 7,1 ak 40 min
                          25g perle 7,1 ak 20 min
                          700g demerara najlepiej po chmieleniu, ale do ciepłej brzeczki, potem uzupełnienie wodą do 20 litrów (najlepiej z balkonu) i wówczas:
                          900g miód wielokwiat kraft przed zadaniem drożdży do ochłodzonej brzeczki
                          Drożdże terdens są w Castoramie
                          46,99 IBU
                          18 blg start terdens tokaj 7 dni 4 blg cicha 5 dni 2 blg butelkowanie, cukru normalnie, 8,7vol

                          Jak coś, służę radą
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment


                          • #14
                            Czy dobrze rozumiem, że robisz je na drożdżach winiarskich do Tokaja?
                            Browar Bociana smaczny od rana
                            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                            Comment


                            • #15
                              Tak, idealnie oddają charakter burtońskich i doskonale łączą się z nutami miodowymi.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              Working...
                              X