Browar "Rychlak i Syn"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Petitpierre
    replied
    W latach 1968-1978, nie wcześniej i nie później, szacowny browar Whitbread warzył piwo o bardzo dobitnej nazwie "Final Selection." z dopiskiem, że "extra strong ale" i że należy zachować umiar podczas konsumpcji (podobnie pisano na butelkach świętej pamięci wódki "Swojskiej" z Polmosu Kraków-umiar świadczy o Twojej klasie). Na zamieszczonej reklamie, pierwsze z kraju jest właśnie Final Selection. Reklama jest z roku 1957, ale wówczas warzono jest od wielkiego dzwonu, dlatego widełki są między '68-'78.
    Piwo miało 19 blg i 8 z hakiem do 9 z hakiem alkoholu, w przeciwieństwo do Burton'ów i bw miało być bardziej gazowane i mniej słodkie. Konfekcjonowano jest w buteleczkach jak do Burton'a czyli 189ml, tzw. "nip." Reklamowane było jako "the best short-long drink ever." Wg przepisu poza słodem, cukrem trzcinowym, była tam minimalna ilość słodu czekoladowego, który najprawdopodobniej zastępowano karmelem i żeby podbić barwę. Dlatego warka nr 92 odzwierciedla tego post-burton'a, chmielony EKG na goryczkę tylko, z dodatkiem złotego cukru trzcinowego, ale bez czekoladowego i bez karmelu, choć i tak pewnie wyjdzie ciemniejszy. Start 20 blg i zobaczymy co będzie. Gdzie ja te nip'y znajdę, to jest problem
    Click image for larger version

Name:	image.png
Views:	22
Size:	129,7 KB
ID:	2345580s-l1600.webp

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Korsarskie miało okres gushing'u, teraz się całkiem uspokoiło. Jeszcze parę buteleczek zostało, tak samo jak Koronacyjnego (z uwzględnieniem tych beczkowych). Niestety zima w tym roku mikra, więc Korsarskiego kolejnego na razie nie będzie.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Zabutelkowane oba, Korsarskie 7,65vol czyli więcej niż pierwsze kapery, ale mniej niż późniejsze, a burton tradycyjnie dwucyfrowo, 17,4vol, ale czuć jakby jeno 12vol. Korsarskie w bączki, natomiast koronacyjne w patenty.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Korsarskie przy 10 blg trafiło na cichą, a Burtonik dalej pyka, choć również zjechał na 10 blg-w smaku bakalie i mango, nie wiem skąd to mango, ale Żona gadała, że może dobrze byłoby dodać mango, więc chyba Ją burton posłuchał i sam wytworzył w procesie fermentacji.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    W piwnicy pyka najnowsze Korsarskie, wersja letnia, tylko 22blg, a aktualnie chmieli się Coronation Ale, bo przecież dzień zobowiązuje. Parametry podam w międzyczasie*

    *40 blg

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    W piwnicy pyka najnowsze Korsarskie, wersja letnia, tylko 22blg, a aktualnie chmieli się Coronation Ale, bo przecież dzień zobowiązuje. Parametry podam w międzyczasie.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    Takie piwa nie mają ekonomicznego uzasadnienia. Koncerny maksymalizują zyski, a nie wskrzeszają historię. Chwała Ci za tę pracę, którą wykonujesz.

  • Petitpierre
    replied
    Wzorem był browar Salt, który warzył trzy burton'y, 28blg (10,5vol), 26 blg (11vol) i 23,5blg (również 11vol). Kiedy zbankrutował i został wykupiony przez Bass za ponad milion funtów, minęło sporo czasu i na miejscu browaru pojawił się nowy browar, który niestety nie wyciągnął żadnych wniosków z miejsca i warzy takie oto potworki:



    https://towerbrewery.co.uk/our-beers/ a jeden z nich nawet nazywa, że to Salt's, tak jakby Salt brał się za takie wysłodziny. Niestety to chichot historii.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Zabutelkowane. 30 bączków i parę patentów, wyszło 11vol.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Click image for larger version

Name:	IMG_20220408_185803.jpg
Views:	191
Size:	29,0 KB
ID:	2325012jak widać wszystko ładnie idzie, natomiast testowany był 5-letni burton nr 2 i choć wygląda zacnie, to jednak już tendencja spadkowa. Miód poszedł w suszone owoce.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Sense stricte miodowych nie chcę, żeby jak najwięcej miodu zostało. Jak do ostatniego dałem drożdże fruktofilne, które jedzą tylko i wyłącznie cukry z owoców, to i odfermentowanie niskie i miód ledwo co "nadgryziony." Tutaj podejrzewam, że mogłoby być podobnie, ale że blg niższe niż ostatnio, to fermentacja powinna pojechać.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    Tylko czy poradzą sobie z takim balingiem i jakie efekty to da. Ciekawy eksperyment. Ja podejrzewałem jakieś do miodów.

  • Petitpierre
    replied
    Do cydru, ale z przeznaczeniem do fermentacji trudnej, szczep wyselekcjonowany we Francji, wg opinii eksperta dobrze jedzą. Powinny dać 12-13% (kalkulator obliczył na 12,2vol) Zobaczymy, na razie taki lekki korzuszek, więc nie szaleją.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2022-04-09, 10:58.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    Petitpierre Jakie drożdże?

  • Petitpierre
    replied
    Nagazował się lekko, ale bardzo smakował podczas Karpackiego Festiwalu Piwowarów 2022. Z tej racji dziś się narodził Burton nr 9, 25,5blg na start, bardzo nietypowe drożdże, chmielenie Magnum, Marynka i Tradition, kalkulator gęga,że IBU będzie 170, miód od Piaseckiego, wygląda na razie jak 20 litrów latte macchiatoW międzyczasie powstały dwie niezależne mini-warki w ramach projektu sassafras, sassafras beer 1608 i sassafras beer, tzw. Washington mead.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...