Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Rychlak i Syn"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Petitpierre
    replied
    Bardzo mnie to cieszy. Kombinuj z miodem, drożdżami, jest duże pole do popisu.

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    Burton Ale

    Burton Ale według Twojego przepisu jednym z najciekawszych piw zeszłego roku w moim browarze.
    Dzięki za przepis w tym roku też zrobię. Pierw paskudne, ale po zapowiadanych 6 miesiącach było cudnie inne. Prawie wszytko już złykałem.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    8-my Burton, warka nr 82, wdzięczna nazwa Bursztynek, bo takiej cudnej barwy. 34 blg 11,5% może mniej, coś w kierunku Arctic Ale. Zgodnie z duchem czasu powstały też wersję Hazy i Very Hazy. Bardzo długa fermentacja, solidna słodycz, chmielenie Marynką i Izabellą-ta ostatnia miała iść do Korsarskiego, ale się zima nie udała. Ze względu na sytuację następna warka czegokolwiek pewnie za rok.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    7-my Burton, Jubilee. 22blg, miód leśny z Nałęczowa, Marynka i Perle, 8,7vol, nastawiony we wrześniu i wtenczas zabutelkowany, ale jeszcze się nie nagazował.

    Zanim nowe Korsarskie, o ile wierzyć synoptykom, 8-my Burton w planach czyli powtórka z Destruktora, tym razem drożdże do win półsłodkich, ale może blg wykoncypujemy jak z czasów carskich.
    Last edited by Petitpierre; 08-11-2019, 18:53.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Jakby był za twardy, za gęsty, to lekko podgrzewam w wodzie słoik, żeby tylko ruszył. Jak jest płynny, to po dolaniu wody i schłodzeniu brzeczki, wlewam taki i mieszam, żeby się rozpuścił. Staram się jak najmniej ingerować, żeby zyskać jak najwięcej korzyści. Miód im później dodany, tym lepszy i trwalszy efekt.

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    A powiedz jeszcze jak rozpuszczasz ten miód. Rozumiem, że na zimno go dajesz i nie zbierasz szumowin. Rozpuszczasz go w wodzie jakoś wcześniej czy kupujesz płynny?

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    To piwo jest już spijane, natomiast najnowsze burtońskie, 22 blg alkohol ten sam, miało dziś swoją premierę. Jest piana, jest gaz, lekki szum; wyszło troszkę ciemniejsze i troszkę bardziej chmielone, co raczej nie przeszkadza.

    Brexit Burton Ale, 22 blg, 8,7vol, 40 IBU, słód szkocki, chmiel-mieszanka roczników Perle, miód kraft wielokwiat, cukier demerara dry poleca browar Rychlak i Syn!

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Tak, idealnie oddają charakter burtońskich i doskonale łączą się z nutami miodowymi.

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    Czy dobrze rozumiem, że robisz je na drożdżach winiarskich do Tokaja?

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Oczywiście:

    2 x 1700 ekstrakt jasny na 5 litrów wody
    50g perle 7,1 ak 40 min
    25g perle 7,1 ak 20 min
    700g demerara najlepiej po chmieleniu, ale do ciepłej brzeczki, potem uzupełnienie wodą do 20 litrów (najlepiej z balkonu) i wówczas:
    900g miód wielokwiat kraft przed zadaniem drożdży do ochłodzonej brzeczki
    Drożdże terdens są w Castoramie
    46,99 IBU
    18 blg start terdens tokaj 7 dni 4 blg cicha 5 dni 2 blg butelkowanie, cukru normalnie, 8,7vol

    Jak coś, służę radą

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
    Uwarzyliśmy też Dinner Mild Burton Ale, 18 blg, 8,7vol, jedna z najlepszych receptur, wzorem był przepis Fullers'a.
    Dasz przepis?

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Uwarzyliśmy też Dinner Mild Burton Ale, 18 blg, 8,7vol, jedna z najlepszych receptur, wzorem był przepis Fullers'a.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Beczkowy Destruktor o wdzięcznej nazwie Zew Cthulhu zabutelkowany, 4 miesiące w beczce po trójniaku jeżyniaku, alkohol 21vol, beczka dała dużo słodyczy, a jeżyny niebezpiecznie zbliżyły do porto.

    Leave a comment:


  • kentaki
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
    Czerpałem inspiracje do Mistrza Myślę, ze za rok już będzie do picia, to Ci przyniosę na zlot.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Czerpałem inspiracje do Mistrza Myślę, ze za rok już będzie do picia, to Ci przyniosę na zlot.

    Leave a comment:

Working...
X