Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domiemir z Czarnowca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domiemir
    Member
    • 10-2014
    • 74

    #16
    Warka #4 Pale Ale II poszła w kanał
    Po 7 dniach burzliwej (temp. około 17C) gdy chciałem przelać na cichą,
    piwo miało intensywny, odrzucający zapach pleśni i smak mocno kwaśny nie do przełknięcia...

    Comment

    • Domiemir
      Member
      • 10-2014
      • 74

      #17
      Chyba wiem co było przyczyną zakażenia Warki #4.
      Mianowicie fermentacji dokonywałem w fermentatorze z kranikiem
      w którym wcześniej filtrowałem/wysładzałem tą warkę.

      Pojemnik chyba zbyt pobieżnie zdezynfekowałem:
      - wywaliłem młóto
      - umyłem wodą
      - zadałem pirosiarczan na 30 min
      - tuż przed przelaniem brzeczki wnętrze tylko przemyłem wrzątkiem
      - przelewana brzeczka miała temperaturę około 90C
      podejrzewam że to za słaba dezynfekcja... Musze się douczyć

      Comment

      • Domiemir
        Member
        • 10-2014
        • 74

        #18
        Warka #5 Marcowe 12,5BLG z CP.

        Zacieranie dekokcyjne.
        -62C - 15min
        -przełożyłem jedną trzecią zacieru dekokcji do drugiego garnka z gorącą wodą,
        tak by szybko uzyskać temp 72C. W tej temp trzymałem chyba 15min (nie pamiętam)
        i zacząłem podgrzewać aż do wrzenia. Wrzenie kolejne 15 min.
        - w czasie dekokcji gar główny podgrzałem do 72C i zostawiłem w spokoju.
        po zakończeniu dekokcji w garze głównym miałem 65C.
        - dolałem dekoktu do gara głównego ustaliłem temp na 72C potrzymałem około 40min.
        - wysładzanie - 29L do uzyskania 2BLG z młóta
        (zawsze z uwzględnieniem błędu mojego cukromierza)
        Po gotowaniu zostało coś około 26L brzeczki o conajmniej 12,3BLG
        Nawalił mi największy palnik i za mało się wygotowało tylko 3L, liczyłem na 5L.
        Wydaje mi się że i tak jest nie najgorzej.

        Tym razem fermentacji dokonuję w fermentatorze bez kranika,
        w którym około tygodnia trzymałem mocno stężony roztwór pirosiarczanu.
        (po otwarciu zatykało w nosie od gazu), przed samym przelaniem brzeczki fermentator przepłukałem wrzątkiem.

        Wieczorem uwodnione drożdże S-23 zadałem do brzeczki o tem 26C i wystawiłem do pomieszczenia o temp 11C. Nazajutrz okazało się że brzeczka schłodziła się do zaledwie 16C. Wystawiłem więc na taras - temp około 2C poczekałem aż schłodzi się do około 11C
        I spowrotem wstawiłem do pomieszczenia 11C.
        W tej chwili temp ustaliła się na 12C

        Czy pomimo wysokiej temp początkowej wyjdzie z tego jeszcze lager?
        Pozdrawiam!

        Comment

        • Domiemir
          Member
          • 10-2014
          • 74

          #19
          Degustacja Warka #3 AIPA 16BLG Z CP

          Degustacja trochę wcześnie niż planowałem ale...
          Okazała się niesamowitym pocieszeniem po zlaniu warki #4 do kanału!
          Degustowałem (przed chwilą) 330ml po 8 dniach od butelkowania.
          Gaz już jest średnio mocny, piana betonowa!
          Smak - jeszcze zielone, goryczka mocna nieułożona ale wybitnie pijalne, zero kwasu.
          Zapach cytrusy, rześki, przyjemny. Nic więcej o zapachu nie napiszę bo mam lekki katar.
          Finalnie ekstrakt brzeczki wynosił 17BLG albo ciut więcej.
          Blg końcowe to 5,5.
          Piwo wyszło prze smaczne i mocne! Czuję to na sobie hehehe
          Jest sens robienia piwka w domu!
          Dla takich chwil się żyje

          Pozdrawiam!
          Attached Files

          Comment

          • Wickham
            Junior
            • 05-2013
            • 1

            #20
            Gratuluje tempa. Jak tak dalej będzie to jeszcze w tym roku będzie warka #10 :-)

            Comment

            • piwosz_andrzej
              Senior
              • 09-2014
              • 105

              #21
              Czytając twój post o AIPA uśmiech pojawił mi się na twarzy. Też chce zrobić to piwo i już się nie mogę doczekać aż mój Kolsch zwolni fermentory.

              Comment

              • Domiemir
                Member
                • 10-2014
                • 74

                #22
                Siemka!

                W oczekiwaniu mam jeszcze trzy ześrutowane zestawy z CP
                - Premium Bitter
                - Grodziskie
                - i Porter Bałtycki który zrobię na drożdżach po Marcowym.
                AIPA to bardzo ciekawy styl, dużo doznań sensorycznych.
                Polecam!

                Comment

                • piwosz_andrzej
                  Senior
                  • 09-2014
                  • 105

                  #23
                  Jestem pod wrażeniem piany w twoim AIPA. Jaki surowiec dodałeś do refermentacji?

                  Comment

                  • Domiemir
                    Member
                    • 10-2014
                    • 74

                    #24
                    Dodawałem czystej glukozy do butelek, dozowałem tą specjalną miarką z zestawu.
                    O ile dobrze pamiętam miarka na 0,5L dawkuje chyba 3gramy.
                    Z tego co zasłyszałem to słód Caramunich daje efekt betonowej piany a taki jest w zasypie AIPA 16BLG z CP.
                    Swoją drogą sam się zdziwiłem że po 8 dniach od rozlewu mam taką pianę,
                    nalewając średnio ostrożnie. Tak najpierw chlust z góry a gdy piana zaczęła narastać dość spontanicznie (ku mojemu zaskoczeniu) to już po ściance zakończyłem dolewanie.
                    Burzliwej dałem 8 dni i 7 dni cichej w temp 19C i 17C, baling zmierzyłem tuż przed rozlewem,
                    było 5,5 BLG. Nie mam pewności czy dofermentowało do końca, tak więc co
                    co jakiś czas będę sprawdzał czy nie będzie przegazowania.
                    Następnym razem będę skrupulatniej sprawdzał dofermentowanie.

                    Comment

                    • Domiemir
                      Member
                      • 10-2014
                      • 74

                      #25
                      Warka #6 Premium Bitter 12BLG z CP
                      Warzona 13/12/2014

                      Jak wyczytałem w opisie, Premium Bitter jest sporządzony na podobieństwo
                      piwa warzonego kiedyś we Wrocławiu. Także myślę że na etykiecie dam - Wrocławskie.


                      Słód monachijski 2,10 kg
                      Słód pilzneński 0,85 kg
                      Słód wiedeński 0,80 kg
                      Słód karmelowy ciemny Steinbach 0,25 kg
                      Chmiel Magnum, granulat 30 g
                      Chmiel Spalt Spalter, granulat 20 g
                      Danstar BRY-97

                      Zacierałem prawie wg instrukcji
                      5min - 53'C
                      szybki podgrzewanie z dolaniem gorącej wody
                      35min - 62'C
                      szybkie podgrzewanie z dolaniem gorącej wody
                      45min - 72'C
                      Wygrzewanie do 78'C

                      Przez to dolewani, wyszło sporo brzeczki przedniej.
                      Na tyle dużo (ciężko) że przygniotło mi filtrator z oplotu.
                      Po gmerałem trochę w młócie i poszło dalej.

                      Warzenie / Chmielenie
                      magnum - 60min
                      spalt - na 15 min przed końcem
                      mech irlandzki też 15 min przed końcem warzenia.

                      Po przelaniu do fermentatora wyszło 23L brzeczki, 13 BLG
                      Chłodzenie w fermentatorze na tarasie do północy, potem do rana w chłodnym garażu.

                      Uwodniłem drożdże, dodałem do brzeczki i po czterech godzinach zaczęło wypychać denko
                      Last edited by Domiemir; 14-12-2014, 14:18.

                      Comment

                      • Domiemir
                        Member
                        • 10-2014
                        • 74

                        #26
                        Warka #7 Grodziskie 8blg z CP

                        Tę warkę zacierałem dekokcyjnie stosując wytyczne jakie CP podało dla piwa marcowego.
                        Dekokcja zwiększa nieznacznie wydajność a ja lubię się bawić przy warzeniu.
                        Uzyskałem dobre 9BLG po chmieleniu i 23L brzeczki.
                        Całość tuż po gotowaniu przelałem do gąsiora.
                        Pierwszy raz w życiu używam gąsiora i rurki i powiem że jest zaje!
                        Wszystko widać, naczynie szczelne, przyjemnie bulgocze dając wyraźnie odczuć że coś się dzieje.
                        Jedyny mankament to jak ja z tego gąsiora wyciągnę gęstwe???

                        Pisząc te słowa popijam moją AIPE i jestem w siódmym niebie.
                        Dopiero dwa tygodnie od zabutelkowania a gaz i piana wzorowe, tak myślę.
                        Goryczka ogromna ale niezwykle wciągająca - kubki domagają się kolejnego i kolejnego łyka.
                        Goryczka jest trochę trawiasta, podobnie jakby w Bojan Black IPA które bardzo lubię.
                        Staram się określić zaleganie goryczki - dość długo trwałe ale nie narzuca się.
                        Ściąganie (o ile potrafię określić) nienatarczywe, też podobne do Black IPA.
                        Zapach przyjemny, wg stylu. Retro nosowo przyjemnie.
                        Aromat retronosowy po beknięciu boski!!!
                        Alkohol w działaniu (około 6,5%) bardzo wydajny!

                        PS. Co w człowieczej głowie jest, że domaga się takiej ilości chmielu?
                        Attached Files

                        Comment

                        • Domiemir
                          Member
                          • 10-2014
                          • 74

                          #27
                          Dziś kolejny bączek AIPA.
                          Kapsel słabo domknięty spowodował że gazu jak na lekarstwo,
                          ale smak wyj...ny w kosmos! Szkoda tego gazu ale cóż zdarzyło się.
                          To już 17 dzień w butelkach.
                          Wg CP piwo zdatne do picia po 2-3 tygodniach.
                          W styczniu muszę uwarzyć kolejną AIPĘ bo czuję że ta szybko się skończy.

                          Dziś piłem też moje pierwsze Pale Ale.
                          Po miesiącu w butelkach ładnie się sklarowało i smak się ułożył.

                          Milk Stout który cierpi na mizerny gaz wstrząsnąłem i postawiłem w cieplejszym miejscu,
                          teraz jakieś 24'C na podgrzewanej podłodze.
                          Cukru do refermentacji dodawałem odpowiednią miarką ale sadzę że drożdże dość mizernie pracowały przez zbytnie sklarowanie po cichej. Klarowałem przez 2 dni w temp 3'C.
                          Przez co w butelkach mam za mało drożdży...

                          Comment

                          • Domiemir
                            Member
                            • 10-2014
                            • 74

                            #28
                            Milk Stout refermentacja
                            Wstrząsanie drożdży z dna butelki i przeniesienie do ciepłego pomieszczenia butelek
                            przyniosło oczekiwany skutek.
                            Po dwóch dniach pojawiło się wyraźne nagazowanie, dzięki czemu piwo stało się przyjemniejsze w piciu.
                            Jeszcze dwa dni i powinno być już zupełnie fajnie

                            Comment

                            • Jankos
                              Member
                              • 01-2014
                              • 35

                              #29
                              Super etykiety!

                              Comment

                              • Domiemir
                                Member
                                • 10-2014
                                • 74

                                #30
                                Etykiety zaciągnąłem z sieci
                                Bez etykiety butelki wydają się jakby ślepe, nijakie.
                                Daję linka:

                                Samodzielnie stwórz etykietę przednią, tylną i krawatkę na swoje piwo. Dzięki możliwości dodania własnego tekstu etykieta stanie się niepowtarzalna, a piwo nabierze unikalnego charakteru. Wspaniały prezent dla wszystkich piwoszy i piwowarów.


                                Pozdrawiam!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎