Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domiemir z Czarnowca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domiemir
    Member
    • 10-2014
    • 74

    #61
    Butelkowanie
    Warka #11 AIPA z Homee Beer - 23/02/2015
    Chmielenie na zimno bezpośrednio do fermentatora, bez siateczki - 4dni.
    Aromat bardzo silny, jestem zadowolony
    BLG z 19% do 4%
    Bardzo mocne! Małżonka powiedziała że dzięki temu ojcom się spodoba

    Warka #12 IRA - 25/02/2015
    Małżonka powiedziała że ma kolor jak czerwona herbata
    IBU około 25, BLG 4'
    Już przy butelkowaniu smaczne.

    Comment

    • Domiemir
      Member
      • 10-2014
      • 74

      #62
      Etykietowanie
      Zabawa z etykietowaniem.
      Attached Files

      Comment

      • Domiemir
        Member
        • 10-2014
        • 74

        #63
        Witam!

        Dawno mnie tu nie było. Powodem tego jest mój sezonowy tryb pracy który powoduje że w sezonie ciepłym nie mam ochoty i sił na opisywanie piwnego hobby.
        Oczywiście warzenie odbywało się ale nie z taką pasją jak w sezonie zimnym.
        Zrobiłem AIPĘ i kilka APA z których smaku jestem średnio zadowolony.
        Wadą w tych piwach było to że nie było czuć aromatów amerykańskich a smak - goryczka była zwykle gorzka taka mnij fascynująca.

        Teraz zaczynam nowy "zimny" sezon warzelniczy. Jedno nowe American Bitter już zabutelkowane drugie American Amber ALe dziś uwarzone. Dam znać co i jak z nimi.
        Tymczasem przygotowuje się do zakupu surowców na lagery.
        Jeden to będzie Pils wg przepisu Dagome z małymi modyfikacjami który robiłem w marcu tego roku i który wyszedł obłędnie smaczny. Normalnie szok jak pyszny się udał - została mi tylko jedna butelka. POEZJA!!!!!
        Drugi zobaczę - może jakiś pils wg przepisu któregoś ze sklepów? A może coś innego

        Degustacja
        Porter Bałtyckiktóry robiłem na początku roku jest fantastyczny!
        Bardzo pijalny, gładki, przyjemny Mam go jeszcze skrzynkę po 0,5L i z 10 bączków

        Comment

        • Domiemir
          Member
          • 10-2014
          • 74

          #64
          Kolejne warki z sezonu ciepłego 2015

          Warka #13 American Cascade Pale Ale z TB - Wyśmienita uwielbiam ten chmiel!
          Warka #14 Maori Amber z TB - ciekawy warto uważyć
          Warka #15 AIPA z HB - to chyba najtańsza AIPA dobrze zrobiona jest smaczna
          Warka #16 Black AIPA z HB - wyraźnie czuć kawę jeśli ktoś lubi to ok.
          Warka #17 Żytnie z HB - mój brat je uwielbia, ja nie. Taki cięższy w smaku pszeniczniak.



          Drugi sezon warzelniczy (tzn. po Oktoberfeście)

          Warka #18 American Bitter 12 BLG z Twój Browar
          Składniki:

          Słód Pale Ale 3,8kg
          Słod Crystal 200 0,2kg
          Chmiel Apollo 15g
          Chmiel Cascade 20g
          Chmiel Citra 20g
          Chmiel Summit 25g
          drożdże BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's

          Zacieranie inne niż w instrukcji:
          30 min 62C
          40 min 72C
          10 min 78C

          Zabutelkowana 08/10/2015
          Degustacja warki # 18 13/10/2015
          Młode piwo rokuje bardzo dobrze. Pije się przyjemnie. Bardziej wytrawne niż zwykłem robić (efekt zamierzony) 2BLG końcowe ale ciała mu nie brakuje.
          Ściągająca goryczka którą wyczułem przy butelkowaniu znika.

          Warka #19 American Amber Ale
          warzenie 04/10/2015 jednotemperaturowe

          Składniki:

          Słód Pale Ale 3kg
          Słód Monachijski 0,8kg
          Słód Crystal 150 0,3kg

          Chmiel Wilamette - 50g
          Chmiel Bravo - 15g
          Chmiel Cascade - 20g
          drożdże BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's

          Zacieranie w 68C opadające
          fermentacja 17C

          Sprzęt:
          Staram się pozyskać chłodziarkę i regulator temperatury, dzięki którym warunki fermentacji poprawią się i uniezależnię się od pogody oraz od ogrzewania CO.
          Last edited by Domiemir; 13-10-2015, 19:21.

          Comment

          • Domiemir
            Member
            • 10-2014
            • 74

            #65
            Warka #20 Polski Pilzner 13BLG
            To drugie warzenie tego przepisu z małymi modyfikacjami w chmieleniu.
            Warzenie 17/10/2015

            Przy warzeniu tego piwa inspirowałem się stylem czeskim,
            ale jako że użyłem chmieli Polskich, nazywam go polskim.

            Słody:
            Pilzneński Strzegom - 4.0 kg
            Carapils Wayerman - 0.5 kg
            Zakwaszający Wayerman - 0.1 kg

            chmiele granulat:
            Marynka (10.5%) - 25g
            Lubelski (3.5%) - 45g

            Drożdżae:
            S-23

            zacieranie:
            15 L wody
            55'C - 10 min
            62'C - 25 min
            dekokt 2.5 kg
            72'C - 40 min

            wysładzanie:
            Trochę się zapychało
            Wysładzałem do objętości 26L
            Wysłodkę końcową (resztkę) 2 BLG, 3,5L gotowałem w oddzielnym garnku
            i użyłem do uzupełniania tego co odparowywało.

            Gotowanie/chmielenie:
            75min
            60min - 25g marynki
            20min - 5g lubelski
            15min - 15g lubelski
            0min - 30g lubelski

            Chłodzenie:
            W garze warzelnym 2h.
            Gar warzelny wstawiłem do większego gara, do którego doprowadziłem wodę chłodzącą szlauchem ogrodowym.
            Po chłodzeniu nie mierzyłem temperatury brzeczki - na oko około 20C (chłodna).

            W schłodzonej brzeczce zauważyłem ogromne jakby "kwiaty" - zgęstnienie białkowe?
            Chcąc nie chcąc musiałem je zlać do fermentatora gdyż unosiły się w całej brzeczce.

            Drożdże dodałem 17/10/2015 o godzinie 22:00
            Po zadaniu hydratyzowanych drożdży (20C) fermentator wstawiłem do chłodziarki w temperaturę 12C.

            19/10/2015 - nic się nie dzieje. Temperaturę utrzymuję 12C - 15C. Na tygodniu powinien dotrzeć zewnętrzny regulator temperatury.

            Comment

            • Domiemir
              Member
              • 10-2014
              • 74

              #66
              Poprawka do poprzedniego posta...
              warka #20
              18/10/2014 wieczór nic się nie dzieje
              19/10/2015 dwie doby po zadaniu drożdże s23 ładnie pracują temp utrzymuję na 10C

              Comment

              • Domiemir
                Member
                • 10-2014
                • 74

                #67
                Witam!

                W piątek dotarł do mnie termoregulator RT-2C (dołączam zdjęcie).
                Jego zadaniem jest utrzymywanie nastawionej temperatury.
                Niestety urządzenie oryginalnie przeznaczone jest do współpracy z grzałką
                a nie z chłodziarką jak w moim przypadku (np. do fermentacji dolnej).
                By urządzenie działało prawidłowo w moim zastosowaniu, musiałem w jego wnętrzu
                przelutować jeden kabelek w przekaźniku tak by urządzenie po osiągnięciu
                np. nastawionych 10C przestawało zasilać chłodziarkę.
                Cena tego urządzenia w żaden sposób nie jest adekwatna do jego tragicznego wykonania!
                Mimo to urządzenie działa w sposób zadowalający.
                Attached Files

                Comment

                • Domiemir
                  Member
                  • 10-2014
                  • 74

                  #68
                  Zdecydowanie bardziej polecam bardziej zaawansowane termoregulatory
                  np. taki jak na zamieszczonym zdjęciu.
                  Termoregulator tego typu jest zdecydowanie precyzyjniejszy w ustawianiu
                  a wiele modeli oprócz sterowania chłodziarką może równocześnie sterować grzałką.
                  Cena wyższa od wspomnianego RT-2C ale myślę że warto.
                  Terza żałuję że takiego nie kupiłem...
                  Attached Files
                  Last edited by Domiemir; 25-10-2015, 20:25.

                  Comment

                  • Domiemir
                    Member
                    • 10-2014
                    • 74

                    #69
                    degustacja warka #7 Grodziskie z CP
                    Pożądnie wyleżakowane!
                    Zapach wędzonki bardzo wyraźny, leciutko kwaskowe.
                    Zdecydowanie smaczne!
                    Myślę że powinienem wszystkie moje piwa leżakować dłuuugo.
                    Większość jednak jest wypijana do 2 miesięcy od butelkowania.

                    Comment

                    • Domiemir
                      Member
                      • 10-2014
                      • 74

                      #70
                      Warka #19 American Amber Ale 12BLG
                      zabutelkowane 28/10/2015
                      Zeszło do 3,8BLG

                      Comment

                      • Domiemir
                        Member
                        • 10-2014
                        • 74

                        #71
                        Warka #21 Ćesky Leźak 12BLG
                        Wrzenie 01/11/2015

                        Pilzneński 3,6 kg
                        Monachijski 0,4kg
                        Karmelowy jasny 0,15kg
                        Chmiel Saaz 40g
                        Chmiel Premiant 35g

                        zacieranie:

                        50c - 10 min
                        63c - 20 min
                        odebranie 1/4 do dekoktu 100C - 10 min
                        66C powrót dekoktu 30 min
                        72C - 30 min
                        78C - 5 min

                        chmielenie:

                        Gotowanie 75 min
                        65 min - 35g premiant
                        20 min - 15g saaz
                        15 min - mech irlandzki
                        0 min - 25g saaz

                        Chłodzenie:

                        1,5h do temp 20C w garze warzelnym z chmielinami
                        potem dekantacja i filtrowanie przez woreczek filtracyjny do fermentatora.
                        Wyszło ponad 25L 11,5BLG

                        fermentacja:

                        Zadanie 250ml rzadkiej gęstwy S-23 z warki #20 i do chłodziarki- godzina13:00
                        godzina 19:30 - widać napór gazu w rurce.



                        Przelewanie na cichą warka #20 Polski Pils
                        BLG z 13 zeszło do 3,8 (poprzednim razem do 3)
                        Zielone piwo bardzo smaczne, bardzo klarowne. Dokładnie o to mi chodziło!

                        W tej chwili rozmyślam nad kolejnymi warkami - może lager na amerykańskich chmielach?

                        Comment

                        • Domiemir
                          Member
                          • 10-2014
                          • 74

                          #72
                          Warka #22 AIPA 15 BLG własna wydumka
                          Warzenie 08/11/2015

                          Słody Strzegom:
                          Pale Ale - 2kg
                          Wiedeński - 2kg
                          Monachijski II - 1kg
                          Karmelowy 150 - 0,3kg

                          Chmiele:
                          Mosaic - 70g
                          Cascade - 55g
                          Amarillo - 30g

                          Zacieranie:

                          52C - 5min (tylko wiedeń i monach)
                          62C - 30min (wszystkie słody)
                          powoli do
                          72C - 30min
                          powoli do
                          78C - 5min

                          Wysładzanie:
                          bezproblemowe, trwało trochę ponad godzinę.

                          Warzenie

                          Mosaic 20g - 40min

                          Cascade 10g - 30min
                          Mosaic 10g - 30min

                          Cascade 10g - 15min
                          mosaic 10g - 15min
                          mech irlandzki - 15min

                          Cascade 5g - 5min
                          Mosaic 5g - 5min

                          Na cichą:
                          Mosaic 25g
                          Cascade 25g
                          Amarillo 30g

                          Chłodzenie:
                          Czas 1,5h. Gar zacierny wstawiony w większy gar do którego powoli napływała zimna bieżąca woda.

                          Drożdże:
                          Uwodnione US-05

                          Po przelaniu do fermentatora uzyskałem nie mniej jak 22L brzeczki nastawnej 15BLG.
                          Wg brewtarget wydajność dla 22L to 92%...?
                          Natomiast goryczkę program wyliczył na 46 IBU i takie było moje założenie,
                          chciałem zmieścić się w dolnym zakresie goryczki dla tego stylu, podobnie jak z ekstraktem i alkoholem.
                          Liczę na średnio treściwe dofermentowanie - może do 4BLG?
                          W tym przepisie przewidziałem dość duże chmielenie na zimno/cicho.
                          Chcę uzyskać intensywny aromat w gotowym piwie -
                          poza cytrusami liczę na wyraźne nuty żywiczne.

                          Comment

                          • Domiemir
                            Member
                            • 10-2014
                            • 74

                            #73
                            Małe uzupełnienie i poprawka do warki#22
                            Warzenie trwało 60min, po 20 min od początku wrzenia zacząłem dodawać chmiele.
                            Goryczka wg BT to niecałe 43IBU dla 92% wydajności.
                            Niecałe 46IBU wychodziło przy zaznaczeniu 80% wydajności ale wtedy ekstrakt wynosi
                            13,2BLG co mija się z rzeczywistością.
                            Nie wiem jak mam ufać temu programowi...
                            Last edited by Domiemir; 08-11-2015, 17:12.

                            Comment

                            • Domiemir
                              Member
                              • 10-2014
                              • 74

                              #74
                              Warka #22 AIPA 15 BLG
                              przelane na cichą 17/11/2015 - 4,5BLG
                              na cichą dałem ostatecznie:
                              30g - Amarillo
                              30g - Mosaic
                              30g - Casacade
                              Na cichej dość intensywnie wypycha pokrywę, co jakiś czas delikatnie usuwam nadmiar gazu,
                              zapachy zniewalające

                              Warka #21 Ćesky Leźak 12BLG
                              Przelane na cichą 21/11/2015 - 3,5BLG


                              Warka #23 Lager Wiedeński 12BLG
                              warzenie 22/11/2015
                              Woda z kranu + 10L źródlanej eko

                              Słody :
                              Wiedeński - 3kg
                              Monachijski II - 1kg
                              Caramunichi I - 0,3kg
                              maelanoidynowy - 0,2kg
                              zakwaszający - 0,1 kg

                              Chmiele:
                              Tradition 6% - 50g (goryczka)
                              Hallertau Mittelfruch 7,5% - 30g (aromat)

                              Zacieranie:
                              62C - 30min
                              powoli do
                              72C - 40min
                              powoli do
                              75C - 10min

                              Wysładzanie:
                              bezproblemowe

                              Warzenie:
                              Całe warzenie - 65min
                              Tradition 50g - 55min
                              Hallertau Mittelfruch 30g - 0min

                              Wyszło co najmniej 27L, 12BLG brzeczki nastawnej

                              drożdże:
                              S-23 gęstwa z warki #20 przelanej na cichą 01/11/2015
                              około 250ml dodane do brzeczki o temp ponad 20C,
                              fermentacja w chłodziarce z zewnętrznym termoregulatorem.
                              Last edited by Domiemir; 22-11-2015, 20:21.

                              Comment

                              • Domiemir
                                Member
                                • 10-2014
                                • 74

                                #75
                                AIPA warka #22 zabutelkowana
                                24/11/2015 zeszło z 15 do 4,5 do 3,5

                                Chmielenie na zimno trwało 7 dni.
                                Wg mnie sporo aromatu uciekło razem z CO2.
                                Następnym razem poczekam aż fermentacja zakończy się całkowicie
                                i skrócę czas chmielenia na zimno do 4 dni.
                                Wyszło 0,5L - 40 szt.
                                i 0,33L - 3 szt.
                                Ciekaw jestem czy po leżakowaniu walory smakowo aromatyczne zbliżą się do mojej pierwszej warki AIPA 16BLG z CP? Tamta była genialna!

                                W najbliższy weekend czeka mnie sweet stout 12 BLG
                                a w jeszcze kolejnym IPA 17BLG na polskich i amerykańskich chmielach.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎