Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domiemir z Czarnowca

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    • 05-2004
    • 5615

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwosz_andrzej Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć. Mam pytanie o twojego Bittera. Piszesz, że jest to zestaw Premium Bitter 12 BLG z CP. Ja nie widziałem w CP takiego zestawu. Jest tylko Modern Bitter 12 BLG i ewentualnie Pale Ale 12 BLG, ale sądząc po składach to chyba nie te zestawy, które Ty uwarzyłeś. Mógłbyś podesłać linka, z jakiego zestawu uwarzyłeś to piwo?
    W CP mamy Premium Bittera, z tymże dostępny będzie pewnie po weekendzie, dokładnie nie jestem w stanie podać dnia. Teraz jest "ukryty" podobnie jaki kilka innych zestawów.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Domiemir
      Member
      • 10-2014
      • 74

      #47
      Witam!

      Ten premium bitter to bardzo fajne piwko z charakterem.
      Co prawda nie jest to mój ulubiony styl ale polecam.

      Comment

      • Domiemir
        Member
        • 10-2014
        • 74

        #48
        Warzenie

        Warka #10 31/01/2015
        ciemne Marcowe/Oktoberfest
        - receptura własna

        Monachijski Strzezgom - 3,2kg
        Pilzneński Strzegom - 1,7kg
        carahell Wyermann - 0,15kg
        Caramunich II - 0,10kg

        Hallertau spalt select 3,4% - 100gram

        Zacieranie dekokcyjne jednowarowe.

        podgrzewanie 55' do 62'
        62' - 20min
        dekokcja 2/3 cacieru
        podgrzewam do 72' - 30min.
        gotowanie 15min
        w tym czasie zacier główny utrzymuję w temp 65'
        dekokt powoli zwracam do zacieru głównego
        ustalam temperaturę 72' - 40min
        wygrzewanie 76'
        próba jodowa

        filtracja:
        MAKABRA!!! śruto drobne dodatkowo rozgotowane...
        Zwykle zajmuje mi to godzinę i klarowność mam idealną.
        tym razem 3 godziny z takim sobie efektem - klarowność mglista.

        Uzyskałem 25litrów o ekstrakcie 15'BLG trochę chyba wyszło poza styl...

        Chmielenie
        70g - 75min
        15g - 20min
        15g - 0min

        szacowane IBU wg brewtarget to 27, czyli w normie.

        Czy przy takim BLG to nadal marcowe czy już cienki koźlak?
        Szacuję że BLG zejdzie jak poprzednio do 4BLG

        Comment

        • Domiemir
          Member
          • 10-2014
          • 74

          #49
          Warzenie

          Warka #11

          01/02/2015 AIPA 17BLG z zestawu Homebeer


          Z tego zasypu uzyskałem ponad 25L brzeczki o ekstrakcie ponad 19 BLG!!!
          Podobnie poprzednia warka marcowe wyszło na słodach z Homebeer o dwa BLG wyższe niż wynikało z obliczeń na kartce i wyliczeń brewtargetu!
          Nie wiem co jest powodem uzyskiwania tak wysokich ekstraktów?
          Może to śruto za drobno zmielone ,które swoją drogą przysparza poważnych problemów
          przy filtrowaniu


          Strzegom Pale Ale - 5,2kg
          Strzegom monachijski I - 2kg
          Carahell - 0,15kg (dodałem od siebie, nie wchodzi w skład zestawu!)

          citra - 40g
          cascade - 40g
          amarillo - 40g

          Zacieranie
          Jednotemperaturowe 67'C - 90min
          dla podtrzymania temperatury, gar zacierny wstawiłem w większy gar wypełniony
          wodą o temp ponad 60'C, całość okryłem kocem.
          Co jakiś czas mieszałem. Temperaturę kontrolowałem termometrem multimetru.

          Wygrzewanie 75'C (grzanie na palniku)

          Filtracja
          Podobnie jak przy poprzedniej warce paskudna.
          Pocieszające że tym razem filtr się nie zapychał.
          Wyszło 27L - ponad 19BLG (cały gar) + 12L wysłodki 3BLG
          którą po troszeczku dolewałem w trakcie gotowania, by rozrzedzić brzeczkę
          i mieć więcej napitku


          Chmielenie
          Gotowanie 75min

          Citra 13,5% - 40g - 75min
          Amarillo 8,9% - 20g - 30min
          Cascade 6,7% - 20g - 30min

          Amarillo 20g - na cichą
          cascade 20g - na cichą

          Chłodzenie 4h na tarasie przy temp otoczenia około 0'C
          Zadane drożdże US-05
          Fermentacja rozpoczęła się dość szybko,
          gdyż drożdże rozruszałem w brzeczce 10BLG - 4h przed zadaniem.

          Początek fermentacji w temp otoczenia 20'C przez około 12h
          potem obniżyłem temp do 16'C

          Ciekawe jaka tym razem wyjdzie AIPA?
          Podejrzewam że może być mało goryczkowa ze względu na wysokie BLG
          i duży litraż brzeczki nastawnej.
          Last edited by Domiemir; 02-02-2015, 21:26.

          Comment

          • Domiemir
            Member
            • 10-2014
            • 74

            #50
            Za dwa tygodnie przeleję Marcowe i AIPĘ na cichą
            i postaram się uwarzyć kolejną warkę - Czeski Pilzner.
            Będę musiał mocno pogłówkować by nie uzyskać znów zbyt mocnego piwa.

            Przewidywany zasyp czeskiego pilsa to:

            Strzegom Pilzneński - 4kg
            Wayerman carapils - 0,5kg
            zakwaszający - 0,1kg

            Drożdże S-23
            Powyższy zestaw to receptura Dagome, pomniejszona o 300g pilzneńskiego.

            Chmielenie marynką i lubelskim (będzie Polski Pils)
            tak by uzyskać 35 IBU i wyraźny aromat chmielowy.
            Słody i chmiele z Homebeer
            Last edited by Domiemir; 02-02-2015, 21:35.

            Comment

            • Domiemir
              Member
              • 10-2014
              • 74

              #51
              Warka #10 Marcowe

              Licho fermentuje...
              Drożdże suche s-23 zasypywałem w sobotę o 2:00 w nocy
              bezpośrednio do brzeczki o temp około 20'C i wstawiłem do pomieszczenia 10'C

              Po południu w niedzielę rurką powoli wydobywał się gaz
              bulknięcie na 1min (więc ok)

              w poniedziałek gazowanie osłabło znacznie - bulknicie na 5min

              Dziś wtorek nadal niemrawo. Pokołysałem delikatnie wiadrem (może trochę się napowietrzy)
              Uszczelniłem pokrywę taśmą klejącą by gaz ewentualnymi nieszczelnościami nie uciekał.
              Rurka osadzona ścisło, szczelnie.
              W pomieszczeniu odkręciłem mały kaloryfer który nagrzeje maksymalnie do 15'C
              Wiadro postawiłem przy nim.
              Zobaczę czy to pomoże.
              Jeśli gazowanie się nasili wracam do temperatury pomieszczenia około 10'C.

              Kurcze denerwuje się tym marcowym...

              Warka #11 AIPA z HB
              AIPA fermentuje aż miło w pomieszczeniu o temperaturze 17'C
              Last edited by Domiemir; 03-02-2015, 15:33.

              Comment

              • Domiemir
                Member
                • 10-2014
                • 74

                #52
                Warka #10 marcowe
                na s-23 po przeniesieniu do pomieszczenia 15'C i przemieszaniu płynu,
                po niedługim czasie (około 3h) zaczęła powoli pracować.
                Po 24h przeniosę do 12'C i po następnych 24h temperaturę obniżę do około 10'C.

                Myślę że moim błędem było wsypanie suchych drożdży bezpośrednio do brzeczki,
                w wyniku czego drożdże dostały szoku i część prawdopodobnie padła.

                Comment

                • Domiemir
                  Member
                  • 10-2014
                  • 74

                  #53
                  Warka #12 bezstylowy Ale 13BLG warzenie 07/02/2015

                  Witam!
                  Kolejną warką wg mojego widzimisię, jest bezstylowy Ale koloru wpadającego w bursztyn,
                  trzykrotnie chmielony - singiel hop Marynka

                  Słód pilzneński Strzegom - 1,55kg
                  Słód monachijski typ II Strzegom - 2,4kg
                  Słód karmelowy 150 strzegom - 100g
                  czerwony - 100g
                  zakwaszający - 55g

                  Marynka - 40g (10,5%)

                  Zacieranie wg założeń ma być treściwie

                  Temp ustalona 66'C - 35min
                  potem schodząca powoli do 63'C w ciągu około 25min
                  podgrzewanie palnikiem do 72'C trzymam 30min
                  wygrzewanie do 78'C

                  Filtrowanie
                  Filtrator z oplotu,
                  połowa filtratora w rurce miedzianej perforowanej,
                  całość owinięta jedną warstwą tetry.
                  Filtracja trwała trochę ponad godzinę, w połowie filtr przytkał się i leciało jak krew z nosa.

                  Warzenie/chmielenie 75min
                  Singiel hop Marynka

                  20g - 60 min
                  10g - 15 min
                  10g - 0 min
                  Zastanawiam się czy dać jej trochę na cichą?
                  wg kalkulatorów goryczka powinna wynosić od 25 do 28 IBU

                  Po chmieleniu uzyskałem 24 litry 13BLG brzeczki nastawnej.

                  Fermentacja
                  S-04 uwodnione 25min, zadane do brzeczki o temp na oko 25'C
                  po 12h na powierzchni pojawił się kożuch koloru kawowego, a w fermentatorze słychać wyraźnie pracę drożdży.
                  Po 24h pierwsze bąbelki gazu w rurce.

                  Ciekawe co z tego wyjdzie? Początkowo miało być coś w stylu IRA ale wszystko się rozjechało.

                  Degustacja warka #5 marcowe
                  Marcowe poza stylem oczywiście bo 38IBU to za dużo.
                  Niemniej jednak bardzo smaczne z wyraźną nutą "chlebową"
                  Wysycenie średnie niskie, bardzo pijalne!

                  Comment

                  • Domiemir
                    Member
                    • 10-2014
                    • 74

                    #54
                    Warka #12 Ale 13BLG rurka nie bulka
                    Rurka przestała bulkać. Popsuła się czy co?
                    W wiadrze wyraźnie słychać jakby musowanie - fermentację.
                    Po prześwietleniu wiadra lampką wyraźnie widać kożuch na ściankach.
                    Poruszyłem gumkę montażową, doszczelniłem taśmą klejącą i naprawione,
                    znowu bulka!
                    Takie byle co może spowodować bezruch w rurce.

                    Comment

                    • Domiemir
                      Member
                      • 10-2014
                      • 74

                      #55
                      Warka #9 Porter Bałtycki z CP

                      początowe BLG 21,5
                      końcowe BLG 7,5

                      Właśnie zabutelkowane, wyszło 20L pysznego piwa.
                      Skrzynka bączków, skrzynka o,5Litrówek i 5 półlitrówek luzem (+0,5L w kuflu).
                      Już zielone piwo ma bardzo pyszny obiecujący smak!
                      Niskie odfermentowanie wynika z zacierania na słodko.
                      Przy zacieraniu (jedno temperaturowym) nie schodziłem poniżej 65'C
                      Diacetylu zero, nic nie czuć.
                      Właśnie piję kufel z dna fermentatora i powiem szczerze że mocne.
                      Już teraz przed refermentacją ma ponad 7%alk
                      Jestem bardzo zadowolony z tej warki!

                      Comment

                      • Domiemir
                        Member
                        • 10-2014
                        • 74

                        #56
                        Warka #13 Polski Pilzner 13BLG
                        Warzenie 15/02/2015

                        Przy warzeniu tego piwa inspirowałem się stylem czeskim,
                        ale jako że użyłem chmieli Polskich, nazywam go polskim.

                        Słody:
                        Pilzneński Strzegom - 4.0 kg
                        Carapils Wayerman - 0.5 kg
                        Zakwaszający Wayerman - 0.1 kg

                        chmiele granulat:
                        Marynka (10.5%) - 25g
                        Lubelski (4.5%) - 45g

                        zacieranie:
                        15 L wody
                        55'C - 10 min
                        62'C - 25 min
                        dekokt 1 kg
                        72'C - 40 min

                        wysładzanie:
                        Poszło sprawnie.
                        Wysładzałem do objętości 28L
                        Wysłodkę końcową (resztkę) 2 BLG, 3,5L gotowałem w oddzielnym garnku
                        i użyłem do uzupełniania tego co odparowywało.

                        Gotowanie/chmielenie:
                        75min
                        60min - 25g marynki
                        15min - 15g lubelski
                        0min - 30g lubelski

                        Wyszło 28L 13BLG (uwzględniając błąd cukromierza)
                        Dobrze że to dolniak, bo wiadro prawie po brzegi pełne
                        i z miejscem na pianę krucho.
                        Właśnie się studzi.
                        Drożdże S-23 to gęstwą z marcowego 15BLG które przelałem wczoraj.

                        Marcowe 15BLG odfermentowało do 4BLG - w smaku monachijskie, dobrze się zapowiada.
                        AIPA 19BLG odfermentowało do 4BLG - ciężka goryczka,
                        czuć citrę której chyba nie polubię, zobaczymy.
                        Obydwa piwa były 2 tygodnie na burzliwej.

                        Comment

                        • Jankos
                          Member
                          • 01-2014
                          • 35

                          #57
                          Jak to jest możliwe, że przed fermentacją Twój porter ma już w sobie alkohol?
                          Edit: Głupi jestem nie doczytałem, że chodzi o refermentacje
                          Last edited by Jankos; 16-02-2015, 15:54.

                          Comment

                          • Domiemir
                            Member
                            • 10-2014
                            • 74

                            #58
                            Warka #13 Polski Pilzner 13BLG
                            na 250ml gęstwy S-23 z marcowego 15 BLG ruszyła z kopyta!

                            Comment

                            • Domiemir
                              Member
                              • 10-2014
                              • 74

                              #59
                              Warka #12 ALE 13 BLG przelana na cichą 4BLG, 22,5litra.
                              W sumie można o niej powiedzieć że ma cechy stylu IRA,
                              na którym się wzorowałem organizując zasyp.
                              Kolor czerwonawo herbaciany.
                              Odstępstwem od oryginału jest chmielenie na aromat...
                              Singiel hop Marynka.
                              W smaku bardzo obiecujące!
                              IBU 25 - brat prosił o coś mniej gorzkiego.
                              Jestem zadowolony!
                              Last edited by Domiemir; 16-02-2015, 21:44.

                              Comment

                              • Domiemir
                                Member
                                • 10-2014
                                • 74

                                #60
                                Warka #12 ALE 13BLG
                                Obliczyłem że składniki (słody, chmiel,drożdże i przesyłka na 4 nastawy)
                                na 0,5L piwa kosztowały mnie 0,92PLN!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎