Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Mini browar domowy "Pod Kluczem"

    Dopiero zaczynam, ale wkręciłem się nie na żarty. Super zabawa i mam nadzieje na fajne efekty. Piwo uwielbiam (mocniejsze alko mogło by nie istnieć) więc zaczynam przygodę. Wczoraj uwarzyłem pierwsze piwo ze słodów, wcześniej 2x brewkit na próbę czy dam radę.

    Warka 1 # 28.12.2014

    Brewkit: Coopers IPA + drożdże z zestawu
    1kg cukru
    Chmielone: 70'C przez 15 minut 25g Mosaic, na zimno do cichej Mosaic 25g
    Początkowe 12 BLG - 7 dni burzliwej, zlane na cicha dodany chmiel i 7 dni cichej - końcowe około 1 BLG
    200g glukozy do refermentacji
    Razem 21l piwa/ 42 butelki 0.5l


    Piwo już przetestowane. Hm... Nie jest najgorsze w końcu moje Pachnie całkiem fajnie gorzej ze smakiem, no ale pucha plus cukier wiec raczej nie ma co oczekiwać rewelacji. Do tego chyba trochę przegazowane.


    Warka 2 # 21.01.2015

    Brewkit: Coopers Australian Lager + gęstwa z poprzedniej IPA
    1kg cukru
    Chmielone 60' -> 0' 20g Magnum, 45' 15g Sazz, 50' 15g Sazz 55' 20g Sazz
    Początkowe 11 BLG - 7 dni burzliwej, zlane i 7 dni cichej - końcowe poniżej 2 BLG
    150g glukozy do refermentacji (znalazłem kalkulator chyba czas się go trzymać )
    Razem 20l piwa/ 40 butelek 0.5l

    Jeszcze nie próbowałem co z tego wyszło.


    Warka 3 # 05.02.2015 ( skaczemy na głęboką wodę i zacieramy, doszedł gar zacierny )

    Gotowy zestaw "Twój Browar" Pale Ale 12'BLG + coś mojego.

    Słody:
    Pale Ale 3,2 Kg
    Monachijski 0,6kg
    Caramel Light 0,2kg

    Chmiele:
    Phoenix 30g
    Progress 45g
    Mosaic 50g

    Zacieranie:
    Woda 12l podgrzana do 70'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 64-66'C przez 45 min. Podgrzane do 72'C i zostawione na 15 min. Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
    Wysładzanie: 3 x 5l wody temp 79-80'C
    Chmielenie 60' -> 0' Phoenix 30g, 45' Progress 45g, 55' Mosaic 50g
    Drożdże: MauriBrew Draught uwodnione i zadane do brzeczki w temp. 18'C
    Wyszło 21l brzeczki 13 BLG


    Wstawione na burzliwa czekam aż zacznie się coś dziać. Bawiłem się 9 godzin do zadania drożdży.
    Last edited by pharun88; 06-02-2015, 14:52.

  • #2
    Jak poszło filtrowanie/wysładzanie zestawu z "Twój Browar"?
    Dobrze śrutują?
    Last edited by Domiemir; 06-02-2015, 15:49.

    Comment


    • #3
      Powiem szczerze ze nie miałem żadnego problemu z filtrowaniem. Stosowalem wężyk z oplotu. Z założenia zestawu miało byc 20l blg 12 mi wyszło 21l blg 13 wiec pozytywnie.

      Comment


      • #4
        Warka 4 # 13.02.2015

        (Trochę wymuszona, bo została jedna pucha i kończył się termin przydatności)

        Brewkit: Black Rock American Pale Ale + gęstwa MauriBrew Draught
        0.5kg cukru
        14l brzeczki 12blg -> gęstwa dodana do brzeczki 24'C i ostawione do pomieszczenia 19/20'C czekamy na początek fermentacji.


        a.d Warka 1 - może najlepsza nie była ale już prawie zniknęła.

        a.d Warka 2 - po 9 dnach w butelkach jedna spróbowana, w smaku mieszanka lagera i Altbier?, zapach wyczuwalny Sazz pozytywny , nagazowanie jak dla mnie zbyt delikatne (możliwe ze jak na moje przyzwyczajenia ~150g glukozy to ciut za mało, ale czekamy, powinno być lepiej)

        a.d Warka 3- po 8 dniach burzliwej BLG spadło z 13 do 5. Przelana na cicha, poczekamy około tygodnia i butelkowanie. Te piwo interesuje mnie chwilowo najbardziej.

        Zamówione Wheatbeer i Belgian Pale Ale z surowców.
        Last edited by pharun88; 13-02-2015, 18:06.

        Comment


        • #5
          Warka 5 # Belgian APA 26.02.2015

          Słody:
          Pale Ale 2,5 kg
          Monachijski typ 1 1,0 kg
          Abbey Malt 0,3 kg
          Carabelge 0,2 kg

          Chmiele:
          Magnum
          East Kent Golding 30g
          Simcoe 35g
          Cascade 40g (na cicha)

          Zacieranie:
          Woda 15l podgrzana do 70'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 66-68'C przez 65 min. Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
          Wysładzanie: 13l wody temp 76'C w 3 turach
          Chmielenie: 65' -> 5' Magnum, 45' East Kent Golding 30g, 55' Simcoe 10g 60' Simcoe 10g, 65' Simcoe 15g, będzie Cascade 40g na cicha.
          Drożdże: 4 łyżki gęstwy MauriBrew Draught zadane do brzeczki w temp. 20'C
          Wyszło 19l brzeczki 12,5 BLG

          Robimy postępy. Od rozpoczęcia zacierania do dodania drożdży 7h

          a.d Warka 3 - po 10 dniach cichej BLG spadło do 4, dodane 160g glukozy = 40x0,5l Odstawione do pralni około 19'C Czekam niecierpliwie na pierwsza próbę po 2 tygodniach.

          a.d Warka 4 - po 12 dniach fermentacji BLG 3, dodany cukier 100g i zabutelkowana. 26x0,5l W próbie przed butelkowaniem nieciekawy smak, ale z puszki już był dziwny.
          Last edited by pharun88; 26-02-2015, 17:25.

          Comment


          • #6
            Warka 6 # Hafeweizen 09.03.2015

            Słody:
            Przeniczny 2,5 kg
            Pilzeński 1,6 kg
            Carahell 0,2 kg

            Chmiele:
            Splat Select 30g

            Zacieranie:
            Woda 15l podgrzana do 48'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 45'C (przerwa 10 min). Podgrzanie do 53'C (przerwa 15min), Podgrzane do 63'C (przerwa 30 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 15min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
            Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 3 turach
            Chmielenie: Splat Select po 10g w 10min/55min/65min. 70 min całe gotowanie.
            Drożdże: Safbrew WB-06 (uwodnione suche z saszetki) zadane do brzeczki w temp. 21'C
            Wyszło 19l brzeczki 12 BLG

            a.d Warka 5 Magnum było 25g na goryczkę i szczerze chyba za dużo. Zobaczymy w gotowym piwie. Na cicha dodane 50g Cascade.

            a.d Warka 3 Mimo tygodni leżakowania nadal bardzo mętna, w smaku mało chmielowa wyczuwalna jedynie dość solidna goryczka. Niebo a ziemia w porównaniu z puszkami. Nigdy więcej puchy.

            Comment


            • #7
              Warka 7 # Przeniczny/Witbier 26.03.2015

              Słody:
              Przeniczny 2,8 kg
              Pilzeński 1,5 kg
              Karmelowy Jasnyl 0,2 kg

              Chmiele:
              Lubelski 20g

              Przyprawy:
              Tarkowane skórki z 2 pomaranczy
              Tarkowane skórki z 1 limonki
              10g mielonej kolendry

              Zacieranie:
              Woda 14l podgrzana do 48'C dodane słody 46'C (przerwa 15 min). Podgrzane do 63'C (przerwa 25 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 45min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
              Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 3 turach
              Chmielenie: Lubelski 20g w 5min. Skórki pomarańczy/limonki plus kolendra 55min. 65 min całe gotowanie.
              Drożdże: Safbrew WB-06 (gęstwa) zadane do brzeczki w temp. 20'C
              Wyszło 20l brzeczki 13 BLG

              ad Warka 6 - Najlepsze z moich piw. Delikatne bananowe pszeniczne ala paulaner. Pewnie szybko zniknie

              ad Warka 5 - Piwo dużo bardziej wytrawne niż wskazywał by BLG - 3,5 końcowe możliwe że lekka infekcja. Goryczka zbyt mocna zostająca na języku. Mogło być lepiej.

              Comment


              • #8
                Witam Kolegę. Fajnie ,że przybywa piwowarów w okolicy.Mała współpraca nie zaszkodzi .Moim zdaniem jest za wcześnie aby oceniać walory warki Nr5 i nr6 . Ze swego skromnego doświadczenia wiem .że aby można było coś o warce powiedzieć to piwo musi być co najmniej miesiąc w butelkach ( są nieliczne wyjątki). Po miesiącu będzie o wiele smaczniejsze .

                Comment


                • #9
                  Witam. Współpraca zawsze mile widziana. Kolega dużo warek za sobą?
                  Pewnie ze trzeba dac piwku te 3-4 tygodnie w butli żeby ocenić smak. Wyjątkiem chyba przeniczniaki nadające sie po 2 tygodniach. Ale człowiek niecierpliwa bestia chce sie szybciej spróbować swojego.
                  Last edited by pharun88; 28-03-2015, 03:37.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
                    (Trochę wymuszona, bo została jedna pucha i kończył się termin przydatności)
                    Na to nie patrz, ja testowałem ekstrakty przeterminowane ponad 5 lat. Nic im nie dolega.
                    Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                    Comment


                    • #11
                      Warka 8 # Polish IPA 07.04.2015

                      Słody:
                      Pilzeński 3,5 kg
                      Wiedeński 1 kg
                      Przeniczny 0.5 kg
                      Karmelowy Jasny 0,25 kg
                      Zakwaszający 0.1 kg

                      Chmiele:
                      Marynka 30g
                      Iunga 100g (50g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)

                      Zacieranie:
                      Woda 16l podgrzana do 65'C dodane słody 63-61'C (przerwa 30 min). Podgrzane do 73-71'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (10min) i zakończenie zacierania.
                      Wysładzanie: 16l wody temp 76'C w 3 turach
                      Chmielenie: Marynka 30g w 10min. Iunga 15g 55 min, Iunga 20g w 62min, Iunga 15g 68min. 70 min całe gotowanie.
                      Drożdże: Safbrew S-33 suche dodane do startera 2l następnie po 2 godzinach do schłodzonej do 20 stopni brzeczki.
                      Wyszło 22l brzeczki 15 BLG
                      Last edited by pharun88; 08-04-2015, 18:53.

                      Comment


                      • #12
                        Warka 9 # Equinox AIPA 23.04.2015

                        Słody:
                        Pale Ale 3 kg
                        Pilzeński 1.5 kg
                        Przeniczny 0.25 kg
                        Karmelowy Jasny 0,25 kg
                        Zakwaszający 0.1 kg

                        Chmiele:
                        Equinox 100g (40g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)

                        Zacieranie:
                        Woda 15l podgrzana do 65'C dodane słody 63-61'C (przerwa 30 min). Podgrzane do 73-71'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
                        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 3 turach
                        Chmielenie: Equinox 20g w 5min. Equinox 20g 50 min, Equinox 20g w 60min, . 65 min całe gotowanie. Equinox 40g na cicha fermentacje.
                        Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa 2l starter następnie do schłodzonej do 20 stopni brzeczki.
                        Wyszło 19.5l brzeczki 16 BLG

                        Comment


                        • #13
                          Warka 10 # Roggenbier / Żytnie 04.05.2015

                          Porwałem się z motyka na księżyc... nie miałem łusek, żeby dodać do filtracji przez co filtrowałem 3h. Masakra normalnie co chwilę się zatykało, a i tak część nie dała się przefiltrować. Pierwszy raz miałem takie problemy, do tej pory przy pszenicznych filtrator z oplotu dawał radę. Dzisiaj porażka mała efektywność i dużo niepotrzebnej roboty.

                          Słody:
                          Słód Żytni 2kg
                          Słód Monachijski 1kg
                          Słód Pale ale 0,8kg
                          Słod Karmelowy żytni 0,2kg

                          Chmiele:
                          Lubelski 40g

                          Zacieranie:
                          Woda 14l podgrzana do 55'C dodane słody 52'C (przerwa 15 min). Podgrzane do 64-62'C (przerwa 30 min) Podgrzane do 73-71'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
                          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 3 turach
                          Chmielenie: Lubelski 20g w 5 minucie gotowania,20g Lubelski w 55 minucie gotowania. Całość 65 min.
                          Drożdże: Safbrew WB-06 (gęstwa) zadane do brzeczki w temp. 20'C
                          Wyszło 17l brzeczki 13 BLG

                          Comment


                          • #14
                            Warka 11 # Czeskie Bursztynowe 16.05.2015


                            Słody:
                            Słód Pilzeński 4kg
                            Słód Karmelowy Bursztynowy 0.5kg


                            Chmiele:
                            Magnum 10g
                            Saaz 150g (100g gotowanie + 50g na cicha)

                            Zacieranie:
                            Woda 15l . Podgrzane do 64-62'C (przerwa 45 min) Podgrzane do 73-72'C (przerwa 20 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
                            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
                            Chmielenie: Magnum 10g w 10 minucie gotowania, po 25g Saaz w 50/60/65/70 min. Całość 70 min.
                            Drożdże: Fermentis S-04 (suche zrobiony starter 2l) zadane do brzeczki w temp. 19'C
                            Wyszło 23l brzeczki 12 BLG
                            Last edited by pharun88; 16-05-2015, 00:02.

                            Comment


                            • #15
                              Warka 12 # Milk Stout 29.05.2015


                              Słody:
                              Pale Ale 3.7kg
                              Karmelowy Ciemny 0.4kg
                              Czekoladowy 0,35kg
                              Jęczmień palony 0,2kg


                              Chmiele:
                              Northdown 25g

                              Dodatki:
                              Laktoza 500g

                              Zacieranie:
                              Woda 14l . Podgrzane do 72'C dodane słody jasne 68-66 (70min) Negatywna próba jodowa. Dodane słody ciemne 67 (10min) Podgrzanie do 78'C (5min) i zakończenie zacierania.
                              Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
                              Chmielenie: Magnum 25g w 10 minucie gotowania. 500g Laktozy w 55 minucie. Całość 70 min.
                              Drożdże: Fermentis S-04 (gęstwa) zadane do brzeczki w temp. 21'C
                              Wyszło 20l brzeczki 14 BLG (przed dodaniem laktozy) po dodaniu zapomniałem zmierzyć :P

                              Comment

                              Working...
                              X