Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowy Browar Wojtasa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    Skąd były brane receptury ?
    Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
    - William Faulkner

    Comment


    • #17
      I jeszcze jedno- jak wygląda zacieranie i chmielenie w przepisie na American Amber Ale
      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
      - William Faulkner

      Comment


      • #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele Wyświetlenie odpowiedzi
        Skąd były brane receptury ?
        Warki 1 i 2 z gotowych zestawów surowców z Twojego Browaru,
        Warka 3 z https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:...C5%82od%C3%B3w
        Reszta to już inwencja własna + wariacje powyższych receptur. Troche poczytam o piwie tu i tam, sprawdzę kilka receptur dostępnych w internecie i coś własnego z tego montuje
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment


        • #19
          Warka #27
          Jasne Miętowe 2

          Słody:
          Pilzneński 3 kg
          Pszeniczny 1 kg
          Karmel 30 0.4 kg
          Wiedeński 0.3 kg

          Chmiele
          Marynka 20g
          Lubelski 20g

          Dodatki:
          Mięta Pieprzowa suszona 10g

          Drożdze:
          S-04

          Zacieranie:
          67*C,60min
          Chmielenie:
          Marynka 20g/60'
          Lubelski 20g/15'
          Mięta 10g/5'

          Po 6 tygodniach od butelkowania piwo w smaku jak pasta do zębów, całkowicie zdominowane przez mięte. Po pól roku aromat i smak mięty się ułożyły, przyjemnie wyczuwalne w tle, wyszło super.
          "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

          Comment


          • #20
            Dzięki za informację !
            Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
            - William Faulkner

            Comment


            • #21
              Warka #28
              Pszeniczne 12 Blg

              Słody:
              Pilzneński 2.3 kg
              Pszeniczny 2.5 kg
              Karmel 30 0.2 kg

              Chmiele
              Lunga 30g

              Dodatki:
              Suszona skorka pomaranczy 10g

              Drożdze:
              S-33

              Zacieranie:
              67*C,60min
              Chmielenie:
              Lunga 15g/60'
              Lunga 15g/10'
              skorka pomaranczy 10g/2'
              "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

              Comment


              • #22
                Iunga, Panie, Iunga (od IUNG Puławy)

                Comment


                • #23
                  Warka #29
                  Ciemne Bez-chmielowe

                  Słody:
                  Pale Ale 4 kg
                  Wiedeński 0,44 kg
                  Honig 0,1 kg
                  Special 0,15 kg
                  Karmel 30 0,23 kg
                  Przeniczny czekoladowy 1200 0,2 kg

                  Dodatki:
                  Piołun 25 g
                  Lukrecja 35 g
                  Anyz 5 g

                  Drozdze:
                  Mauribrew

                  Zacieranie:
                  66*C,60min
                  Chmielenie:
                  Piołun 25g 30'
                  Lukrecja 25g 15'
                  Lukrecja 10g 5'
                  Anyż 5g 5'

                  Za dużo piołunu, pierwszy łyk dwa smacznie i ciekawie, ziołowo. Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić.
                  "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                  Comment


                  • #24
                    Warka #29
                    Ciemne Bez-chmielowe
                    Attached Files
                    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                    Comment


                    • #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika filu_to_ja Wyświetlenie odpowiedzi
                      Za dużo piołunu Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić.
                      Dlatego przepis na gruit był tak pilnie strzeżony i byle kmieć poznać go nie mógł. Wszytko się sypło z tym nowomodnym dżenderowym chmielem. Przez tę piekielną babę i to, że nauczyła się pisać trzeba było zacząć zbierać na tacę, a nie kulturalnie zarabiać na sprzedaży ziela
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                      Comment

                      Working...
                      X