Skąd były brane receptury ?
Domowy Browar Wojtasa
Collapse
X
-
Warki 1 i 2 z gotowych zestawów surowców z Twojego Browaru,
Warka 3 z https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:...C5%82od%C3%B3w
Reszta to już inwencja własna + wariacje powyższych receptur. Troche poczytam o piwie tu i tam, sprawdzę kilka receptur dostępnych w internecie i coś własnego z tego montuje
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Warka #27
Jasne Miętowe 2
Słody:
Pilzneński 3 kg
Pszeniczny 1 kg
Karmel 30 0.4 kg
Wiedeński 0.3 kg
Chmiele
Marynka 20g
Lubelski 20g
Dodatki:
Mięta Pieprzowa suszona 10g
Drożdze:
S-04
Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Marynka 20g/60'
Lubelski 20g/15'
Mięta 10g/5'
Po 6 tygodniach od butelkowania piwo w smaku jak pasta do zębów, całkowicie zdominowane przez mięte. Po pól roku aromat i smak mięty się ułożyły, przyjemnie wyczuwalne w tle, wyszło super."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Warka #28
Pszeniczne 12 Blg
Słody:
Pilzneński 2.3 kg
Pszeniczny 2.5 kg
Karmel 30 0.2 kg
Chmiele
Lunga 30g
Dodatki:
Suszona skorka pomaranczy 10g
Drożdze:
S-33
Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Lunga 15g/60'
Lunga 15g/10'
skorka pomaranczy 10g/2'"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Warka #29
Ciemne Bez-chmielowe
Słody:
Pale Ale 4 kg
Wiedeński 0,44 kg
Honig 0,1 kg
Special 0,15 kg
Karmel 30 0,23 kg
Przeniczny czekoladowy 1200 0,2 kg
Dodatki:
Piołun 25 g
Lukrecja 35 g
Anyz 5 g
Drozdze:
Mauribrew
Zacieranie:
66*C,60min
Chmielenie:
Piołun 25g 30'
Lukrecja 25g 15'
Lukrecja 10g 5'
Anyż 5g 5'
Za dużo piołunu, pierwszy łyk dwa smacznie i ciekawie, ziołowo. Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Comment
-
Dlatego przepis na gruit był tak pilnie strzeżony i byle kmieć poznać go nie mógł. Wszytko się sypło z tym nowomodnym dżenderowym chmielem. Przez tę piekielną babę i to, że nauczyła się pisać trzeba było zacząć zbierać na tacę, a nie kulturalnie zarabiać na sprzedaży ziela
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
Related Topics
Collapse
-
Yes! Pale Ale – AVAR Brewing Co.
Alkohol: 5,6% / 13 P / ? IBU
Styl: American Pale Ale (APA)
Chmiele: ?
Uwarzono w: Avar Brewing (Czechy, Hlucin)
To jest piwo z efektem WOW! Świetnie stylowe, super aromaty chmielowe. Pijalne na maksa. Dawno nie piłem...-
Channel: Czechy
-
-
Pale Ale z alko 4.0%.
Chmiele: Citra, Simcoe.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka, grubsza obwódka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - dość trudny, cytrusy, jakaś owocowość...-
Channel: Irlandia Północna
2025-12-14, 14:39 -
-
Spring Pale Ale z alko 3.4%
Chmiele: Amarillo, Citra, Columbus, Mosaic.
Piana - spora, aż za bardzo.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i nuty ziołowe.
Smak - słodkawe, cytrusy i gorzkawe zioła....-
Channel: Szwecja
2025-12-06, 02:41 -
-
Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny, żółto złoty.
Aromat - cytrusy.
Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...-
Channel: Anglia
2024-11-27, 14:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment