Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grafzero
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 2

    #1

    Moja pierwsza warka

    Witam serdecznie,
    właśnie mijają dwa tygodnie od zabutelkowania mojej pierwszej warki. Robiłem BULLDOG India Pale Ale. Ostatnia z ciekawości otworzyłem pierwszą butelkę. Teoretycznie wszystko wyszło ok, ale... jest jedno małe ale. Piwo nie smakuje jak ALE
    Jest bardzo jasne (kolor jasno-słomkowy), goryczka jest ale niezwykle delikatna i to gdzieś w tle. Dodatkowo pojawiły się nuty winne (kwaskowe) gdzie mocno z tyłu, ale niestety da się wyczuć. Nie powiem żeby piwo nie było smaczne (przypomina bardzo łagodnego lambika), ale to nie to co miało być. Zastanawiam się co zrobiłem nie tak. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, ze przeciągnąłem nieco fermentację burzliwą (do dwóch tygodni), ale czy to faktycznie mogło mieć wpływ?

    PS nie używałem cukru. Dodałem ekstrakt słodowy niechmielony.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10863

    #2
    Możliwe że zbyt wysoka temp fermentacji, a i piwa z ekstraktów dupska nie urywaja
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • grafzero
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 2

      #3
      Temperatura to ok. 21 stopni.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • mlody16
        Pierwszy browar - german pils
        mlody16
        Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
        Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

        Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
        2025-11-16, 18:46
      • dulukgrzegorz
        Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
        dulukgrzegorz
        Cześć wszystkim,



        Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

        Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

        Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
        2022-10-04, 14:48
      • tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

        Zaczynałem około 16:00.

        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 09:46
      • etman
        Piwowar nr 54
        etman
        W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
        2025-09-25, 23:46
      • heckler
        Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
        heckler
        Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
        2025-08-27, 09:46
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...