Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grafzero
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 2

    #1

    Moja pierwsza warka

    Witam serdecznie,
    właśnie mijają dwa tygodnie od zabutelkowania mojej pierwszej warki. Robiłem BULLDOG India Pale Ale. Ostatnia z ciekawości otworzyłem pierwszą butelkę. Teoretycznie wszystko wyszło ok, ale... jest jedno małe ale. Piwo nie smakuje jak ALE
    Jest bardzo jasne (kolor jasno-słomkowy), goryczka jest ale niezwykle delikatna i to gdzieś w tle. Dodatkowo pojawiły się nuty winne (kwaskowe) gdzie mocno z tyłu, ale niestety da się wyczuć. Nie powiem żeby piwo nie było smaczne (przypomina bardzo łagodnego lambika), ale to nie to co miało być. Zastanawiam się co zrobiłem nie tak. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, ze przeciągnąłem nieco fermentację burzliwą (do dwóch tygodni), ale czy to faktycznie mogło mieć wpływ?

    PS nie używałem cukru. Dodałem ekstrakt słodowy niechmielony.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Możliwe że zbyt wysoka temp fermentacji, a i piwa z ekstraktów dupska nie urywaja
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • grafzero
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 2

      #3
      Temperatura to ok. 21 stopni.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dulukgrzegorz
        Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
        dulukgrzegorz
        Cześć wszystkim,



        Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

        Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

        Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
        2022-10-04, 15:48
      • tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

        Zaczynałem około 16:00.

        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 10:46
      • kaczka116
        Pinta, Pierwsza Pomoc
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2019-11-10, 11:18
      • bimb
        Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
        bimb
        Cześć.
        Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

        Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
        2025-07-13, 18:23
      • etman
        Piwowar nr 53
        etman
        W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
        2025-06-17, 20:34
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...