Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domowy Caccabatus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Senior
    • 11-2002
    • 6055

    #16
    Tak. Jest masa takich skrzynek w internecie.
    Żeby finalnie nie być gołosłownym tak na szybko część tego to co wyrzuciło mi allegro po wbiciu hasła "skrzynka piwo". Pewnie gdybym bardziej pobawił się wyszukiwarką zasadzając podobne zwroty było by więcej aukcji ale to może zrobić każdy.
    takie coś, takie coś, takie coś, takie coś czy coś takiego

    Oczywiście nie ma co porównywać na szczegóły, kształt bo to wszystko interpretacja, pomysł producenta.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23799

      #17
      Pal to licho, popraw sobie lepiej etykietkę do #9 bo masz teraz "naturlany osad"

      Na maraton przygotuję specjalną ergonomiczną nakładkę dopasowaną do kształtu dłoni maratończyka z miękkiego materiału termoaktywnego szybko odprowadzającego pot z dłoni w celu zmniejszenia możliwości wyślizgnięcia się z dłoni i stracenia cennego pakunku
      biere
      Last edited by ART; 03-12-2015, 12:58.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Konrad_
        Senior
        • 11-2011
        • 115

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Pal to licho, popraw sobie lepiej etykietkę do #9 bo masz teraz "naturlany osad"
        wiem... poszło do druku...więc zostawiłem (kolejna etykieta już bez literówki). Będzie miało większą wartość jak znaczki z błędami...

        Comment

        • jacekwerner
          Senior
          • 05-2004
          • 2837

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Pal to licho, popraw sobie lepiej etykietkę do #9 bo masz teraz "naturlany osad"

          biere
          Ale "naturlany" - od "turlać" też dobrze brzmi
          Ochotnicza Straż Piwna
          BAZA = 7446

          Comment

          • Konrad_
            Senior
            • 11-2011
            • 115

            #20
            Warka #9 Kolsch (28 litrów) 12.11.2015 r. 12,5 BLG już w butelkach i z etykietami.
            Attached Files

            Comment

            • Konrad_
              Senior
              • 11-2011
              • 115

              #21
              10# Premium Bitter 12º BLG 18.11.2015 r.

              dziś zabutelkowane. Zadane 115 g glukozy na 26 litrów.
              Attached Files

              Comment

              • Konrad_
                Senior
                • 11-2011
                • 115

                #22
                8 dni od zabutelkowania
                trochę wcześnie, ale zapowiada się nieźle. nagazowanie za 2-3 tyg. będzie naprawdę niezłe. Piwo rześkie bardziej na lato..ale to była to rozgrzewka na warzenie kolejnych warek
                szkło szampańskie...ale lepsze niż kufel.
                #9 Kolsch (28 litrów) 12.11.2015 r. 12,5 BLG

                #11 APA przelana na cichą (4 BLG) dodana reszta chmieli.
                Last edited by Konrad_; 09-12-2015, 08:32.

                Comment

                • Konrad_
                  Senior
                  • 11-2011
                  • 115

                  #23
                  Zdjęcie z degustacji.
                  Attached Files

                  Comment

                  • Konrad_
                    Senior
                    • 11-2011
                    • 115

                    #24
                    Po 15 dniach od zabutelkowania. Piana już jest solidniejsza. Super piwo na lato ! szkoda, że jest grudzień...
                    Attached Files

                    Comment

                    • Konrad_
                      Senior
                      • 11-2011
                      • 115

                      #25
                      10# Premium Bitter 12º BLG 18.11.2015 r.
                      8 dni od zabutelkowania. Nagazowanie niewielkie, ale piana długo się utrzymuję.
                      Attached Files

                      Comment

                      • Konrad_
                        Senior
                        • 11-2011
                        • 115

                        #26
                        11# American Pale Ale (APA) 13º BLG na 22l (28.11.2015 r.)
                        Attached Files

                        Comment

                        • Konrad_
                          Senior
                          • 11-2011
                          • 115

                          #27
                          11# American Pale Ale (APA) 13º BLG na 22l (28.11.2015 r.)
                          Najlepsze jak do tej pory z tego sezonu. Zostało kilka butelek.
                          Attached Files

                          Comment

                          • Konrad_
                            Senior
                            • 11-2011
                            • 115

                            #28
                            12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litrów) 29.12.2015
                            Pale Ale 6,5 EBC Soufflet 4,2 kg
                            Monachijski 12-16 Soufflet 1,5 kg
                            Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,6 kg
                            Bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
                            Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,04 kg
                            Chmiel Aramis FR 2013 granulat 6,3% 75g
                            Drożdze Gozdawa PURE ALE YEAST 7
                            Zacieranie:
                            69’-68 – ok. 75 min. lub do negatywnej próby jodowej.
                            podgrzewany do 76-78 i wysładzamy.
                            Gotowanie 70’
                            60’ – 35 gram Aramis
                            5’ – 40 gram Aramis
                            Ok, 27 IBU
                            Odfermentowanie po burzliwej do 9BLG. Brak pracy drożdzy. Przelane na cichą 12 stycznia 2016 r.
                            Zabutelkowane 23 stycznia. Odfermentowane do 8 BLG. Czuć wyraźnie słodowość i dość mocną goryczkę.

                            Comment

                            • Konrad_
                              Senior
                              • 11-2011
                              • 115

                              #29
                              13# Piwo klasztorne Triple ok. 17-BLG 25 l 19.01.2016 r.

                              Monachijski 12-18 EBC Soufflet 5 kg
                              Abbey Malt (R) 40-50 EBC Weyermann 1 kg
                              Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann 0,17 kg
                              Cukier trzcionowy 0,5 kg
                              zacieranie
                              45 min w 62-65 st. C
                              15 min w 72-74 st. C
                              1 min w 78 st. C
                              Chmiele :

                              1’ Challanger UK 2014 – granulat 6,5% aa –20 gram
                              45’ Cukier trzcionowy 0,5 kg
                              60’ Challanger UK 2014 – granulat 6,5% aa – 15 gram
                              drożdże
                              Safbrew Abbaye

                              Zlane na cichą przy 5 BLG, około 2-3 lutego. 11 lutego butelkowane. Widać dobre drożdże zeżarły wszystko na początku. Dalej 5 BLG. Wydajność 25 litrów

                              Comment

                              • Konrad_
                                Senior
                                • 11-2011
                                • 115

                                #30
                                14# American Wheat ok. 13 BLG. 10 lutego ok. 28 litrów.
                                2,5 kg słód pilzneński strzegom
                                2,5kg słód pszeniczny strzegom
                                0,8 kg pale ale souflet
                                Ześrutowany słód wsypujemy do 13l wody o temperaturze 69°C i ustalamy temperaturę na 67-70°C i utrzymujemy ją 1 godzinę lub do negatywnej próby jodowej. Podgrzewamy do temperatury 76-78°C i rozpoczynamy filtrację. Wysładzamy aż do uzyskania 27-28l brzeczki.

                                Chmielenie:
                                60’ - Citra US 2014 - 30g granulat 13,5% aa
                                15’ Waimea NZ 2015 - 20 g szyszki 15,1% aa

                                Na zimno ok. 15-20 gram - Citra US 2014 13,5% aa
                                Drożdże Safale US-05
                                Były skoki do 70 stopni, po 60 min próba jodowa wciąż pozytywna… odczekanie kolejnych 15 minut. Po 10 minutach negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78 stopni.
                                Wyszło ok. 33 litrów z 12 BLG ! decyzja czy rozlać na 2 wiadra….zobaczymy po gotowaniu….
                                Po gotowaniu zostało 28 litrów z 13,5 BLG. Drożdże zadane 11 lutego.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎