Browar Domowy Caccabatus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #31
    12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litry) 29.12.2015
    Attached Files

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #32
      13# Piwo klasztorne Triple ok. 17-BLG 25 l 19.01.2016 r.
      Attached Files

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #33
        14# American Wheat ok. 13 BLG. 10 lutego ok. 28 litrów.
        Attached Files

        Comment

        • Konrad_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 115

          #34
          15# American Pale Ale ok. 12 BLG 24 l 10.03.2016 r.
          • Słód pilzneński 2,5 kg
          • Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 1,5 kg
          • Słód bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
          • Crystal Light 160-180 0,21 kg.

          60’ – Citra granulat 13,5 % - 15 g, Cascade US 7,3 % - 28 g, Waimea – szyszki 15,1% - 13 g
          40’ Chinook granulat 12,7 % - 20g
          15’ Waimea – szyszki 15,1% - 15 g, Cascade US 7,3 % - 23 g,

          Drożdże COOPERS 7G

          Propozycja- na zimno Chinook granulat – 20 gram, Iunga PL 11% granulat 10 gram
          Stabilizacja temperatury na 67ºC. Przetrzymujemy zacier w tym zakresie temperaturowym aż do uzyskania negatywnej próby jodowej (około 75 minut). Następnie podgrzewamy do 76ºC.

          Comment

          • Konrad_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 115

            #35
            16# Majówka (koźlak majowy na górnych ? ) 17 BLG 20 l 16.03.2016 r.
            słód pilzneński Castle 4 kg
            słód monachijski typ II 2,1 kg

            18 litrów podgrzane do 64 stopni i dodany słód. Podtrzymywany w temp. 61 stopni przez 30 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 minut. Podgrzanie do 76 – wysładzanie.

            Pojedynczy spadek do 58 stopni, podniesiona do 62 stopni.

            Chmiele
            60 min - 10g Iunga PL 11 %
            35 min - 10g Iunga PL 11%
            10 min – 20g Dana SVN 7,9%
            Drożdże
            Danstar Nottingham - Ale Yeast

            Comment

            • Konrad_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.11
              • 115

              #36
              17# Mały RISek 21 BLG 17 l 31.10.2016 r.
              Pale Ale Strzegom 5 kg
              Monachijski typ II 16-24 – 2,7 kg
              Caramunich typ II 110-130 – 0,2 kg
              Caraaroma 300-400 Weyerman 0,06 kg
              Pszenica prażona 1000 EBC Strzegom – 0,2 kg
              Carafa typ I 800-1000 EBC Weyerman – 0,2 kg
              Jęczmień Palony 1100 EBC Strzegom – 0,2kg

              21 litrów wody. Podtrzymywany w temp. 65stopni przez 35 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 minut. Podgrzanie do 76 – wysładzanie.
              Chmielenie
              60’ Chinook US 2014 – 12,7% - 30 gram
              60’ Iunga PL 2014 11% – 30 gram
              60’ Aramis FR 2013 – 6,3 % - 25 gram
              30’ Bramling Cross UK 2014 – 5% - 38 gram

              Drożdże:
              Mauribrew Ale Y514 – niestety tylko jedna paczki.
              Od dłuższego czasu warka nie chce zejść poniżej 9 BLG. Przelana na cichą 29.11.2016 r.(czyli po miesiącu, więc na cichej poleży już ok.1 tygodnia 2-3 dni klarowania i będzie butelkowana).
              Butelkowane 8.12.2016r. dodane ok.45 gram (butelkowane przy temp. Ok. 11 C).
              18.12.2016 r. jest dobrze więcej nie otwieram, ale jak na świeże piwko aromaty super. Postaram się już nie próbować i chowam do piwniczki na parę miesięcy.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Konrad_; 2017-03-17, 13:33.

              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #37
                Druga warka z reszty wysłodzin.
                18# Czarna jedenastka Dry Stout 11 BLG 17 l 31.10.2016 r.
                chmiele:
                60’ Iunga PL 2014 11% – 30 gram
                60’ Dana SVN 2013 - 50 g szyszka 7,9% aa – 13 gram
                30’ Dana SVN 2013 - 50 g szyszka 7,9% aa – 12 gram


                drożdże Safbrew s-33

                Zabutelkowane 18.11.2016r. Odfermentowanie zaszło do ok.2-3BLG. Dodane ok.95 gram glukozy. Chyba zbyt dużo… oby nie było granatów… wyszło ok. 30 butelek. Czyli 3,1 grama na butelkę.

                Comment

                • Konrad_
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.11
                  • 115

                  #38
                  etykiety
                  Attached Files

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • bromar
                    Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                    bromar
                    Cześć,
                    Sprzedam sprzęt domowy:
                    18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                    Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                    2023-07-27, 19:05
                  • piotrg
                    Sprzedam cały browar domowy
                    piotrg
                    Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                    W skład browaru wchodzą:
                    Śrutownik
                    Kapslownica + ok 800 kapsli
                    Garnek emaliowany 20L
                    Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                    Suszarka do butelek
                    7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                    2022-02-20, 18:19
                  • heckler
                    Telč-Štěpnice, Slavatovská 307, Ruxusní minipivovar Telč
                    heckler
                    Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
                    2025-07-01, 10:28
                  • dadek
                    Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                    dadek
                    Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                    Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                    2025-04-19, 19:18
                  • heckler
                    Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                    heckler
                    Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                    2025-01-31, 12:11
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...