Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

toh11 - pracownia zacierna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toh11
    Member
    • 03-2016
    • 87

    #16
    Warka nr.5
    belgian IPA 15 blg zestaw z TB
    pale ale 2,5 kg
    pilznenski 2,4 kg
    cara blond 0,2 kg
    biscuit 0,15 kg
    cukier kandyzowany 0,2 kg
    woda 15 l
    chmiele Apollo 15 g
    Cascade 40 g
    Amarillo 55 g

    zacieranie 70 min. 68 C
    78 C 5 min.
    wysładzanie 15 l
    Chmielenie
    Apollo 15 g 60 min
    Cascade 15 g 30 min
    Cascade 15 20 min
    Amarillo 15 g 20 min
    Amarillo 20 g 10 min
    cukier kandyzowany 200 g 10 min

    wyszło 21 litrów 14 BLG trochę dosłodziłem ekstraktem słodowym, bo mizernie mi to wyszło

    chłodzenie do 25 C i chlup drożdże nottingham.

    Teraz miesięczna przerwa, bo brak miejsca na trzeci fermentator w mojej lodówce.

    Comment

    • toh11
      Member
      • 03-2016
      • 87

      #17
      Spostrzeżenia:
      zastanawiam się na najlepszym sposobie oddzielania chmielin. W garze od chmielenia mam zamontowany wąż z oplotu i zawsze się zatyka. Tym razem chmiele wrzuciłem do woreczków muslinowych ale dalej pełno syfu i problem zostaje. Takie tam rozterki początkującego. Następnym razem mam zamiar na kranik z gara zamontować pończochę i wymontować wężyk.
      Last edited by toh11; 10-07-2016, 18:55.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #18
        Ja kręcę brzeczkę i po kilku minutach dekantuję wężykiem
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • toh11
          Member
          • 03-2016
          • 87

          #19
          może i faktycznie tak spróbuje.
          WARKA nr.4 zlana na chichą + 40 g Sorachi Ace

          Comment

          • toh11
            Member
            • 03-2016
            • 87

            #20
            Warka 4.lemon IPA zlana do butelek + 3,5 g glukozy na butelke, BLG spadło do 1. Piwo w smaku i zapachu oki, choć dużo osadu posiada, pewnie w butelce jeszcze się wyklaruje.
            WARKA nr. 5 belgian IPA
            zlane na cichą przy 3 blg + 20 g chmielu Amarillo. Noi to piwo trochę mnie niepokoi. Z wyglądu wszystko oki, zapach mocno alkoholowy(bimbrowy) choć po raz pierwszy używam drożdzy nottingham, może tak to tu wygląda. Oczywiście przy mierzeniu blg skosztował i tu lekki posmak kwasowości :/ , czyżby drobne zakażenie ?. No cóż, niech leżakuje, może to tylko moje zużyte kubki smakowe.
            Last edited by toh11; 19-07-2016, 19:29.

            Comment

            • toh11
              Member
              • 03-2016
              • 87

              #21
              dziś próbowałem warkę nr.4 lemon ipa, jeszcze się nie nagazowała odpowiednio ale chęć skosztowania była większa.
              Spostrzeżenia:
              - do chmielenia użyłem 120 g chmielu sorachi ace ale chyba nie zostanę fanem tego chmielu, duża goryczka, ale inna niż przyzwyczajony jestem przy AIPA, ta z sorachi ace jest jakaś taka mdła. Jakie macie doświadczenia z tym chmielem ? do jakiego stylu go najczęściej stosujecie i w jakich proporcjach?

              Comment

              • toh11
                Member
                • 03-2016
                • 87

                #22
                WARKA nr 5 Belgian IPA zlana do butelek. Wyszło 36 butelek 0,5 l. Przed rozlaniem dodałem 110 g glukozy czyli ok. 3 g na butelkę.
                Spostrzeżenia:
                uwielbiam piwo świeżo co zlane do butelek, zawsze jedna butelka idzie od razu na degustacje

                Comment

                • Joosto
                  Senior
                  • 12-2015
                  • 263

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Spostrzeżenia:
                  uwielbiam piwo świeżo co zlane do butelek, zawsze jedna butelka idzie od razu na degustacje
                  No ja też nie mogę się powstrzymać

                  Comment

                  • toh11
                    Member
                    • 03-2016
                    • 87

                    #24
                    WARKA nr.6 zestaw na Kolsch 11 BLG potraktowany drożdżami dolnej fermentacji
                    zestaw:
                    pilzeński 3 kg
                    pszeniczny 0,6 kg
                    Caramel pils 0,2 blg

                    Chmiel Magnum 10 g - 60 min
                    Hersbrucker 25 g - 15 min

                    Zacieranie
                    52 C 5 min
                    63 C 40 min
                    72 C 25 min

                    Wysładzanie 20 l
                    drożdze Mangrove Jacks M76 Bawarian lager wsypane do odlanej 100 ml brzeczki o temp. 18 C. Odczekanie 30 min a następnie dodanie do 19 l brzeczki o temp 17 C. Brzeczka stoi drugi dzień w temp 12 C.
                    Spostrzeżenia:
                    po raz pierwszy robię coś na drożdżach dolnej fermentacji, ale trochę niepokoi mnie fakt ,że po dwóch dniach nic się nie dzieje :/. Tafla brzeczki jak była tak jest czyściutka zero oznak ruszenia fermentacji. Jak narazie stosuje zasadę "spokojnie jeszcze ruszy" i aby wspomóc dałem do cieplejszego pomieszczenia. Wyczytałem również ,że drożdże które użyłem mają opóźniony start, ale czy na pewno tak to powinno wyglądać przy dolniakach ?

                    Comment

                    • toh11
                      Member
                      • 03-2016
                      • 87

                      #25
                      wracając do ostatniej warki to pomogło wstawienie fermentatora do wyższej temperatury na 1 dzień. W tygodniu zlewam do butelek, dodam 3 g glukozy na litr. Butelki mam zamiar pozostawić na 2 dni w temp pokojowej a następnie do lodówki na 2 miesiące w temp 9-10 C a potem

                      Pomału szykuje się do warzenia z własnej receptury Coffy Milk Staut, proszę o konstruktywne uwagi

                      Strzegom pale Ale EBC 5-7,5 4,3 kg
                      Słód Chocolate EBC 1200 0,15 kg
                      Palony jęczmień EBC 1000 0,25 kg
                      Słód karmelowy EBC 600 0,15 kg
                      laktoza 0,5 kg

                      zacieranie 35 min. 64C-62C
                      30 min 72 C
                      negatywna próba jodowa dodanie ciemnych słodów podgrzanie do 78 C - 10 min
                      Chmielenie
                      East Kent Golding 30 g - 60 min
                      East Kent Golding 15 g - 20 min
                      kawa świeżo mielona - 100 g - 10 min
                      na cichą
                      kawa w ziarnach 20 g

                      drożdże US-04
                      Last edited by toh11; 11-09-2016, 15:26.

                      Comment

                      • toh11
                        Member
                        • 03-2016
                        • 87

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi

                        Pomału szykuje się do warzenia z własnej receptury Coffy Milk Staut, proszę o konstruktywne uwagi

                        Strzegom pale Ale EBC 5-7,5 4,3 kg
                        Słód Chocolate EBC 1200 0,15 kg
                        Palony jęczmień EBC 1000 0,25 kg
                        Słód karmelowy EBC 600 0,15 kg
                        laktoza 0,5 kg

                        zacieranie 35 min. 64C-62C
                        30 min 72 C
                        negatywna próba jodowa dodanie ciemnych słodów podgrzanie do 78 C - 10 min
                        Chmielenie
                        East Kent Golding 30 g - 60 min
                        East Kent Golding 15 g - 20 min
                        kawa świeżo mielona - 100 g - 10 min
                        na cichą
                        kawa w ziarnach 20 g

                        drożdże US-04
                        warka nr. 7 wykonana i drożdże zadane. Wszystko zgodnie z przepisem, BLG 15. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie

                        Comment

                        • toh11
                          Member
                          • 03-2016
                          • 87

                          #27
                          z warki nr. 7 wyszło 18 litrów, BLG na poziomie 8, piwo zabutelkowane +120 g glukozy.
                          Last edited by toh11; 09-10-2016, 13:49.

                          Comment

                          • toh11
                            Member
                            • 03-2016
                            • 87

                            #28
                            warka nr.8 AIPA warzona 01.10.2016 r
                            strzegom Pale Ale 4,8 kg
                            strzegom monachijski typ I 1 kg
                            crystal castlemalting 0,2 kg

                            chmiele:
                            bravo 50 g - 60 min
                            centennial 30 g - 15 min
                            centennial 15 g - 5 min
                            na cichą 50 g - 13 dni

                            drożdze FM52 płynne

                            Zacieranie:
                            65 -62 C 40 min
                            72 C 30 min
                            76 C 10 min

                            wysładzanie 13 l

                            nie wiem ile BLG wyszło, bo po pomiarach okazało się że uszkodzono był balingomierz

                            Fermentacja 10 dni burzliwa , 13 dni cicha

                            butelkowanie przy 3,5 BLG + 2,5 g cukru do refermentacji na butelke


                            a tak aby się pochwalić to warka nr 7 Coffy milk staut wyszła zajebista, mniam mniam
                            Last edited by toh11; 26-10-2016, 17:04.

                            Comment

                            • toh11
                              Member
                              • 03-2016
                              • 87

                              #29
                              WARKA nr.9 WEIZEN warzone 23.11.2016

                              strzegom pilzneński 2,2 kg
                              bestmalz Carmel pils 0,1 kg
                              bestmalz pszeniczny 2,1

                              zacieranie:

                              44 C - 10 min
                              podgrzanie do 63 C odebranie 1/3 dekoktu
                              dekokt:
                              72 C - 15 min
                              gotowanie 15 min
                              dodanie z powrotem do zacieru głównego
                              temp podskoczyła do 69 więc uzupełniłem przegotowaną wodą do 72 C
                              72 C do negatywnej próby jodowej
                              78 C - 10 min.

                              chmielenie:
                              25 g lubelski - 60 min.
                              10 g lubelski - 10 min

                              drożdże płynne FM 41

                              wyszło 19 l
                              BLG 12,1

                              według Brewness:
                              EBC 8,3
                              IBU 13
                              BLG przy 20 l - 11,7

                              mój pierwszy pszeniczniak oraz pierwsza próba zacierania dekokcyjnego
                              Last edited by toh11; 23-11-2016, 21:59.

                              Comment

                              • toh11
                                Member
                                • 03-2016
                                • 87

                                #30
                                pierwszy jubileusz WARKA nr.10 APA warzone 26.11.2016 r
                                strzegom pale ale 3,5 kg
                                strzegom monachijski typ I 1 kg
                                crystal Castlemalting 0,15 kg
                                (miał być jeszcze słód pszeniczny 0,15 kg ale zapomniałem dokupić )

                                zacieranie:
                                50 c - 10 min
                                67-63 c - 40 min
                                72 c - 20 min
                                78 c - 10 min.

                                chmielenie:
                                amarillo 30 g - 60 min
                                citra 16 g - 10 min
                                citra 34 g - 0 min (dorzucone podczas chłodzenia brzeczki)
                                na cicha pójdzie 50 g cascade

                                drożdze M44 US Weast Coast
                                wyszło 20 litrów 13 BLG

                                według Brewness powino wyjść:
                                12,6 BLG
                                IBU 38
                                EBC 18,3
                                Last edited by toh11; 27-11-2016, 12:30.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎