Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

toh11 - pracownia zacierna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toh11
    Member
    • 03-2016
    • 87

    #31
    Warka nr.10
    zlane na cichą przy 3 BLG. Gdzieś całkowicie uciekł ładny aromat, więc dodatkowo dorzuciłem 34 g amarillo na cichą.

    Comment

    • toh11
      Member
      • 03-2016
      • 87

      #32
      WARKA 11(zamykamy rok). APA II - 14.12.16

      strzegom pale ale -3,5 kg
      strzegom wiedeński - 1 kg
      słód pszeniczny - 0,15 kg
      słód crystal castlemalting - 0,15 kg

      zacieranie:
      67-62 - 40 min
      72- 20 min
      76- 10 min.

      Chmielenie:
      Azacca 25 g - 30 min
      Mosaic 15 g - 20 min
      Azacca 10 g - 10 min
      Mosaic 10 g - 5 min
      Azacca 10 g - 5 min

      podczas chłodzenia brzeczki
      Azacca 25 g
      Mosaic 25 g

      na zimno pójdzie
      50 g Centennial

      Wyszło:
      18 l
      13,5 BLG

      zadano drożdże płynne FM52 Amerykański sen

      Według Brewness:
      IBU 49
      EBC 17,1
      Last edited by toh11; 15-12-2016, 15:58.

      Comment

      • toh11
        Member
        • 03-2016
        • 87

        #33
        złote myśli :"nigdy więcej żelatyny do klarowania piwa", niech ktoś mi tylko powie że jej nie czuć w piwie. Spaskudziła mi piwo nr. 10

        Comment

        • toh11
          Member
          • 03-2016
          • 87

          #34
          WARKA nr.12 Fruit ale 04.02.17



          strzegom pilzneński 3,5 kg
          strzegom monachijski 1 kg
          crystal castlemalting 0,5 kg
          bestmalz caramel pils 0,1 kg

          chmiele:
          challenger 20 g - 60 min
          styrian golding 20 g - 30 min
          styrian golding 20 g - 15 min
          styrian golding 20 g - whirlpool

          zacieranie
          30 min 65 c
          30 min 72 c
          10 min 76 c

          drożdze S-04

          brzeczki wyszło 23 l BLG 12
          Z uwagi że sposobów jest wiele oraz duzo opracowań na internecie jak najlepiej dodawać owoce, postanowiłem przetestować kilka z nich.

          Po fermentacji burzliwej (18.02.17) do dwóch fermentatorów zlałem po 10 l brzeczki a w pojemniku po burzliwej zostało 3 litry wraz z całym syfem.

          Fermentator pierwszy:

          - dodane brzoskwinie z puszki bez syropu x 2.
          - dwa tyg. cicha fermentacja, BLG spadło do 3.
          - dodałem 90 ml syropu z nowej puszki + słodzik (Aspartam) 80 tabl. Trochę przesadziłem,
          ZA SŁODKIE, ale trudno rozlane do butelek i dojrzewa.
          Uwaga, według mnie słodzik w/w nie nadaje się do piwa, niesmaczny, daje posmak sztucznej słodkości

          Fermentator drugi:

          - dodane wiśnie z kompotu X 2.
          - dwa tyg. fermentacji cichej, BLG spadło (zapomniałem zapisać)
          - przed rozlewem 90 ml kompotu z wiśni + ksylitol 157 g. Chyba jedyny cukier który
          warto zainwestować przy dosładzaniu piwa.
          Kosztowałem przed rozlewem i czuć kwaskowatość z wiśni, a po dosłodzeniu nawet fajne piwko.

          Fermentator z reszką brzekczi i drożdzami:
          - dodane 5 l wody źródlanej
          - 2x syrop malinowy 0,75 Łowicz
          - 2 tygodni ponownej fermentacji BLG spadło do 1,5
          - przed rozlewem dodano 70 ml syropu + 140 g ksylitolu.
          Piwo kosztowałem przed rozlewem i dla kobiet to raczej nie będzie z uwagi na moc która posiada ale fajnie wkomponowaną.


          Za miesiąc wtrącę, które wyszło najsmaczniejsze.

          Comment

          • toh11
            Member
            • 03-2016
            • 87

            #35
            Warka nr.13 Imperial Kveik 02.03.2017

            na wypróbowanie drożdze fermentujące w temp 20 - 40 c - FM 53, ciekawość wygrała jak to smakuje. Na razie fermentacja burzliwa w stałej temp 30 C !

            słody:
            viking pilsner malt 6 kg
            viking monachijski 1 kg
            biscuit malt 0,25 kg
            cara blond 0,15 kg

            chmiele Azzacca 20 g 60 min
            Challenger 38 g 10 min.
            Styrian Golding 48 g 5 min
            Azacca 15 g Lubelski 15 g Whirlpool

            zacieranie 60 min 66C
            15 min 72 c
            10 min 76 c

            wyszło 20 l - 19,5 BLG
            Last edited by toh11; 09-03-2017, 11:44.

            Comment

            • toh11
              Member
              • 03-2016
              • 87

              #36
              coffy milk staut wersja II 21.03.2017 warka.15

              piwo robione na zamówienie seniora rodu

              pilzneński 3,6 kg
              monachijski typ 1 0,5 kg
              czekoladowy ciemny 0,3 kg
              jeczmień plaony 0,15 kg
              karmelowy 600 0,35 kg
              pszeniczny 0,5 kg
              laktoza planowana była 0,3 kg ale miałem zaćmienie i wsypałem 1 kg . Myślałem że będzie klapa ale nie jest tak mocna wyczuwalna, więc jakoś to będzie.

              drożdze s 04

              zacieranie
              40 min 65 C
              30 min 72 C
              dodanie ciemnych słodów i 77 C przez 10 min

              chmielenie Fuggles 30g 60 min
              Fuggles 10 g 15 min
              Fuggles 10 g 10 min
              kawa 80 g na ostatnie 5 min.

              wyszło 22 l 17 BLG
              Last edited by toh11; 22-03-2017, 14:08.

              Comment

              • toh11
                Member
                • 03-2016
                • 87

                #37
                polska IPA 14.03.2017 warka nr. 14

                zestaw z TB lekko zmienione proporcje i czasy. Chciałem w końcu zobaczyć jak smakuje ipa na polskich chmielach

                pale ale 5,2 kg
                pszeniczny 0,4 kg
                karmelowy 0,25 kg

                zacieranie 67 c - 90 min.
                76 c - 5 min

                chmielenie Lunga 25 g 60 min
                marynka 30 g 60 min.
                puławski 30 g 15 min
                cascade pl 50 g 10 min
                oktawia pl 30 g 10 min.

                na cichą idzie 50 g cascade pl oraz chinook pl 30 g

                IBU 80
                BLG 15
                Last edited by toh11; 22-03-2017, 14:17.

                Comment

                • toh11
                  Member
                  • 03-2016
                  • 87

                  #38
                  WARKA nr 13 Kveik rozlana do butelek. BLG spadło do 4,5, więcej nie chciało. Robiłem tu jeszcze 5 dni cichej fermentacji + 50 g fuglles. Taka trochę mocna procentowo multiwitamina wyszła. Przed rozlanie dodałem 6 g glukozy na litry piwa

                  Comment

                  • toh11
                    Member
                    • 03-2016
                    • 87

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
                    WARKA nr 13 Kveik rozlana do butelek. BLG spadło do 4,5, więcej nie chciało. Robiłem tu jeszcze 5 dni cichej fermentacji + 50 g fuglles. Taka trochę mocna procentowo multiwitamina wyszła. Przed rozlanie dodałem 6 g glukozy na litry piwa
                    kosztowałem ostatnio i niestety delikatnie w zapachu i smaku rozpuszczalnik, czyli aldehyd octowy. Sądze że drożdże nie poradziły sobie w mocniejszą brzeczką. Fermentacja była równo w 30 C.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Za miesiąc wtrącę, które wyszło najsmaczniejsze.
                      Już czas
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • toh11
                        Member
                        • 03-2016
                        • 87

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Już czas
                        masz rację, dziękuję za przypomnienie
                        Generalnie nie ma sie czym chwalić.
                        Piwo nr. I - brzoskwiniowe

                        piwo przesłodzono, tak słodkie że aż ciężko pić, po za tym słodzik asparam nie polecam, dziwny metaliczny smak daje w piwie. Piwo z syropem do refermentacji, chyba nie był dobrym pomysłem. mało nagazowane, może było trzeba dać więcej. Smak brzoskwiń w piwie słabo wyczuwalny, może dlatego że przesłodzone

                        Piwo nr. II Wiśniowe

                        - jak dosładzać piwo owocowe to tylko ksylitolem (bez żadnej kryptoreklamy), mimo że moim zdaniem także przesłodziłem, następnym razem dałbym połowę tego. W smaku fajnie wyczuwalne wiśnie. piwo ogólnie da się wypić ale bez szału. ta słodycz ciągle mi przeszkadza. nagazowanie słabe, piana szybko znika.

                        Piwo nr. III malinowe (nazywam je trochę oszukańcze, bo z resztek)

                        piwo rodzinie smakuje, ani za słodkie ani za kwaśne, może trochę za mocne wyszło. Gdyby poprawić to nagazowanie było by oki. Następnym razem chyba dodałbym tylko 1 butelkę syropu malinowego. W smaku i zapachu fajnie wyczuwalne maliny. Piwo z całej trójki najsmaczniejsze.

                        Comment

                        • toh11
                          Member
                          • 03-2016
                          • 87

                          #42
                          WARKA nr.15 Grodziskie 8 BLG , warzone 08.04.2017

                          słód grodziski pszeniczny wędzony dębem 3 kg

                          zacieranie 64 c - 30 min.
                          72 c - 30 min
                          76 c - 10 min

                          wyszło ok 19 l, a więc podzieliłem na dwa chmielenia
                          I chmielenie 9 l
                          - Sazz 25 g - 60 min
                          20 g - 10 min

                          II chmielenie 9 l
                          - lomik 15 g - 60 min
                          24 g - 10 min

                          drożdże FM 51

                          fermentacja w 17 C 2 tyg.

                          zlane na cichą w 16 c 9 dni

                          ostatnie 4 dni cichej dodanie od 3 do 5 ml karuku dla wyklarowania

                          BLG początkowe brzeczki 8, końcowe 3

                          jutro butelkuje z dodatkiem glukozy 3,5 g na 0,5 l.
                          Last edited by toh11; 05-05-2017, 21:48.

                          Comment

                          • toh11
                            Member
                            • 03-2016
                            • 87

                            #43
                            Niestety nie udało mi się uzyskaj fajnej klarowności..... piwo mętne. czy można piwa pszeniczne takie jak "grodziskie" mocno wyklarować w domowych warunkach ? dajcie jakąś podpowiedz

                            Comment

                            • toh11
                              Member
                              • 03-2016
                              • 87

                              #44
                              SMSH Eurek warka&quot;17&quot; 12.05.17

                              uzupełniam mój dzienik
                              Warka nr 17 SMASH EUREKA
                              słód Red-x - 6 kg

                              zacieranie
                              40 min - 65 C
                              20 min - 72 C
                              5 min - 76 C

                              Chmielenie
                              Eureka
                              15 g 15 min
                              25 g 10 min
                              20 g 5 min
                              +
                              na cichą 7 dni 40 g ( i tu chyba za długo, powstała goryczka która w smaku była długa i nieprzyjemna)

                              drożdże US 05

                              Piwo smaczne, tylko słód mi nie podszedł. barwa piwa wyszła prawie ciemna, chyba w 100 zasypu nie ma co go stosować. Chce ponowić to piwo tylko 100 Eureki trzeba inaczej zagospodarować, tym razem odpuszczę sobie cichą i zmienię słód. Ma ktoś jakiś pomysł jak rozdysponować te 100 g chmielu ?
                              Last edited by toh11; 19-07-2017, 11:43.

                              Comment

                              • Joosto
                                Senior
                                • 12-2015
                                • 263

                                #45
                                Ja stosowałem Red X jako 100% zasyp i piwo wyszło całkiem zacne.
                                Jak długo gotowałeś brzeczkę? Ile wyszło litrów przed fermentacją ? Jaki baling?
                                Eureke można ciepnąć w całości na zimno. Krócej niż 7 dni zdecydowanie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎