Browar "Na strychu"

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Daro8812
    replied
    Piłem kilka razy już ten porter angielski i dalej słabo nagazowany. Także widzę, że juz po ptokach z tą warką :P Ale fermentuje się już Stout owsiany też na S-04. Co polecacie żeby uniknąć powtórki z nagazowaniem porteru? Zebrać gęstwe z burzliwej i dodać przed rozlewem ? Chyba, że pominąć cichą i zamieszać przed butelkowaniem ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2017-03-13, 19:45.

Leave a comment:

• pharun88
    replied
    Mech irlandzki służy do klarowania poprzez zbijanie białek w gotującej się brzeczce. I nie ma to nic wspólnego z nagazowaniem piwa.( Mętne też się nagazuje) Bardziej chodzi w tym przypadku o to jak bardzo flokuja drożdże (zbijają się i opadają) Z własnego doświadczenia s-04 ładnie się zbijają i jeżeli dłużej przetrzymliscie na cichej piwo trzeba uzbroić się w cierpliwość bo w piwie zostanie nie dużo drożdży które mogą refermentowac dodany cukier. ( A jak bardzo długo była cicha to czasami trzeba dodać świeżych drożdży przed rozlewem)

Leave a comment:

• Bachi
    replied
    Próbowałeś może już swoje piwo? Jak nagazowanie?

Leave a comment:

• Bachi
    replied
    Będzie gaz, bo wszystkich drożdży się nie pozbyłeś. Proponuję poczekać kilka tygodni. Ja mam w planach otworzyć pierwszą butelkę pod koniec lutego. Cierpliwości

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Dałem mech. Myślisz że będzie gaz ?

Leave a comment:

• Bachi
    replied
    Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
    Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
    Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
    Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
    Temp pokojowa refermentacji.
    Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
    A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
    Pomożecie, co jest grane?

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    No ja też się zastanawiałem. Duża różnica w aromacie po zmiazdzeniu kolendry.

Leave a comment:

• Bachi
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedzi
    Miazdzylem.
    Ja widzisz na szybko wszystkie przyprawy do woreczka muslinowego wrzuciłem i mi trochę brakuje tej kolendry w witbierze.

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bachi Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
    Miazdzylem.

Leave a comment:

• Bachi
    replied
    Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
    Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
    Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Co sądzicie o uwarzeniu Saison bez słodu zakwaszającego ?
    Coś będzie nie tak?
    Nie było go do kupienia ;/

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Mam już składniki na Session IPA.
    Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
    Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)

Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
    To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?

Leave a comment:

• Daro8812
    replied
    Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
    Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.

Leave a comment:

Przetwarzanie...