Browar "Na strychu"
Collapse
X
-
Piłem kilka razy już ten porter angielski i dalej słabo nagazowany. Także widzę, że juz po ptokach z tą warką :P Ale fermentuje się już Stout owsiany też na S-04. Co polecacie żeby uniknąć powtórki z nagazowaniem porteru? Zebrać gęstwe z burzliwej i dodać przed rozlewem ? Chyba, że pominąć cichą i zamieszać przed butelkowaniem ?Ostatnia zmiana dokonana przez Daro8812; 2017-03-13, 19:45.
-
-
Mech irlandzki służy do klarowania poprzez zbijanie białek w gotującej się brzeczce. I nie ma to nic wspólnego z nagazowaniem piwa.( Mętne też się nagazuje) Bardziej chodzi w tym przypadku o to jak bardzo flokuja drożdże (zbijają się i opadają) Z własnego doświadczenia s-04 ładnie się zbijają i jeżeli dłużej przetrzymliscie na cichej piwo trzeba uzbroić się w cierpliwość bo w piwie zostanie nie dużo drożdży które mogą refermentowac dodany cukier. ( A jak bardzo długo była cicha to czasami trzeba dodać świeżych drożdży przed rozlewem)
Leave a comment:
-
-
Będzie gaz, bo wszystkich drożdży się nie pozbyłeś. Proponuję poczekać kilka tygodni. Ja mam w planach otworzyć pierwszą butelkę pod koniec lutego. Cierpliwości
Leave a comment:
-
-
Używałeś mchu irlandzkiego może? Ja tak mam z obecnym dry stoutem na s-04, gdzie właśnie do klarowania użyłem mchu i piwko wyszło bardzo klarowne. Niestety w osadzie zostało bardzo dużo drożdży, przez co nie ma komu refermentować. Chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...
Leave a comment:
-
-
Witam po przerwie. W międzyczasie uwarzyłem Saison i IPA (14BLG) miało być session IPA. Kiedyś dodam z jakich składników itp. Teraz uwarzyłem Porter Angielski (11,5BLG).
Drożdże Safale S-04. Zeszły do 5BLG.
Po 2-tygodniach (bez 3 dni) refermentacji, bardzo bardzo mało gazu, znikoma ilość.
Dałem 97g glukozy na 18l, nagazowanie 2,2 vol.
Temp pokojowa refermentacji.
Po 8 warkach pierwszy raz się z tym spotkałem, zawsze było piwo nagazowane w stopniu odpowiednim do vol. i nawet po tygodniu czasu miało dużo gazu.
A z tymi drożdżami pierwszy raz się spotykam.
Pomożecie, co jest grane?
Leave a comment:
-
-
No ja też się zastanawiałem. Duża różnica w aromacie po zmiazdzeniu kolendry.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedziMiazdzylem.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bachi Wyświetlenie odpowiedziCzy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
Leave a comment:
-
-
Czy przy warzeniu Wita z BA miażdżyłeś kolendrę, czy dawałeś w całości?
Leave a comment:
-
-
Mam do tej warki 20g Curacao, które może troche da kwaskowości do piwa.
Stąd pytanie, wystraczy ta skórka gorzkiej pomarańczy czy może zrobić przerwe zakwaszającą?
Gips piwowarski, czy kwas mlekowy daje ten sam efekt co słod zakwaszający? ( Nie mam ale pytam na przyszłość)
Leave a comment:
-
-
Co sądzicie o uwarzeniu Saison bez słodu zakwaszającego ?
Coś będzie nie tak?
Nie było go do kupienia ;/
Leave a comment:
-
-
Mam już składniki na Session IPA.
Mam pytanie odnośnie kleikowania płatków ryżowych.
Gotowac je przez 30 min? (w stosunku 1 do 5, bez dodatku słodu)
Gdzieś np przeczytałem że temp. kleikowania ryżu to 68-78°C.
To czy jednak nie trzeba gotować, tylko np trzymać w tej temperaturze przez jakiś czas ?
Leave a comment:
-
-
Zauważyłem, że poprzednie Grodziskie uwarzyłem też na S-33 i nie miałem takich nieprzyjemnych aromatów. Może przez to, że mniejszy ekstrakt lub przez to, że teraz drożdże wrzuciłem w temp 29°C.
Albo zakażenie. W weekend na cichą zleje i będę dalej obserwował.
Leave a comment:
-
Leave a comment: