Przerwana fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #31
    Cześć wszystkim!

    Wartburg wezwał.

    JESTEM!

    (Niestety mam rzadko czas do wspojrzenia do forum, i będzie coraz rzadziej...)

    wartburg napisał(a)
    Co wiec sugerujesz? Jak sadze robic proby, ale co dalej. Jesli np. zacieram juz odpowiednio dlugo, a proba jodynowa dalej wykazuje ze skrobi jest za duzo. Co w takim przypadku? I czy proby robic po kazdej przerwie czy tylko po ostatniej?
    Jeżeli często masz te same kłopoty, to musisz koniecznie zmienić proces zacierania. Jednak diagnoza z daleka byłaby strasznie trudno...

    Trzeba zidentyfikować możliwe błędy w temperaturze podczas zacierania, sprawdzić jakość słodu, wykluczyć, że masz za dużo chloru w wodzie, itd.

    Natomiast, jeżeli masz te kłopoty tylko tą warką, no to spróbój robić drugą warkę, i dodaj brzeczkę z pierwszej do drugiej. Być może, że enzymy w pierwszej warce umierały podczas niedobrego zacierania.

    Enzymy z drugiej warki mogą przekształcić resztki skrobi pierwszej warki do końca, i dodatkowo przekształcić skrobi drugiej warki. Jeżeli twój słód ma dobrą jakość, to wszystko gra.

    Niestety, dla twojej warki teraz za późno, ale w przyszłości możesz ewentualnie coś ratować.

    Trzymam kciuki!
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • wartburg
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.03
      • 95

      #32
      Wielkie dzieki. Bede probowal. O rezultatach napisze.

      Wartburg

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #33
        Obiecałeś napisać jaki jest finał i co zapomniało się o kolegach?
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • wartburg
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.03
          • 95

          #34
          Mawas masz racje.

          Piwoko ktore wtedy zrobilem bylo bardzo srednie. Mocno sie nagazowalo, bylo kwaskowate i malo piwne. Nie za dobre. Mysle ze to przez to ze zrobilem "niebieska warke" (opisane wyzej).
          Po tym piwku nastepne robilem sposobem Piwowara. Wydaje mi sie ze jest prostszy i latwiej dopilnowac odpowiednich temperarur. Zrobilem probe jodynowa i wszystko bylo ok. Piwko przefermentowalo w baniaku, a teraz przelalem do szkalnego gasiarka i czekam. O rezultatach postaram sie napisac.

          Wartburg.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • borsukwroc
            Wrocław, Oktobeerfest CH Galeria Dominikańska, poziom +1
            borsukwroc
            Jako że sklep przeniósł się z Renomy (z małym poślizgiem) to za radą kolegi Darka zakładam nowy wątek. Sklep jak w tytule jest teraz w Galerii Dominikańskiej, poziom +1, przy Starbucksie. Asortyment ten sam, czyli całkiem sporo niemieckich piw. Godziny otwarcia: Pon-Sob od 9:30 do 21:00
            2022-09-13, 13:14
          • borsukwroc
            Wrocław, Octobeerfest, CH Renoma (poziom -1)
            borsukwroc
            Nowy sklep specjalistyczny ( powstał na początku tego roku), specjalizuje się tylko i wyłącznie w niemieckich piwach. Dziś byłem, odwiedziłem i zakupiłem. Bardzo ciekawy wybór, dużo piw z nieznanych mi niemieckich browarów, jak i znanych np Störtebeker'y w bardzo dużej ilości. Mają fejsa: Oktobeerfest...
            2022-03-14, 15:47
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 15:46
          • pebejot
            Serbia, Novi Sad, Futoški 93b, Zbir Pivara
            pebejot
            Minibrowar przy jednej z głównych arterii miasta, ale daleko (ok. 4 km) od głównego dworca kolejowego.
            Nowy Sad to jedno z największych miast w Serbii i aż dziw bierze że nie posiada sensownego systemu komunikacji miejskiej.
            Układ ulic jak w Nowej Hucie sprawia, że wszędzie jest...
            2025-04-24, 12:33
          • oskar_h
            Brak fermentacji?
            oskar_h
            Witam wszystkich.
            Własnie warzę swoje pierwsze w życiu piwo. Zdecydowałem się na brewkit Coopers European Lager. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją (oczywiście po uprzednim starannym zdezynfekowaniu całego sprzętu). Na 23 l brzeczki dodałem 1 kg glukozy, a drożdże uwodniłem...
            2017-09-26, 16:59
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...