Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy "DWA PIOTRY"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • goral1991
    Junior
    • 04-2017
    • 8

    Browar domowy "DWA PIOTRY"

    Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie. Receptury dzięki BEERSMITCH układamy sami od pierwszego zacierania.

    Podziękowania dla chłopaków z browaru HOPPY LAB, którzy pokazali i wytłumaczyli nam jak wygląda proces warzenia piwka i z chęcią odpowiadają na nasze „dziwne rozkminy
    Wizyta w rzemieślniczym browarze HOPPY LAB. Razem z Piwowarem Andrzejem Czapskim spróbujemy przybliżyć wam proces powstawania piwa.


    WARKA #1 APA
    Składniki:
    Brewkit Cooper’s Lager 1,7kg
    Ekstrakt slódowy jansny1,7kg
    Chmiel Citra
    Drożdże te dołączone do brewkitu, gotowanie zgodnie z filmikiem „warzę z Kopyrem”.

    Data warzenia: 04.05.2017
    Objętość warki: 25l
    BLG: 10,5
    IBU: ?
    ABV: ok. 4,8%

    Aby dodać trochę charakteru postanowiliśmy dodać na cichą CItre co w sumie okazało się strzałem w 10ke, jak na pierwsze piwo i to z brewkitu to wyszło całkiem fajne i pijalne, troszkę słaba goryczka, ale dzięki temu znajomi którzy pili wcześniej tylko „międzynarodowego jasnego” nie mieli wykręconych min i mogli skupić się na Citrze Fermentacja burzliwa trwała 7dni później przelaliśmy na 7dni cichej, 5 dni przed butelkowaniem dodaliśmy chmielu (cale opakowanie 50g).


    WARKA #2 Pszeniczne

    Składniki:
    Brewkit Cooper’s Wheat 1,7kg
    Ekstrakt slódowy pszeniczny 1,7kg
    Drożdże gęstwa FM 41 (zaszaleli )

    Data warzenia: 29.05.2017
    Objętość warki: 23l
    BLG: 11
    IBU: ?
    ABV: ok. 4,8%

    Warzenie jak wyżej przy pomocy youtube i zgodnie z załączona instrukcją. Piwko na burzliwej 2 tygonie, po czym zlewane do butelek. Mieszane uczucia przy otwarciu pierwszej butelki po 2 tygodniach, najprawdopodobniej użyliśmy za dużo gęstwy i piwo lekko drożdżowe, ale…….. co jest dziwne przy pszeniczniaku teraz, czyli po około 7 tygodniach aromat drożdży znikł i zostały przyjemne aromaty banana i lekkie goździków (a to już ze względu na temperaturę fermentacji 22stopnie)
    Po pierwszych przygodach z warzeniem piwa postanowiliśmy zrobić dobry research i trzecią warkę zrobić już z zacieraniem


    WARKA #3 Session IPA

    Data warzenia: 18.06.2017
    Objętość warki: 23l
    BLG: 11,5
    IBU: ok. 60
    ABV: 5%

    Slody:
    • Pale Ale (Strzegom)
    • Pszeniczny (Niemcy)
    • Wiedeński (Belgia)

    Chmiel:
    • Citra
    • Mosaic
    • Iunga

    Drożdże:
    • US-05

    Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 80 min (negatywna próba jodowa), mash out w 76 stopniach i przejście do wysładzania, po schłodzeniu do 20 stopni, zadany starter z drożdży US-05. Fermentacja w zmiennej temperaturze 21-23 stopnie, po 7 dniach zlane na cichą. 5 dni przed butelkowaniem dodane chmiele Citra i Mosaic. Zabutelkowaliśmy 40szt, 3 litry w trakcie procesu poszły na straty (pomiar blg, zlewanie na cichą i chmielenie na zimno). Do fermentacji użyliśmy białego cukru po około 4g na butelkę. Na pierwsze testy długo nie czekaliśmy, bo butelkę otwarliśmy już po 9 dniach od zabutelkowania. Chociaż to dopiero młode piwo to i tak zrobiło na nas wrażenie, reszta butlek spokojnie sobie leżakuje i co jakiś czas degustujemy.

    WARKA #4 Ordinary English Bitter (Single Hop)

    Data warzenia: 16.07.2017
    Objętość warki: 25l
    BLG: 9
    IBU: ok. 25
    ABV: 3,5%

    Slody:
    • Pale Ale (Strzegom)
    • Crystal 160 (Thomas Fawcett & Sons LTD. Anglia)

    Chmiel:
    • Target

    Drożdże:
    • US-05

    Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 80 min (negatywna próba jodowa), mash out w 72 stopniach i przejście do wysładzania, po schłodzeniu do 23 stopni, zadany starter z drożdży US-05. Fermentor wsadzony do chłodziarki, w której temperatura wacha się od 15 do 17 stopni. Burzliwa ruszyła po ok. 10h.
    Resztę info jak zabutelkujemy

    WARKA #5 American Wheat with Marakuja (Single Hop) – W PLANACH

    Data warzenia: zaplanowana na koniec lipca
    Objętość warki: 23l
    BLG: 12
    IBU: ok. 25
    ABV: 4,5%

    Slody:
    • Pilzneński (Strzegom)
    • Pszeniczny (Niemcy)

    Chmiel:
    • Galaxy

    Drożdże:
    • US-05

    Dodatki:
    • Pulpa z Marakui


    Wszystkie składniki zakupione czekamy na chwile wolnego czasu.
  • goral1991
    Junior
    • 04-2017
    • 8

    #2
    WARKA #4 Ordinary English Bitter (Single Hop) (aktualizacja)
    Po przygodach z burzliwą która trwała 14dni ze względu na niską (14 stopni) temp. fermentacji piwko przelaliśmy na chichą i za 7 dni planujemy butelkowanie, aby wyrobić się do urlopu.

    WARKA #5 American Wheat with Marakuja (Single Hop) (aktualizacja)
    Po przelaniu warki nr4 na cichą przystąpiliśmy do warzenia naszej Amerykańskiej Pszenicy, wszystko zgodnie z BeerSmitch'em jedynie mieliśmy dziwną sytuacje z próbą jodową bo dopiero po 90min zacierania wyszła OK. O dziwo filtracja (nasze pierwsze z większym zasypem pszenicznym) poszła sprawnie , pszenicy było 43% (0,7kg pale ale, 2kg pilznenski, 2kg pszenica)

    Za tydzien po butelkowaniu warki nr4 kolejna aktualizacja

    Comment

    • goral1991
      Junior
      • 04-2017
      • 8

      #3
      WARKA #4 Ordinary English Bitter (Single Hop) (aktualizacja)
      Piwko zabutelkowane z dodatkiem 120 gram cukru do refermentacji i praktycznie cale zabrane na Sierpniowy urlop. Na pewno w przyszłości pojawi się kolejna warka, bo po rozdanych butelkach otrzymaliśmy pozytywne opinie

      WARKA #5 American Wheat with Marakuja (Single Hop) (aktualizacja)
      Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 90 min (negatywna próba jodowa), mash out w
      72 stopniach i przejście do wysładzania. Niecałe 45% pszenicy nie zrobiło na
      filtracji większego wrażenia i odbyła się ona sprawnie i "szybko". Po schłodzeniu
      brzeczki do 23 stopni (a tu już były większe problemy ), zadany starter z drożdży
      US-05. Fermentacja ruszyła pełną parą po 16h (temperatura burzliwej 20 stopni). Na
      cicha piwo rozlaliśmy do dwóch fermentorów 14l i 7l, Do 14 litrów poszedł sam chmiel
      Galaxy a do 7 litrowego pulpa z Marakuji oraz chmiel (Galaxy). Ze względów technicznych 14l było na cichej utrzymywane w 18 stopniach a 7l w 21. Czas trwania cichej 14 dni. Do refermentacji użyliśmy cukru białego w ilości 4g na butelkę.

      Po dwóch tygodniach od butelkowania podwójne zaskoczenie American Wheat tylko na Galaxy, daje przyjemny zapach mango i marakui i jesteśmy z niego naprawdę zadowoleni, goryczka jak przy tak małej ilości chmielu też całkiem przyjemna. Drugie zaskoczenie to fakt że piwo z pulpą z Marakui ma dużo mniej wyczuwalny aromat tych owoców. Ale słyszeliśmy że może jeszcze wyjść za jakiś czas Podsumowując jesteśmy mega zadowoleni i zaskoczeni chmielem Galaxy, a Amerykańska Pszenica (czy może bardziej Australijską ) na pewno zostanie uwarzona jeszcze raz.

      W tą sobotę tj. 16-09-2017, uwarzyliśmy WARKĘ #6 i WARKĘ #7 więcej info wkrótce.
      Last edited by goral1991; 19-09-2017, 08:49.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎