Piwko zabutelkowane z dodatkiem 120 gram cukru do refermentacji i praktycznie cale zabrane na Sierpniowy urlop. Na pewno w przyszłości pojawi się kolejna warka, bo po rozdanych butelkach otrzymaliśmy pozytywne opinie

WARKA #5 American Wheat with Marakuja (Single Hop) (aktualizacja)
Zacieranie na lenia w 68 stopniach przez 90 min (negatywna próba jodowa), mash out w
72 stopniach i przejście do wysładzania. Niecałe 45% pszenicy nie zrobiło na
filtracji większego wrażenia i odbyła się ona sprawnie i "szybko". Po schłodzeniu
brzeczki do 23 stopni (a tu już były większe problemy

US-05. Fermentacja ruszyła pełną parą po 16h (temperatura burzliwej 20 stopni). Na
cicha piwo rozlaliśmy do dwóch fermentorów 14l i 7l, Do 14 litrów poszedł sam chmiel
Galaxy a do 7 litrowego pulpa z Marakuji oraz chmiel (Galaxy). Ze względów technicznych 14l było na cichej utrzymywane w 18 stopniach a 7l w 21. Czas trwania cichej 14 dni. Do refermentacji użyliśmy cukru białego w ilości 4g na butelkę.
Po dwóch tygodniach od butelkowania podwójne zaskoczenie American Wheat tylko na Galaxy, daje przyjemny zapach mango i marakui i jesteśmy z niego naprawdę zadowoleni, goryczka jak przy tak małej ilości chmielu też całkiem przyjemna. Drugie zaskoczenie to fakt że piwo z pulpą z Marakui ma dużo mniej wyczuwalny aromat tych owoców. Ale słyszeliśmy że może jeszcze wyjść za jakiś czas


W tą sobotę tj. 16-09-2017, uwarzyliśmy WARKĘ #6 i WARKĘ #7 więcej info wkrótce.
Leave a comment: