Warka #101 - Escorté de Luxe Injection
(Brett APA)
Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 4 kg;
Warzenie - 05.04.2021 - woda 12 litrów (3:1); 67ºC - 60', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 2'. Wysładzanie 16 litrami wody na dwie raty: 8+8, filtracja 18' przy pierwszej dolewce i 18' przy drugiej. Jak zwykle zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 24.1 litra (wg fermentora), gotowanie na dwa gary (17+7.1) przez godzinę.
Chmiel:
8g Citra US 2019 granulat 13.1% - 0'
8g Citra US 2019 granulat 13.1% - 30'
8g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 30'
8g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 50'
Planowo dwa dni przed rozlewem 34g Citra US. Nie wiem, czemu dwa a nie trzy - ale nic to, może nie chciałem, aby chmiel zdominował konika, ihaha.
Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 20.7 litra brzeczki o ekstrakcie 10.4º. Teoretycznie IBU 30, SRM 3.2.
Drożdże - WLP653 Brettanomyces Lambicus zadane 06.04 o trzynastej zero zero.
Pierwsza cicha 20.04 przy 2.9º, druga cicha 25.04 przy 2.7º; dochmielone 27.04, zabutelkowane 29.04 przy 2.4º (jakieś 4.35% alko). Syrop - litr, z cukrem 1.7g / 500ml (to nowość, obniżam nagazowanie swoich wypocin) - końcowo 20.8 litra: 44*0.45l, 1*0.33l. Zjazd na dzielnię jakiś tydzień temu, niech sobie tam poleżakuje.
Dobra, lecimy dalej z notatkami - samo się nie uzupełni.
(Brett APA)
Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 4 kg;
Warzenie - 05.04.2021 - woda 12 litrów (3:1); 67ºC - 60', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 2'. Wysładzanie 16 litrami wody na dwie raty: 8+8, filtracja 18' przy pierwszej dolewce i 18' przy drugiej. Jak zwykle zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 24.1 litra (wg fermentora), gotowanie na dwa gary (17+7.1) przez godzinę.
Chmiel:
8g Citra US 2019 granulat 13.1% - 0'
8g Citra US 2019 granulat 13.1% - 30'
8g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 30'
8g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 50'
Planowo dwa dni przed rozlewem 34g Citra US. Nie wiem, czemu dwa a nie trzy - ale nic to, może nie chciałem, aby chmiel zdominował konika, ihaha.
Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 20.7 litra brzeczki o ekstrakcie 10.4º. Teoretycznie IBU 30, SRM 3.2.
Drożdże - WLP653 Brettanomyces Lambicus zadane 06.04 o trzynastej zero zero.
Pierwsza cicha 20.04 przy 2.9º, druga cicha 25.04 przy 2.7º; dochmielone 27.04, zabutelkowane 29.04 przy 2.4º (jakieś 4.35% alko). Syrop - litr, z cukrem 1.7g / 500ml (to nowość, obniżam nagazowanie swoich wypocin) - końcowo 20.8 litra: 44*0.45l, 1*0.33l. Zjazd na dzielnię jakiś tydzień temu, niech sobie tam poleżakuje.
Dobra, lecimy dalej z notatkami - samo się nie uzupełni.
Comment