Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yavo
    Młóto w butach
    • 03-2009
    • 909

    Warka #101 - Escorté de Luxe Injection
    (Brett APA)

    Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 4 kg;

    Warzenie - 05.04.2021 - woda 12 litrów (3:1); 67ºC - 60', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 2'. Wysładzanie 16 litrami wody na dwie raty: 8+8, filtracja 18' przy pierwszej dolewce i 18' przy drugiej. Jak zwykle zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 24.1 litra (wg fermentora), gotowanie na dwa gary (17+7.1) przez godzinę.

    Chmiel:
    8g Citra US 2019 granulat 13.1% - 0'
    8g Citra US 2019 granulat 13.1% - 30'
    8g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 30'
    8g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 50'

    Planowo dwa dni przed rozlewem 34g Citra US. Nie wiem, czemu dwa a nie trzy - ale nic to, może nie chciałem, aby chmiel zdominował konika, ihaha.

    Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 20.7 litra brzeczki o ekstrakcie 10.4º. Teoretycznie IBU 30, SRM 3.2.

    Drożdże - WLP653 Brettanomyces Lambicus zadane 06.04 o trzynastej zero zero.

    Pierwsza cicha 20.04 przy 2.9º, druga cicha 25.04 przy 2.7º; dochmielone 27.04, zabutelkowane 29.04 przy 2.4º (jakieś 4.35% alko). Syrop - litr, z cukrem 1.7g / 500ml (to nowość, obniżam nagazowanie swoich wypocin) - końcowo 20.8 litra: 44*0.45l, 1*0.33l. Zjazd na dzielnię jakiś tydzień temu, niech sobie tam poleżakuje.

    Dobra, lecimy dalej z notatkami - samo się nie uzupełni.

    Comment

    • yavo
      Młóto w butach
      • 03-2009
      • 909

      A piliście kiedyś cydr przetrącony brettami na cichej? Ja JESZCZE nie .

      Comment

      • yavo
        Młóto w butach
        • 03-2009
        • 909

        Warka #102 - Ne boju Lotusa!
        (Session IPA)

        Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 3 kg, Viking Malt Pale Ale 5.0-7.5 EBC 1 kg, płatki owsiane błyskawiczne Crisp 0.4 kg.

        Warzenie - 15.04.2021 - woda 13.2 litra (3:1); 67ºC - 75', negatywna jodowa, wygrzew 76ºC - 5'. Wysładzanie 20 litrami wody na dwie raty: 8+12, filtracja 28' przy pierwszej dolewce i 36' przy drugiej. Jak zwykle zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 29.3 litra (wg fermentora) o ok. 8.5º, gotowanie na trzy gary (18+8.3+3) przez godzinę. Z zawartości najmniejszego gara zrobiłem starter.

        Chmiel:
        13g Lotus US 2020 granulat 15.1% - 0'
        13g Lotus US 2020 granulat 15.1% - 30'
        13g Lotus US 2020 granulat 15.1% - 50'

        Planowo trzy dni przed rozlewem 61g Lotus US.

        Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 25.45 litra brzeczki o ekstrakcie 9.6º. Teoretycznie IBU 43, SRM 3.2.

        Drożdże - FM52 Amerykański Sen zadane 16.04.

        Piwo jest swobodną wariacją na temat warki #89.

        Cicha 25.04 przy 1.6º, dochmielone 30.04, zabutelkowane 03.05 przy 1.6º (jakieś 4.32% alko). Syrop - litr, z cukrem 1.7g / 500ml - końcowo 25.4 litra: 5*1l, 1*0.75l, 3*0.66l, 25*0.5l, 10*0.45l. Do garażu poleciało 18 maja. Mnie ten chmiel kompletnie nie zachwyca, ale towarzystwo zadowolone.

        Ruch w browarze trochę mniejszy, chociaż ostatnio popełniłem dwie warki dzień po dniu, a fermentację przeniosłem do ogólnodostępnego garażu w bloku . Kveików nie chcę odpalać, bo akurat mam fazę na klasyczne piwa.
        Last edited by yavo; 14-06-2021, 06:52.

        Comment

        • yavo
          Młóto w butach
          • 03-2009
          • 909

          Warka #103 - Czwarte zwykłe piwo

          Skład - Słód pale ale 2 kg, pilzneński 2 kg, monachijski jasny 1 kg - wszystkie z Viking Malt.

          Warzenie - 22.04.2021 - 15 litrów wody (3:1); 63ºC - 20', 72ºC - 40', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 1'. Wysładzanie 16 litrami wody, filtracja przez 24', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 26.25 litra o ekstrakcie 11.5º, gotowanie na trzy gary (17+8+1.25) przez godzinę.

          Chmiel:
          25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 0'
          25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 30'
          50g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 50'

          Schłodzenie zawartości najmniejszego garnka (z tego zrobiłem starter), filtracja i chłodzenie przez noc - po gotowaniu 22.8 litra brzeczki (razem ze starterem) o ekstrakcie 12.7º, dolałem więc litr wody, obniżając ekstrakt do 12.1º. Teoretycznie IBU 35, SRM 4.3.

          Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie (gęstwa z #97) zadane 22.04 po południu do startera, dzień później do brzeczki.

          Przelane na cichą 04.05 przy 4.1º, zabutelkowane 09.05 przy ekstrakcie... eeee, ujemnym (refraktometr chyba miał urlop). Syrop - litr, cukier 1.7; końcowo 23.7 litra - 1*1.5l, 7*1l, 25*0.5l, 3*0.45l, 3*0.33l. Premiera 21.05 - oooo, świetne, po prostu zwyczajne piwo . Poza tym Styrian Goldings to rewelacyjny, szlachetny chmiel.

          O matko, jak dawno mnie tu nie było, trzeba nadrobić zapiski. Napiszę tylko tyle, że moje wypusty cieszyły się taką popularnością w upalne dni, że dziś - po półtora miesiącu od uwarzenia ostatniej warki, podliczyłem puste butelki. Wyszło dużo, bo sto osiemdziesiąt pięć - więc biorę się za nadrabianie również piwnych zaległości, tym bardziej że miałem trochę kryzys w tym temacie, ale dziś - czując zapach słodu - zrobiło mi się lepiej .

          Comment

          • yavo
            Młóto w butach
            • 03-2009
            • 909

            Warka #104 - No chodźże

            Skład - Viking Malt Pale Ale 2 kg, pszenica niesłodowana 2 kg, Viking Malt dekstrynowy 1 kg, Viking Malt enzymatyczny 0.4 kg. Do tego pulpa z limonki (litr) i łuska ryżowa (200 g).

            Warzenie - 05.05.2021 - 16.2 litra wody (3:1); 62ºC - 30', 72ºC - 60', negatywna jodowa, wygrzew 75.5ºC - 3'. Wysładzanie 22 litrami wody, filtracja przez 22', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 32 litry (z czego trzy na starter) o ekstrakcie 9.35º, gotowanie na trzy gary (11+18+3) przez godzinę.

            Chmiel:
            15g Citra US 2019 granulat 13.1% - 50'
            50g Mandarina Bavaria DE 2019 granulat 7.7% - 50'

            Planowo na zimno trzy dni przed rozlewem 85g Citra US i 50g Mandarina Bavaria DE.

            Po gotowaniu 28.1 litra brzeczki: 2.2 litra to starter (13.65º), 25.9 litra o ekstrakcie 10º. Chłodzenie przez noc, dolewka pulpy, sumarycznie ze starterem 29 litrów o ekstrakcie 10.4º. Podział na dwa fermentory po 14.5 litra. Teoretyczne IBU 19.

            Drożdże - WLP066 London Fog (gęstwa z #98) zadane do brzeczki 06.05 w samo południe.

            Przelane na cichą 17.05 przy 3.6º, dochmielone 19.05. Rozlew 22 maja przy 3.3º (3.87% alko). Ponieważ piwo było dla mnie za kwaśne, postanowiłem zrównoważyć kwaśność ksylitolem (200g w 1.25 litra wody), do tego litr syropu z glukozy (1.8g / 500ml). Końcowo 29 litrów: 6*1l, 3*0.75l, 12*0.5l, 31*0.45l, 1*0.33l.

            Piwo zrobiło furorę w letnie upalne dni przy grillu (i nie tylko), zostało już tylko kilka butelek.

            A po #104 popełniłem cydr z gotowca - o, ten, tyle że za mało go nagazowałem, wrrrr.

            Comment

            • yavo
              Młóto w butach
              • 03-2009
              • 909

              Warka #105 - Łeciowe białe
              (Witbier, zestaw z CP)

              Skład - pilzneński 1.75 kg, pszenica niesłodowana 1.7 kg, płatki owsiane 0.4 kg, enzymatyczny 0.3 kg, kolendra 15g. Do tego zamiast curaçao użyłem 30g gorzkiej skórki pomarańczy z zaprzyjaźnionej piekarni (od razu napiszę, że trzeba było dać więcej albo wrazić jeszcze owo curaçao).

              Warzenie - 19.05.2021 - 14 litrów wody (3.38:1); 63ºC - 30', 71ºC - 60', negatywna jodowa, wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie 15 litrami wody, filtracja przez 19', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 24 litry, gotowanie na dwa gary (16+8) przez godzinę.

              Chmiel:
              25g Lubelski PL 2020 granulat 5.4% - 0'
              15g kolendry i 30g gorzkiej skórki pomarańczy - 50'

              Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 21.2 litra brzeczki o ekstrakcie 9.5º, teoretyczne IBU 19.

              Drożdże - FM20 Białe Walonki zadane do brzeczki 20.05 po południu.

              Przelane na cichą 27.05 przy 4.1º, rozlew 07.06 przy 3.8º (3.14% alko). Jak zwykle litr wody z cukrem (2.0g / 500ml). Końcowo 21.4 litra: 7*1l, 2*0.75l, 1*0.66l, 5*0.5l, 20*0.45l i mały słoiczek (200 ml ). Piwo wyszło całkiem dobre, ale zdecydowanie przegazowane, dość powiedzieć że jedna butelka po grolschu nie wytrzymała ciśnienia i się rozpękła (zawsze się zastanawiam, co by było, gdybym dawał tyle cukru, ile stoi w przepisach).

              Comment

              • yavo
                Młóto w butach
                • 03-2009
                • 909

                Warka #106 - Hejka sąsiadko
                (żytnie, zestaw z CP; piwo jest oczywiście powtórką z #80 Witaj sąsiedzie.)

                Skład - Słód żytni 2.2 kg, pilzneński 1.2 kg, monachijski 0.4 kg, karmelowy 0.4 kg;

                Warzenie - 09.06.2021 - woda 3.33:1 (14 litrów); 44ºC - 15', 63ºC, dekokt (1/3, dolewka litra wody tamże, 72ºC - 10', wrzenie - 15' i z powrotem do zacieru głównego), 72ºC - 45', 75.5ºC - 5'. Wysładzanie - 13.5l wody, filtracja (zapewne z łuską ryżową, nie pamiętam) po 20', zawrotka pierwszych trzech litrów. Odebrane 23.3 litra, z czego 0.5 litra na starter (do którego dolałem 0.25l wody)

                Chmiel:
                25g Lubelski PL 2020 granulat 5.4% - 0'

                Po gotowaniu 20l (bez startera) o ekstrakcie 11.7º.

                Drożdże - FM41 Gwoździe i Banany - zadane 10.06 w 23ºC, fermentacja w... garażu.

                Cichej brak, chmielenia na zimno brak. Zabutelkowane 24.06 przy 3.1º (alko ok. 4.7%), standardowo litr syropu, cukier 1.8 - końcowo 20.5 litra - 1*0.52l, 37*0.5l, 4*0.33l. To moje ulubione piwo, o!
                Last edited by yavo; 25-08-2021, 09:53.

                Comment

                • yavo
                  Młóto w butach
                  • 03-2009
                  • 909

                  Warka #107 - Trans-Atlantyk
                  (Transatlantycka APA)

                  Skład - Pale Ale Clear Choice Extra Crisp 2-5 EBC 5 kg.

                  Warzenie - 10.06.2021 - 15 litrów wody (3:1), zacieranie na dwa garnki: 67ºC - 60', wygrzew 75.5ºC - 1'. Wysładzanie 18.5 litrami wody, filtracja przez 20', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 29 litrów, z czego litr na starter. Gotowanie na cztery gary (18+8+2+1) przez godzinę.

                  Chmiel:
                  40g Pilgrim UK 2016 granulat 10.3% - 50'
                  20g Falconer's Flight US 2020 granulat 10.2% - 50'

                  Planowo trzy dni przed rozlewem 10g Pilgrim UK i 80g Falconer's Flight US.

                  Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 25.5 litra brzeczki (łącznie ze starterem) o ekstrakcie 11.4º, teoretyczne IBU 20.

                  Drożdże - FM700 Koktajl Transatlantycki - zadane 11.06.

                  Przelane na cichą i dochmielone 21.06 przy 3.3º, rozlew 24.06 przy 2.4º (4.9% alko). Jak zwykle litr wody z cukrem (1.7g / 500ml). Końcowo 25 litrów: 1*.5l, 9*1l, 1*0.75l, 1*0.66l, 12*0.5l, 13*0.45l, 2*0.33l.

                  Piwo wyszło bardzo dobre, w sumie szkoda że tak szybko je spiliśmy, bo apogeum smaku osiągnęło gdzieś po dwóch i pół miesiącu.

                  PS. Tak, tak - nadal warzę, właśnie od czterech godzin stoję przy #115. Nie słyszałem jeszcze o tym, aby prawie trzysta pustych butelek napełniło się samo dobrym piwem.

                  Comment

                  • yavo
                    Młóto w butach
                    • 03-2009
                    • 909

                    Warka #108 - Piąte zwykłe piwo

                    Skład - Pale ale 5 kg, monachijski jasny 1 kg - obadwa z Viking Malt.

                    Warzenie - 21.06.2021 - 18 litrów wody (3:1); 63ºC - 20', 72ºC - 40', wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie 21 litrami wody, filtracja przez 30', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów. Końcowo odebrane 33.4 litra, gotowanie na cztery (!) gary (19+7.5+4.9+2) przez godzinę.

                    Chmiel:
                    25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 0'
                    25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 30'
                    50g Styrian Goldings SLO 2020 granulat - 50'

                    Schłodzenie zawartości najmniejszego garnka (z tego zrobiłem starter), filtracja i chłodzenie przez noc - po gotowaniu i po dolewce wody 30 litrów brzeczki (razem ze starterem) o ekstrakcie 11.25º. Teoretycznie IBU 29. Piwo jest oczywiście powtórką #103, w założeniu było warzone na pierwszy sierpniowy weekend spędzony z Przyjaciółmi (niestety, nie wszystkimi) w domu teściów pod ich nieobecność.

                    Drożdże - FM42 Stare Nadreńskie zadane 21.06 do startera, dzień później do brzeczki. Fermentacja na dwa kubły.

                    Przelane na cichą 02.07 przy 4.3º, na drugą cichą 10.07 przy 3.4º, zabutelkowane 11.07 przy tym samym ekstrakcie. Końcowo 29 litrów (razem z syropem, cukier 1.5) - 9*1l, 2*0.75l, 1*0.66l, 37*0.45l, 1*0.33l. Piwo... zakażone, w smaku i zapachu bandaż, ale zeszło. Niemniej jednak, to moja największa porażka piwowarska tego roku, tym bardziej że poprzednia warka tegoż trunku cieszyła się fantastycznym powodzeniem.
                    Last edited by yavo; 29-09-2021, 07:16.

                    Comment

                    • yavo
                      Młóto w butach
                      • 03-2009
                      • 909

                      Warka #109 - ctrl + D
                      (wheat ipa, zestaw z CP)

                      Skład - Słód pilzneński 2.1 kg, pszeniczny 2.1 kg, wiedeński 0.4 kg, enzymatyczny 0.2 kg, płatki owsiane 0.4 kg, płatki pszenne błyskawiczne 0.15 kg;

                      Warzenie - 11.08.2021 w osiemnastu litrach wody, najpierw zamoczyłem płatki, a potem: 69ºC - 90', wygrzew 75ºC - 10'. Wysładzanie dziesięcioma litrami wody, filtracja z 200g łuski ryżowej, zawrotka trzech litrów. Odebrane 22 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+5).

                      Chmiel:
                      50g Perle PL 2019 granulat 5.5% - 0'
                      10g Amarillo US 2020 granulat 8.7% - 40'
                      10g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 45'

                      Planowo trzy dni przed rozlewem 40g Amarillo US, 50g Citra US 2019 granulat 13.1% i 40g Mosaic US. Piwo oczywiście jest powtórką z #81 (ctrl), #91 (ctrl + B) i #95 (ctrl + C) - znane, lubiane przez Żonę; wiadomo. Ja jakoś nie kocham tego piwa, nie wiem czemu - może przez Amarillo, a może po prostu dlatego, że Żona je tak lubi . Po gotowaniu 18.8 litra brzeczki o ekstrakcie 14.0º.

                      Drożdże - dla zmylenia przeciwnika wyjątkowo Lallemand Voss Kveik - zadane 12.08.

                      Cicha 22.08 przy 3.6º, chmiel 26.08, rozlew 29.08 przy 3.14º (5.95%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 18.4 litra - 1*1.5l, 16*1l, 1*0.65l. Kweikowość wyczuwalna, ładnie pasuje.

                      Comment

                      • yavo
                        Młóto w butach
                        • 03-2009
                        • 909

                        PS. Uważni komentatorzy (komentatorowie i komentatorini) spostrzegą, że między warką #108 a #109 jest dobre półtora miesiąca przerwy. Tak, miałem kryzys warzelniczy.

                        Comment

                        • yavo
                          Młóto w butach
                          • 03-2009
                          • 909

                          Warka #110 - A może zboże pomoże, o boże?
                          (6 zbóż, zestaw z CP)

                          Skład - Słód wiedeński 2.2 kg, pszeniczny 1.15 kg, płaskurkowy 0.2 kg, owsiany 0.2 kg, orkiszowy 0.2 kg, żytni 0.2 kg;

                          Warzenie - 12.08.2021 w czternastu litrach wody: 46ºC - 10', 52ºC - 10', 66ºC - 30', 72ºC - 30', wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie trzynastoma litrami wody, poczekałem sobie 26 minut, zawrotka trzech litrów. Odebrane 23.5 litra, gotowanie przez 60' na dwa gary (17+6.5).

                          Chmiel:
                          15g Marynka PL 2020 granulat 9.1% - 0'
                          15g Lubelski PL 2020 granulat 5.4% - 50'

                          Po gotowaniu 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 11.9º.

                          Drożdże - Lallemand Belle Saison - zadane 13.08.

                          Cicha 23.08 przy 0.9º, rozlew 30.08 przy 0.9º (5.95%) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 20 litrów - 13*1l, 6*0.75l, 1*0.65l, 3*0.5l, 1*0.33l. 9 września wyleciało na dzielnię, zostawiłem tylko jedną butelkę, którą zdegustowałem... kiedyś tam - było jeszcze niedojrzałe.

                          Comment

                          • yavo
                            Młóto w butach
                            • 03-2009
                            • 909

                            Warka #111 - Rozkosz krasnala*
                            (fruit ale, autorski zestaw z CP)

                            Skład - Słód pilzneński 2.4 kg, pszeniczny 1.4 kg, owsiany 0.7 kg, wiedeński 0.5 kg, Carapils 0.25 kg. Do tego mnóstwo owoców - nie pamiętam, czy ściśle trzymałem się przepisu, ale przyjmijmy że tak - na koniec gotowania limonka, dwie pomarańcze, dwa czerwone grapefruity i dwie cytryny. Na cichej dwie limonki, dwa czerwone grapefruity, dwie cytryny i pięć pałek trawy cytrynowej.

                            Warzenie - 15.08.2021 w piętnastu litrach wody: 67ºC - 50', 72ºC - 30', wygrzew 78ºC - 10'. Wysładzanie siedemnastoma (lub dwudziestoma, pogubiłem się podczas liczenia) litrami wody, filtracja 24', zawrotka trzech litrów. Odebrane 31.5 litra, z czego litr poszedł na starter. Gotowanie przez 60' na cztery gary (19.5+8+3+1), do jednego gara na sam koniec wrzuciłem zest z owoców.

                            Chmiel:
                            22g Chinook US 2020 granulat 12.3% - 0'
                            50g Cascade** US 2020 granulat 5.8% - 60'
                            30g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 60'
                            30g Citra US 2019 granulat 13.1% - 60'

                            Planowo pięć dni przed rozlewem kolejna porcja zestu z owoców oraz 50g Cascade US i 100g Citra US.

                            Po gotowaniu 26.8 litrów brzeczki o ekstrakcie 11.3º (będzie słabsze? Nie szkodzi).

                            Drożdże - dla zmylenia przeciwnika - wcale nie sugerowane, a FM53 Voss Kveik - zadane 16.08.

                            Cicha, dochmielenie i zest 31.08 przy 2.1º, rozlew 05.09 przy takim samym ekstrakcie (5.00%) - cukier 1.2g na 500ml piwa w litrze syropu. Wyszło 26 litrów - 54*0.45l, 2*0.33l. 9 września wyleciało na dzielnię, zostawiłem tylko jedną butelkę, którą zdegustowaliśmy wczoraj - jeszcze niedojrzałe i trochę za agresywne (cokolwiek to oznacza). Poleży jeszcze miesiąc, będzie jak znalazł na urodzinową imprezę niżej podpisanego.

                            * - uprzedzając wszystkie komentarze, których i tak nie będzie - to z Gry o Tron, nie to że... no wiecie.
                            ** - dla zmylenia przeciwnika, zmiana względem oryginalnego przepisu. Żartuję - to dlatego, że Amarillo be.

                            Comment

                            • yavo
                              Młóto w butach
                              • 03-2009
                              • 909

                              Warka #112 - Tach!
                              (Crisp NEIPA, autorski zestaw z CP)

                              Skład - Pale Ale Clear Choice 4.15 kg, Crisp pszeniczny 0.75 kg, płatki owsiane błyskawiczne 0.4 kg.

                              Warzenie - 22.08.2021 w siedemnastu litrach wody: 65ºC - 60', wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie dziesięcioma litrami wody, filtracja 30', zawrotka półtora litra. Odebrane 23 litry, gotowanie przez 60' na dwa gary (15+8).

                              Chmiel:
                              5g Cascade US 2019 granulat 8.3% - 30'
                              5g Nelson Sauvin NZ 2020 granulat 10.1 - 30'
                              45g Cascade US 2019 granulat 8.3% - 60'
                              50g Mosaic US 2020 granulat 12.8% - 60'
                              45g Nelson Sauvin NZ 2020 granulat 10.1 - 60'

                              Nie kojarzę, abym zastosował się do przepisu i czekał pół godziny, pewnie od razu przefiltrowałem brzeczkę. Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 14.4º (dzień, w którym wyjdę na ekstrakt z przepisu będzie świętem).

                              Drożdże - FM55 Zielone Wzgórze - zadane 23.08.

                              Cichej nie stwierdzono, rozlew 04.09 przy 4º (5.73% alko) - cukier 1.5g na 500ml piwa w litrze syropu. Końcowo 19.4 litra - 1*1l, 2*0.75l, 32*0.5l, 2*0.33l. W notatkach mam napisane, że należy je pić po dwóch miesiącach od zabutelkowania. Żona zachwycona, mi... nie smakuje, zresztą - od jakiegoś czasu piwo w ogóle mi nie smakuje. To konkretne nie smakuje mi przede wszystkim przez... drożdże. Nie lubię FM55 - są zbyt agresywne, za bardzo wciskają się w smak piwa. Poza tym są za mało mgliste, ale w moim ulubionym sklepie akurat zabrakło WLP066, cóż poradzić.

                              Comment

                              • yavo
                                Młóto w butach
                                • 03-2009
                                • 909

                                Warka #113 - Szóste zwykłe piwo

                                Skład - Pale Ale Clear Choice Crisp 5 kg, Viking Malt monachijski jasny 1 kg, Viking Malt owsiany 0.5 kg.

                                Warzenie - 31.08.2021 na dwa gary - 19.5 litra wody (3:1); 63ºC - 30', 72ºC - 30', wygrzew 75.6ºC - 1'. Wysładzanie 24 litrami wody, filtracja przez 20', standardowo zawrotka trzech pierwszych litrów, potem znowu filtracja. Końcowo odebrane 39 litrów, gotowanie na cztery (!) gary (16+10+8+5) przez godzinę.

                                Chmiel:
                                25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat 5.6% - 0'
                                25g Styrian Goldings SLO 2020 granulat 5.6% - 30'
                                50g Styrian Goldings SLO 2020 granulat 5.6% - 50'

                                Chłodzenie przez noc, po gotowaniu 34 litry brzeczki, dolewka 2.3 litra wody, pierwotny ekstrakt 11.3º, teoretycznie IBU 27. Piwo jest oczywiście powtórką #103 i #108, bo to dobre piwo jest, o!

                                Podział i fermentacja na dwa kubły po siedemnaście litrów.

                                Drożdże:
                                #113F - FM54 Gorączka kalifornijska - zadane 01.09; przelane na cichą 11.09 przy 2.75º, zabutelkowane 17.09 - końcowy ekstrakt 2.3º (4.92% alko), cukier 1.5, wyszło 18.2 litra: 1*1.5l, 5*1l, 1*0.66l, 22*0.47l, 2*0.33l.

                                #113S - SafAle US-05 - zadane j.w. Cicha 11.09 przy 1.5º, rozlew 17.09 przy takim samym ekstrakcie (5.3% alko), cukier 1.5, wyszło 18 litrów - 5*1l, 1*0.75l, 1*0.66l, 24*0.47l, 1*0.33l

                                I chociaż piwo jest zwykłe, to jest świetne - smakuje tym, którym ma smakować . Dla potomności zapisuję, że układa się jakieś dwa miesiące. Pół warki stoi jeszcze w piwnicy na dzielni.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎