Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yavo warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Będę negocjował z chłopakami już za tydzień . Pulpa kupiona na allegro.

    Comment


    • Click image for larger version

Name:	20220722_125053.jpg
Views:	157
Size:	17,6 KB
ID:	2326608 Gotujemy!!!

      Comment


      • Click image for larger version

Name:	20220722_131752.jpg
Views:	169
Size:	29,6 KB
ID:	2326612...słodka i gorzka skórka pomarańczy, jak również szczypta Citry w 55'...

        Comment


        • Do tego pulpa i pulpa i chłodzenie i drożdże i mała warka (1000 litrów) fermentuje!

          Comment


          • PS. Od wczoraj fermentuje 500 litrów, dzisiaj dolewka do 1000, o! Z tego co pamiętam, drożdżymy​ ​​​​​​Wyeast London Ale III.
            Last edited by yavo; 26-07-2022, 14:38.

            Comment


            • A tymczasem garść statystyk dla normalnych inaczej . Nie licząc butelek, które mam u sąsiadów (podejrzewam, że osiem sztuk) mój stan posiadania to 486 sztuk z zamknięciem pałąkowym (no dobra, tam chyba jedna jest ze zwykłą zakrętką) o total pojemności 250.7 litra. Na dzień dzisiejszy mam 234 puste butelki o łącznej pojemności 121.8 litra. A warki w produkcji tylko trzy - no nic, przyjdzie mi zrobić zamówienie...

              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                PS. Od wczoraj fermentuje 500 litrów, dzisiaj dolewka do 1000
                Napisz, proszę, czy i gdzie będzie można próbować tego piwa.
                Każde zwierzę koi dotyk
                Blaszony

                Comment


                • Jasne, gdy tylko będzie gotowe - dam znać; podejrzewam, że to kwestia dwóch-trzech tygodni .

                  Comment


                  • No więc z wielką dumą i niekłamanym wzruszeniem informuję, iż piwo od jutra dostępne będzie na kranach "Nowej Wytwórni" w Krakowie na Fabrycznej 13. Szukajcie fruit ale, a z uwagi na plany urlopowe, sam zdegustuję je dopiero na początku września.

                    Zdrówko

                    PS. Errata: drożdżone było szczepem LalBrew Verdant IPA.

                    Comment


                    • Cholera, nie butelkują...

                      p.s. Uwaga dla tych co sądzą że widzą więcej niż treść posta - nie miałem uśmiechu na twarzy pisząc to.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment


                      • Dla mnie zabutelkują, oczywiście że Wam wyślę!
                        Last edited by yavo; 04-08-2022, 15:01.

                        Comment


                        • Warka #125 - Wierny odźwierny
                          (Porky Pine Beer, zestaw z CP - ale piwo uwarzyłem ze słodu, nie z ekstraktów)

                          Skład - Viking Malt pilzneński 3.2-4.5 EBC 5 kg;

                          Warzenie - 29.01.2022 - woda 16.3 litra (3.26:1); 67ºC - 60', wygrzew 75.5ºC - 1'. Wysładzanie 13.5 litra wody, filtracja 23'. Odebrane 25.4 litra, gotowanie na dwa gary (17+8.4) przez godzinę.

                          Chmiel i dodatki:
                          30g Marynka PL 2020 granulat 9.1% - 0'
                          500g laktozy - 45'

                          Filtracja, chłodzenie przez noc - po gotowaniu 22.6 litra brzeczki o ekstrakcie 14.13º.

                          Drożdże - WLP066 London Fog - gęstwa z #123 - zadane 30.01.

                          10 lutego przelane na cichą, ekstrakt 5.36º.

                          Trzy dni przed rozlewem 50g Pilgrim UK plus litr herbatki z 50g pączków sosny, 50g hibiskusa i 50g czarnego bzu*.

                          Zabutelkowane 18.02 (3.85º, 5.64% alko) - końcowo 23.5 litra; cukier 1.5g / 500ml. 4*1l, 1*0.75l, 39*0.47l. Bardzo dobre, prawie już go nie ma.

                          * - nie mówi się "czarny bez", tylko "Afroamerykanin pozbawiony".
                          Last edited by yavo; 07-08-2022, 10:28.

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dla mnie zabutelkują, oczywiście że Wam wyślę!
                            Dzięki. Zgadamy się na pw.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment


                            • Moje, moje!!! Click image for larger version

Name:	20220903_172404.jpg
Views:	242
Size:	26,2 KB
ID:	2327725Click image for larger version

Name:	20220903_172647.jpg
Views:	232
Size:	24,5 KB
ID:	2327726

                              Comment


                              • Jestem nieobiektywny, ale pycha .
                                Last edited by yavo; 03-09-2022, 17:37.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X