Zakwaszenie piwa podczas wysładzania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rezor
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.08
    • 3

    #1

    Zakwaszenie piwa podczas wysładzania

    Witam,
    Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem jeden litr i nastawiałem 2gi tak co 10~15 minut. Wysładzanie trwało ponad 2h

    Tym razem postanowiłem proces troche "poprawić" i zagotowałem za wczasu gar z 14 litrami wody i zupełnie zapomniałem o utrzymaniu temperatury tak więc ostatni "rzut" zrobiłem wodą o dość niskiej temperaturze... Noc i zmęczenie więc do tego wszystkiego zasnałem i wróciłem do piwa nad ranem. (To akurat normalne bo nauczyłem się zostawić piwo na noc po wysładzaniu i brać się za gotowanie na drugi dzień. Proces jest wtedy mniej uciążliwy )
    No i zdziwko bo kranik od filtratora na noc nie zakręcony, a w powietrzu zapach rozmoczonego chleba oraz kukurydzy(DMS). Spróbowałem tego co czekało na gotowanie no i nie zachęcało... zazwyczaj lubie spróbować brzeczki bo jest przyjemnie słodka, a ta z rye stout już w ogóle czekolada. Tym razem posmak ciemnego chleba i delikatna kwasowatość bez wyraźnej słodyczy :| No i zacząłem się niepokoić. Na tą chwilę piwo zagotowałem, schłodziłem, drożdże zadane ale bardzo drażni zapach ciemnego chleba i kwaśny posmak.
    Czy takie piwo do czegoś się nada czy tylko w kanał?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rezor; 2018-08-21, 11:17.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10850

    #2
    Będzie gose Piana jest? Blg spadło?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Rezor
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 3

      #3
      Pytasz czy była piana przed gotowaniem w brzeczce po filtracji? Tak i to dość obfita. W smaku mączna, kwaśna i słodkawa. Blg nie wiem czy spadło ale już przy 30l było dobre 14BLG, po wygotowaniu (ciemne piwa dość mocno wysładzam, a następnie dłużej gotuje) wyszło 25L z BLG 17.
      Wczoraj piwo dość mocno wystartowało z fermentacją. Po aromatach zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem przez pomyłkę nie spakowali mi słodu od dubla w worku na stouta i odwrotnie o.O. Aromat z rurki mocno przypomina dubla od grimmbergena.

      Comment

      • Lhunbleidd
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.06
        • 196

        #4
        Nie oceniałbym piwa po zapachu brzeczki. Podczas fermentacji i dojrzewania zapach i smak będzie się zmieniał. Jak mawiają klasycy: wylać zawsze zdążysz. Poczekaj z oceną na gotowe piwo.

        Comment

        • Rezor
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.08
          • 3

          #5
          Dla potomnych:
          Piwo przelane już dawno na cichą. Ostatnio zlałem kilka ml z ciekawości. Zmienił się nieco bukiet smakowy i aromat stouta. W porównaniu z poprzednim aromat jest mniej palony, przebija się nieco bardziej aromat herbatników i ciastek zbożowych :P W smaku czuć, że jest nieco bardziej kwaśny o ile pierwsza warka przypomina mi coś w rodzaju kawy zbożowej albo cukierka kukułki, teraz nieco bardziej kojarzy się z wiśniami w ciemnej czekoladzie zapowiada się inaczej ale równie ciekawie.

          Comment

          • Lhunbleidd
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.06
            • 196

            #6
            Tak, to uroki browarnictwa domowego. Kiedy piwo ułoży się w butelkach i nagazuje to doznania mogą się jeszcze zmienić W każdym razie narobiłeś mi smaka...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Jadrníček, Náměšťák 12%
              darekd
              Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

              Więcej o browarze:
              https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
              2024-11-02, 01:06
            • dadek
              Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
              dadek
              30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
              Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
              2024-05-24, 00:56
            • darekd
              Máša, Řenčovka 10
              darekd
              Mały browarek w miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

              https://pivomasa.cz/

              10% ekstr., 4% alk. Butelka PET.

              Aromat - kwaskowo-owocowe drożdże, trochę chleba, łagodny chmiel (zioła/łąka), potem ciut masełka
              Piana - średnia...
              2024-01-28, 02:19
            • darekd
              Insel, Hiddenseer Hell
              darekd
              Kraftowy browar z Rugii znany z różnych nowofalowych piw, które opakowuje w gustowny papier stworzył różnież klasyczną markę swoich piw obejmującą Hell, Weisbier i Pils.

              https://insel-brauerei.de/Hiddenseer/hiddenseer-biere/

              Niefiltrowane 5,3% alk.
              Aromat – słodowy
              ...
              2025-07-06, 23:21
            • darekd
              Bischofshof, Weltenburger Kloster Maibock
              darekd
              16% ekstr.
              6,5% alk.


              Aromat – wyraźnie słodowy z toffi i odrobiną masełka
              Piana – wysoka, trwała, długi kożuszek
              Barwa – bardzo ciemne złoto/bursztyn
              Wysycenie – umiarkowane, musujące
              Smak – bardzo solidna podstawa słodowa z tonami karmelu i delikatnymi
              ...
              2025-07-06, 15:40
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...