no więc zaczynam...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    #31
    Najpierw nabrałem dużej ochoty na własnoręczne warzenie, ale w miarę czytanie postów, zaczynam się bać. Butelki w roli granatów, szrapnele, bomby...

    Comment

    • wąski
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 38

      #32
      Nie ma czego sie bac.
      Tez podchodzilem do tego nieufnie, ale wszystko jest OK, a wrazenia z picia swojego wlasnego piwka sa naprawde niezapomniane.
      Mnie wciagnelo i w tym tygodniu bede warzyc nastepne piwko.

      Comment

      • szostak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.02
        • 1176

        #33
        Przejrzałem ofertę na piwoszu. Mam ochotę na zrobienie stouta. Ale czy na pierwszy raz nie lepiej eksperymentować z czymś prostszym, czy też większosć gatunków jest porównywalna pod względem trudności?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24085

          #34
          przypominam że jest to temat Wąskiego o jego warzeniu, Szostaku jako senior wiesz już do czego służy opcja tworzenia nowego tematu.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • szostak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.02
            • 1176

            #35
            ART napisał(a)
            przypominam że jest to temat Wąskiego o jego warzeniu, Szostaku jako senior wiesz już do czego służy opcja tworzenia nowego tematu.
            No niech Ci będzie, tworzę nowy temat

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #36
              Niech mi ktoś powie z własnego doświadczenia, czy dodatkowe trzymanie piwa w gąsiorach czy czymkolwiek po fermentacji a przed butelkowaniem daje jakieś wymierne zmiany w smaku ? Czy warto dodatkowo mącić to nasze piwo ?
              Nie próbowałem tego bo (poza tym, że gąsiory mam zajęte winem) obawiam się, że te dwa tygodnie przetrwa zbyt mało drożdży do fermentacji butelkowej.

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #37
                Zauważyłes zapewne, że zaraz po ustaniu fermentacji burzliwej na dnie fermentora zbiera sie całkiem gruba warstwa osadu. To tzw. białkowy osad zimny z brzeczki, drożdże ( w tym martwe drożdże ze startera ), resztki chmielu itp.
                Osad białkowy i zawartosć martwych komórek drożdżowych mogą w krótkim czasie zacząć udzielać piwu niekorzystnych smaków i zapachów. Dlatego warto ten osad oddzielić, czyli obciągnąć piwo do nowego pojemnika.
                O drożdże się nie obawiaj. Nawet po 6 tygodniach w "leżaku" jest w roztworze dosc komórek zawieszonych, by nagazować piwo po zabutelkowaniu.
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Mar11111
                  Początki z brewkitem...
                  Mar11111
                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                  2024-04-20, 15:46
                • darekd
                  Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
                  darekd
                  Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

                  Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

                  Ekstr. 24%
                  Alk. 10,2%

                  Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
                  Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
                  2025-04-02, 00:18
                • darekd
                  Opillia, Firmowe
                  darekd
                  Browar z Tarnopola

                  16% alk.
                  6,5% alk.
                  21 IBU

                  Mały napis na ecie przypomina, że piwo jest bez syropu maltozowego. Natomiast na ecie przyznają się bez bicia do cukru i ryżu

                  Aromat - dość łagodny, słodowy, ciut słodyczy
                  Piana - dość niewysoka,...
                  2025-02-25, 00:36
                • SupeR_PiwosZ
                  Głubczyce, Karlik Ciemne
                  SupeR_PiwosZ
                  https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

                  Piwo Karlik Ciemne

                  Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

                  Ekstr. brak infromacji
                  Alk. 3,5% obj.

                  Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
                  Piana - drobno...
                  2025-02-16, 10:04
                • Petitpierre
                  Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
                  Petitpierre
                  W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
                  2025-02-14, 12:03
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...