Warka 96, Jasne, 11 Blg
Plan na dzisiaj jest następujący: kolejne zwykłe, łatwe piwo. Skład miał być podobny jak poprzedniego, lecz skończył mi się słód pilzeński, musiałem uzupełnić bursztynowym.
słód pilzeński - 2600 g
słód bursztynowy - 300 g
słód monachijski - 2000 g
słód karmelowy jasny - 100 g
zacieranie:
18 l. / 70 C
120 min / 67 -> 64 C
10 min / 76 C
25 l. / 80 C
gotowanie: 60 min
chmielenie:
20 g Magnum - 60 min
20 g Marynka - 20 min
drożdże: gęstwa WLP 023
W międzyczasie czeka mnie butelkowanie warki 94, a potem bieżący remont domu, bo po dwóch dnia piwowarzenia wnętrze wygląda mało reprezentacyjnie.
Plan na dzisiaj jest następujący: kolejne zwykłe, łatwe piwo. Skład miał być podobny jak poprzedniego, lecz skończył mi się słód pilzeński, musiałem uzupełnić bursztynowym.
słód pilzeński - 2600 g
słód bursztynowy - 300 g
słód monachijski - 2000 g
słód karmelowy jasny - 100 g
zacieranie:
18 l. / 70 C
120 min / 67 -> 64 C
10 min / 76 C
25 l. / 80 C
gotowanie: 60 min
chmielenie:
20 g Magnum - 60 min
20 g Marynka - 20 min
drożdże: gęstwa WLP 023
W międzyczasie czeka mnie butelkowanie warki 94, a potem bieżący remont domu, bo po dwóch dnia piwowarzenia wnętrze wygląda mało reprezentacyjnie.
). W smaku chyba bardziej wytrawny niz "słabiaki" WESa, ale całkiem przyzwoity, koźlakowaty. Długie stanie w wiadrze wpłynęło korzystnie na klarowność, a po kilku warkach z WLP 023 widzę, że flokulacja tych drożdży nie jest ich najmocniejszą stroną.
Comment