Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Anteks piwowarzy

    naczytałem się o samodzielnym warzeniu i mocno mnie wzieło
    zamówiłem w BROWAMATORZE ZESTAW START,JOHN BULL MILD 1.6kg ekstrakt slodowy 1.8kg[dodałem tylko około 1.5kg]wody 20l[lubię mocniejsze]
    po zmieszaniu balingometr wskazał 1044[to chyba 11BLG
    smak i zapach OK.idę spać niech teraz pracują drożdże
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus





  • #2
    Jak lubisz mocniejsze to dodaj resztę ekstraktu rozcieńczonego jak najmniejszą ilością wody.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment


    • #3
      mijają 24 godz. a z moim piwem nic się nie dzeje .gdzie ten koźuch piany[chyba że tego przy gotowcach niema???]
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • #4
        wsypałeś drożdże z torebki do fermentora, czy najpierw je wzbudziłeś ?

        Comment


        • #5
          wsypałem zd szklanki z letnia wodą ale zapomniałem dodać cukier mija 36 godz coś zaczyna się dziać ,ruszyły małe bąbelki
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • #6
            Za chwilę będą większe, potem jeszcze większe aż do bardzo dużych w dużych ilościach a potem nagle znikną.
            Teraz jest trochę chłodniej to może i drożdżyki trochę leniwiej pracują. Daj im trochę czasu.
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment


            • #7
              Odp: moja pierwsza warka

              anteks napisał(a)
              naczytałem się o samodzielnym warzeniu i mocno mnie wzieło
              zamówiłem w BROWAMATORZE ZESTAW START,JOHN BULL MILD 1.6kg ekstrakt slodowy 1.8kg[dodałem tylko około 1.5kg]wody 20l[lubię mocniejsze]
              po zmieszaniu balingometr wskazał 1044[to chyba 11BLG
              smak i zapach OK.idę spać niech teraz pracują drożdże
              Właśnie zabutelkowałem "John Bull Pilzner" ... po dodaniu 1,8 ekstraktu na 21 litrów wody aerometr wskazał 1,052 / Blg = 12,9 ... Piana duża po 24-48 godz ... Po 5 dniach stanęło na 5 Blg, butelkowanie w 7-8 dniu z 130 g glukozy rozcieńczonej w gorącej wodzie ... Razem - 35 butelek 0,5 oraz 5 butelek 0,33 ... Powodzenia
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment


              • #8
                nie zaglądałem do fermentatora od 24 godz bo byłem w pracy pianay prawie wcale lacz widać że pracuje zapach ładny jakbu porzeczkowy
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • #9
                  mija 7 dzień balingometr od 12 godz wskazuje 4,5blg czy już butelkować
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • #10
                    anteks napisał(a)
                    mija 7 dzień balingometr od 12 godz wskazuje 4,5blg czy już butelkować
                    Poczekaj do jutra wieczór, jak Blg nie spadnie niżej - rozlewaj w butle ...

                    Pozdrawiam
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment


                    • #11
                      dzięki rano zaczyna myć butelki .czy kapsle gotować czy dezynfekować w np. chloraminie
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • #12
                        Kapsli nie chloruj - zalej wrzątkiem, pogotuj kilka minut - i jak ostygną to kapsluj ... Tylko dodaj glukozę czy też suchy ekstrakt ...

                        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                        Comment


                        • #13
                          dodam napewno.przeżyłem juz stres zapominając o podpasieniu drożdży
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • #14
                            uffff piwko już w butelkach [40 szt] [nauczka na przyszłość po degustacji myć dokładnie butelki teraz trochę!!! bolą plecy od nachylania się na wanną]teraz czekam na
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • #15
                              butelki leżakują w temp 10-13*C czy to jest odpowiednia temp.
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment

                              Working...
                              X