Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • warka 17

    dzisiaj przystąpiłem do warzenia kolejnej warki
    pilzneński-2,5kg
    red 0,5kg
    woda 10 l

    przerwy 62* 30 min
    72* 25 min (do negatywnej próby)

    filtracja przebiegła b.sprawnie

    chmielenie goryczka 60"
    aromat 10"+ 10 w studzeniu
    w tej chwili brzeczka się studzi
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • Mam prośbę - nie amerykanizuj nadmiernie zapisu. Pisz: 72 C, nie 72*, i 30 min, nie 30'. Przyjmijmy jakiś cywilizowany, w miarę uniwersalny poziom zapisu.
      Last edited by Krzysiu; 11-01-2005, 21:09.
      Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

      Comment


      • Krzysiu napisał(a)
        Mam prośbę - nie amerykanizuj nadmiernie zapisu. Pisz: 72 C, nie 72*, i 30 min, nie 30'. Przyjmijmy jakiś cywilizowany, w miarę uniwersalny poziom zapisu.
        dla krzysia wszystko ,obiecuje poprawę
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • 17

          starter zrobiony z gęstwy z poprzedniej warki ,drożdże wyeast 3068
          dałem pszeniczne bo gdzieś czytałem że smak pszeniczniaka zależy od drożdży a nie od pszenmicy
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • 17

            po 3 godzinach
            Attached Files
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • Odp: 17

              anteks napisał(a)
              ... bo gdzieś czytałem że smak pszeniczniaka zależy od drożdży a nie od pszenmicy
              miałem na myśli bukiet zapachowy
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • Ja zrobiłem takie piwo, surowce tylko słód jęczmienny, chmiel, woda, żadnych dodatków, tylko drożdze Safbrew, stosowane do pszeniczniaków i piw klasztornych i piwo wyszło nie tylko w aromacie podobne do pszenicznego, ale też w smaku. Drożdże jednak mają też duży wpływ na aromat i smak piwa. Piwo było leżakowane w beczce, a w butelkach z tego samego rozlewu piwo wyszło już trochę inne. Być może to działanie światła, gdyż butelki z piwem nie przechowuję w idealnie zaciemnionych pomieszczeniach. Oprócz jakiś wyjątków, które wrzucam do zaciemnionego barku.

                Comment


                • warka 15

                  miało być malinowe a wyszedł "maliniak"
                  piwko trochę kwaśne chyba za sprawa "soku malinowego"
                  następnym razem dodam jakiś makowy, a nie z biedronki
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • warka18

                    dzisiaj warzyłem kolejną warkę >piwo niskoalkoholowe<
                    skład
                    karmel jasny 1kg
                    pilzneński 1.2kg
                    woda 10l
                    zacieranie 58 C 15 min
                    78 C 30 min do negatywnej próby
                    chmielenie szyszka
                    0 min
                    45 min
                    Last edited by anteks; 24-01-2005, 21:42.
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • warka 18

                      wyszło tego dobra 21 l-6blg
                      drożdże 1007 z poprzenich warek
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • przelane na cichą ,odfermentowało do 3blg więc alkoholu około 1,5%
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • warka 19

                          warka nr 19 pszeniczne ciemne składniki
                          pszeniczny ciemny BA 3kg
                          pilzneński BA 1,2kg
                          woda 12l
                          zacieranie

                          48 C -15min
                          dodany pilzneński podgrzane do 62 C
                          1/3 odlaba do dekokcji po zagotowaniu(10 min)
                          dodane do głównego zacieru temp 74 C do negatywnej próby(20min)
                          chmielenie 40 g aromat szyszka
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • warka 19

                            drozdzyki(3068) dodane -odzysk z poprzedniej warki(5 warka )
                            piwka wyszło 19l- 12.5blg
                            z chnielwniem tylko trochę chyba przesadziłem ,bo miało być 15 min w studzeniu lecz ZAPOMNIAŁEM i było prawie 2 godz zobaczymy co z tego chmielonego pszeniczniaka wyjdzie
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • warka 19

                              po 9 dniach ofermentowało do 4blg,przelane na cichą
                              5 butelek zakapslowanch do wcześniejszej degustacji
                              Last edited by anteks; 20-02-2005, 20:37.
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • warka 18

                                rozlałem połowę do butelek z pozostałe piwko poszlo na cichą.
                                Last edited by anteks; 20-02-2005, 20:41.
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X