Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • 18,19

    niskoalkoholowe po cichej w butelkach
    a pszeniczniak ciemny zapomniałem żę nowy fermentator z biowinu ma z boku dziurkę na rurkę kątową która należy ewentualnie zaślepić i KANAŁ
    Last edited by anteks; 03-03-2005, 11:14.
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • warka nr20

      dzisiaj pora na portera
      monachijski 2,5kg
      pilzneński 1,5kg
      karmel jasny 0,5kg
      czekoladowy 0,1kg
      woda 10l właśnie trwa zacieranie
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • 20

        dodałem jeszcze 0,1 kg karmelu ciemnego
        zacieranie 56C 15 min
        68-70C okolo 2 godz
        wyszlo tego 13l -19,5blg
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • po 2 tygodniach fermentacji blg spadło do 5 .w przyszłym tygodnu zleję chyba na cichą
          Last edited by anteks; 18-03-2005, 22:37.
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • 20 porter

            porter zlany do butelek blg zatrzymało się na 5
            wyszło tego złocistego płynu 9,5l
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • 21 koźlak

              w międzyczasie warzyłem koźlaka
              pilzneński 3,5kg
              monachijski 0,5kg
              karmel jasny 0,5kg
              czekoladowy 0,2kg
              -----------
              4,70kg
              zacierania 30/30 dozdze po porterze
              wyszło 15l-17blg
              goryczka 40g
              aromat 20g
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • 20 potrer

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                wyszło tego złocistego płynu
                oczywiście prawie czarnego
                Last edited by anteks; 06-04-2005, 20:49.
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • warka 22

                  a co mi tam uwarze sobie dzisiaj piwko
                  woda już sie grzeje
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • warka 22

                    a do tej wody dodałem
                    2.5kg pilzneński
                    1 kg monachijski
                    zacieranie 72*C około 1 godz
                    chmielenie- goryczkowy"junga" na początku 30g
                    aromat "lubelski" na końcu 20g
                    teraz sie studzi
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • warka 21 koźlak wielkanocny

                      koźlak poszedł na cicha blg spadlo do 5
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • warka 22

                        wyszło tego 15l- 12blg
                        drożdże safale04
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • warka 23

                          warka 22 kończy burzliwą a tu już w garze gotuje się tajemniczy P-23 (pszeniczniak warka 23 )
                          Last edited by anteks; 18-04-2005, 10:41.
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • warka 23

                            skład
                            pszeniczny 2kg
                            pszeniczy ciemny 1kg
                            pilzneński 1 kg
                            woda 15l
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • Mam pytanko o cichą fermentację.

                              Czy ktoś z doświadczonych browarników mógłby określić w jakim stopniu cicha fermentacja podnosi jakość gotowego piwka, np. w punktach 100 z cicha a bez 70.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              Moje warzenie
                              Termometr piwowara

                              Moja galeria

                              Piwo z rana jak śmietana ;)

                              Comment


                              • myślę że głównym celem cichej jest klarowanie piwa
                                a czy podnosi jakość może w pewnym stopniu ,
                                bo na dnie butelki nie ma dużo osadu drożdżowego
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X