Chodzi mi o górną część mieszadła z napędem, mocowanie do gara. Dobrze widzę, że masz "śmigła" na dole i w połowie ?
I pytanie o dno gara. Widzę, że jest całe metalowe, ja mam w swoim (Severin) takie szare, niby gumowe koło pod którym są grzałki. Zastanawiam się czy ta guma nie reaguje z zacierem czy brzeczką.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Warka 259 ekstraktowe zlane na cichą, blg 3. Dodałem 1 "bielkoka" mieszanki Amarillo, Citra i Cascade
Jak nie zapomnę to przy następnym warzeniu, co dokładnie miało by być?Leave a comment:
-
-
Podpatrzylem u ciebie na FB zdjecie rurki do odciagania piwa z fermentatora bez kranika. Tego co uzywasz do chmielenia na zimno. Bardzo ladnie mi sie takie cudo dzis sprawdzilo. Wezyk nie ucieka... Co doswiadczenie to doswiadczenieLeave a comment:
-
260 pszeniczne
Warka 260 pszeniczne zabutelkowana 24l z dodatkiem 200g cukru
Blg około 3Leave a comment:
-
Warka 260 pszeniczniak
Warka 260 Pszeniczne 27.01.14
Skład- Pszeniczny 3000g
- Pilzneński 2000g
- Hallertau tradition 25g
- WB06
- 42'C 60min
- 64'C 20min
- 72'C 35min
- 78'C 10min
- cały chmiel od początku
Leave a comment:
-
Dobra przyznaje. Wpis nie byl przemyslany... Mozna sie cieszyc, ze potraficie sie podzielic tym wieloletnim doswiadczeniem.Święta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadro
Leave a comment:
-
Bezstylowiec pospolity
Święta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadroW 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?
W WESie, w gabinecie Prezesa w szafie w miseczkach sa ekstrakty które goście dotykają paluchami i nie widać by pokrywały się pleśnią. Co do smaku WESowych ekstraktów to prawda, w ślepym teście zawsze by sie trafiłoEkstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.
Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.
Może ten amerykański chmiel coś zmieniLeave a comment:
-
Ekstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.
Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.Leave a comment:
-
-
W 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.
Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...
Teściowa się nie zachwyca, bo już od dawna nie dostaje.Leave a comment:
-
Oczywiście że nie musi, nie jest to przecież piwo na konkurs. Choć z drugiej strony, gdy taki raczkujący piwowar jak ja na przykład
, czyta taki przepis Antka, to chciałby pewnie widzieć w przybliżeniu co z tego wychodzi (niestety raczej nie załapię się na degustację żeby osobiście się o tym przekonać
). Dzięki temu będzie mógł sobie porównywać receptury i wyciągać wnioski aby później samemu tworzyć własne receptury.
Racją jest też że to zakładka "Twoje warzenie", a nie "Kołyska" więc prowadzący nie musi wciąż myśleć o początkujących piwowarach.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Dokładna data jeszcze nieznana.
Kategorie:- Berliner Weisse,
- Rauchweizen
- Schwarzbier
- Doppelbock
Za organizatorem:
Achtung, piwowarzy i piwowarki! Śląski Oddział PSPD zaprasza wszystkich pasjonatów do udziału w XI Śląskim Konkursie Piw Domowych!
W tym...2025-11-17, 18:41 -
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....-
Channel: Czechy
-
-
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca
...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 18:39 -
-
Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
Pale Ale
chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: