Anteks piwowarzy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• chesti84
    replied
    Podpatrzylem u ciebie na FB zdjecie rurki do odciagania piwa z fermentatora bez kranika. Tego co uzywasz do chmielenia na zimno. Bardzo ladnie mi sie takie cudo dzis sprawdzilo. Wezyk nie ucieka... Co doswiadczenie to doswiadczenie

Leave a comment:

• anteks
    replied
    260 pszeniczne

Warka 260 pszeniczne zabutelkowana 24l z dodatkiem 200g cukru
    Blg około 3

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
    Chmiel od początku gotowania?? Czy podzieliłeś jakos?
    Wszystko od początku
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-01-30, 15:36.

Leave a comment:

• dominik_walkowiak
    replied
    Chmiel od początku gotowania?? Czy podzieliłeś jakos?

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Drożdże zadane, blg ?

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Warka 260 pszeniczniak

Warka 260 Pszeniczne 27.01.14
    Skład
    • Pszeniczny 3000g
    • Pilzneński 2000g
    • Hallertau tradition 25g
    • WB06
    Zacieranie
    • 42'C 60min
    • 64'C 20min
    • 72'C 35min
    • 78'C 10min
    Gotowanie 60min
    • cały chmiel od początku
    wyszło 25l, drożdże aktualnie na karuzeli- zadam rano

Leave a comment:

• chesti84
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Święta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadro
    Dobra przyznaje. Wpis nie byl przemyslany... Mozna sie cieszyc, ze potraficie sie podzielic tym wieloletnim doswiadczeniem.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
    Jaki to styl?? xD
    Bezstylowiec pospolity
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84
    Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    W 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?
    Święta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadro

Ekstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.

Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.
    W WESie, w gabinecie Prezesa w szafie w miseczkach sa ekstrakty które goście dotykają paluchami i nie widać by pokrywały się pleśnią. Co do smaku WESowych ekstraktów to prawda, w ślepym teście zawsze by sie trafiło
    Może ten amerykański chmiel coś zmieni

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    Ekstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.

Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.

Leave a comment:

• dominik_walkowiak
    replied
    Anteks Lager.

Musi być koniecznie jakiś styl? Bez stylu piwa pić nie wolno?
    Styl nie styl, bardziej mi chodziło o ten poterminowy WES

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84
    Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.

Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...
    W 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?

Teściowa się nie zachwyca, bo już od dawna nie dostaje.

Leave a comment:

• HokusProkus
    replied
    Oczywiście że nie musi, nie jest to przecież piwo na konkurs. Choć z drugiej strony, gdy taki raczkujący piwowar jak ja na przykład , czyta taki przepis Antka, to chciałby pewnie widzieć w przybliżeniu co z tego wychodzi (niestety raczej nie załapię się na degustację żeby osobiście się o tym przekonać ). Dzięki temu będzie mógł sobie porównywać receptury i wyciągać wnioski aby później samemu tworzyć własne receptury.

Racją jest też że to zakładka "Twoje warzenie", a nie "Kołyska" więc prowadzący nie musi wciąż myśleć o początkujących piwowarach.

Leave a comment:

• chesti84
    replied

Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    Anteks Lager.

Leave a comment:

• dominik_walkowiak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Warka 259 22.01.14
    skład[LIST][*]ekstrakt jasny WES po terminie 3 lata
    Jaki to styl?? xD

Leave a comment: