Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    warka 33

    pilzneński 1,5kg
    monachijski 1,05kg
    zakwaszający 0,15kg
    teraz trwa pierwsza przerwa 64stC
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10764

      warka 33

      gotowanie
      na początku 30g aromatu szyszka
      15 min przed końcem sok malinowy herbapol
      wyszło tego 15l -14blg
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10764

        warka 31

        piwko z warki 31 poszlo na cichą blg spadlo do 3.5 testowo zabutelkowano 6x0,5l i 2x0,25l
        chyba będzie z tego niezła siekierka
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • miodzik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.08
          • 103

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          imbirowe po 2 tygodniach cichej poszło do butelek ,piwko ładnie się wyklarowało i pięknie pachnie,do refermentacji dałem 60g cukru na 8l
          Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
          Pozdrawiam.
          ------------------------------------------------------
          Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
            Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
            Pozdrawiam.
            w czasie fermentacji zapach byl super imbirowy ale spróbowałem piwko zabutelkowane przed cichą (po 10dniach) i imbir byl słabo wyczuwalny zobaczymy jak poleżakuje
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              warka 32

              dzisiaj zabutelkowana warka 32 pszeniczne ciemne fermentacja prawie 2 tygodnie blg z 11 spadlo do 3,5.gotowego piwka wyszło 13 l,z braku kapsli ( (trzeba szybko odwiedziś WESa) część nalana w pety
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                warka 34

                w wolnej chwili przygotowania do warki 34 koźlak
                oto ześrutowane składniki
                Attached Files
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  warka 34

                  skład warki 34
                  pilzneński 1,7
                  monachijski 1,4
                  carapils 0,3
                  munich I 0,2
                  cararoma 300-400Ebc 0,2
                  czekoladowy 800Ebc 0,2
                  Last edited by anteks; 2005-10-21, 09:14.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10764

                    warka 34

                    do tej warki przygotowałem drożdże WYEAST 2278 czech pils,leżały sobie w lodówce przez ostanie 9 miesięcy, ich renimacja trwała 8 dni, chyba się udało
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

                      warka 34

                      gotowanie 90min chmiel goryczkowy szyszka na początku 40g, teraz trwa chłodzenie
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        warka 34

                        wyszło tego 13l-16blg teraz fermentacja W 14 stC
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

                          warka 30

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
                          Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
                          Pozdrawiam.
                          miesiąz od zabutelkowania imbir słabo wyczuwalny smak jakby fraterowski poczekamy pobróbujemy
                          Last edited by anteks; 2005-10-26, 10:09.
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            warka 31

                            warka 31 zabutelkowana po cichej blg końcowe spadlo do 4, więc jakieś 5.5%alk
                            wyszlo w sumie 12,5l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

                              warka 35

                              skład
                              pilzneński 1kg
                              mochachijski 1kg
                              carapils 0,3kg
                              parzony 0,2kg
                              zakwaszający 0,1kg
                              cararoma 0,15
                              zacierania w 8l wody
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10764

                                chmielenie:goryczka na początku 15g ,aromat 15min przed końcem 20g
                                wyszlo 14l ciemnowiśniowego piwka o gęstości 12blg
                                zadane drożdżami 1187 ( z odzysku )
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...