imbirowe po 2 tygodniach cichej poszło do butelek ,piwko ładnie się wyklarowało i pięknie pachnie,do refermentacji dałem 60g cukru na 8l
Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
Pozdrawiam.
------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
Pozdrawiam.
w czasie fermentacji zapach byl super imbirowy ale spróbowałem piwko zabutelkowane przed cichą (po 10dniach) i imbir byl słabo wyczuwalny zobaczymy jak poleżakuje
dzisiaj zabutelkowana warka 32 pszeniczne ciemne fermentacja prawie 2 tygodnie blg z 11 spadlo do 3,5.gotowego piwka wyszło 13 l,z braku kapsli ( (trzeba szybko odwiedziś WESa) część nalana w pety
Przymierzam się do imbirowego, i zastanawia mnie ilość użytego przez Ciebie Imbiru. Wszak wszędzie gdzie czytam zalecają 100g na 20 litrów, a tu 120g na 15l. Jak to wyszło w smaku młodego piwka?. Czy może to jest tak, że imbir imbirowi nierówny (coś jak ilość cukru w cukrze)? Zależy mi na piwie o wyraźnym charakterze imbirowym, ale smak chmielu i słodu też by się w nim przydał.
Pozdrawiam.
miesiąz od zabutelkowania imbir słabo wyczuwalny smak jakby fraterowski poczekamy pobróbujemy
chmielenie:goryczka na początku 15g ,aromat 15min przed końcem 20g
wyszlo 14l ciemnowiśniowego piwka o gęstości 12blg
zadane drożdżami 1187 ( z odzysku )
Comment