Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • warka 33 maliniak

    dzisiaj rozlew po 20 dniowej cichej- super klarowne
    wyszło w sumie 15,8l o zawartości 5,5%alk
    smak zielonego piwka nawet malinowy
    Mniej książków więcej piwa
    Browar Largus




    Comment


    • warka 35

      wieści z fermentatora temp 14oC (może za niska ?)blg spadło do 6
      Mniej książków więcej piwa
      Browar Largus




      Comment


      • warka 34

        kożlak zlany na cichą blg spadło do 4,5 testowo zabutelkowano kilba buteleczek
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • warka 36 Porter

          składniki Portera
          wiedeński 2kg
          pilznański 1,4kg
          karmel ciemny(strzegom) 0,1kg
          caramunichIII 0,5kg
          cararoma 0,2kg
          palony do portera 0,1kg
          zacieranie 90min 68-70oC teraz filtracja
          Last edited by anteks; 16-11-2005, 10:38.
          Mniej książków więcej piwa
          Browar Largus




          Comment


          • warka 36

            wyszlo 16l 20 blg oczywiśce po dodaniu 1,2 kg WESowego ekstraktu i 1 łyżki barwiącego
            goryczka 40g na początku i 15 aromatu na końcu
            drożdże WYEAST 2278 czech pils z odzysku
            po 12 godz piana na 5 palcy
            przeniesione do chłodniejszego pomieszczenia
            Last edited by anteks; 17-11-2005, 08:12.
            Mniej książków więcej piwa
            Browar Largus




            Comment


            • warka 36porter

              wieści z fermentatora

              po 4 dniach piana opadła (było okolo 10cm ) temp.wacha się w granicach 10oC
              blg spadło do 12-13
              Mniej książków więcej piwa
              Browar Largus




              Comment


              • oto plon wczorajszej wizyty w WESie ,trzeba coś teraz uwarzyć
                Attached Files
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • warka 36 porter

                  prawie 2 tygodnie fermentacji temp.cały czas 8-10oC blg spadło z 20 do 8 poczekam jeszcz troche i na cichą
                  Last edited by anteks; 29-11-2005, 12:56.
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • warka 37 pilsner

                    dzisiaj mam wolne a ja wstalem w środku nocy (czytaj o 7 ) i zabrałem się za warzenie
                    skladniki
                    pilzneński 2,5kg
                    carapils 0,3kg
                    caramunich I 0,2 kg
                    melanoidynowy 0,1kg
                    woda 12l podgrzana do 60 oC wsypane słody -przrwa 15min
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment


                    • gotowanie
                      na początku goryczka szyszka 40g
                      15 przed końcem aromat szyszka 20g
                      wyszlo tego 14l- 15blg
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • warka 37

                        zadane drożdżami WYEAST 2206 bavarian lager, które od kilbu dni budziły się do życia
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • warka 34 koźlak

                          koźlak po 3 tygodniach cichej poszedł do butelek w sumie wyszlo piwka jakieś 13l, blg początkowe 16 końcowe 4,5 potencjalna zawartość alkoholu 5,9%teraz leżakowanie przez 6 miesięcy
                          Mniej książków więcej piwa
                          Browar Largus




                          Comment


                          • warka 36 porter

                            porter po prawie 3 tygodniach fermentacji poszedł na cichą blg spadło z 20 do 7.5 tem. prawie caly czas poniżej 10oC
                            Ruszyły przygotowania do testowej warki 38>grodziskiego< na razie próbuje rozruszać drożdze wyeast 2565 kolsch
                            Last edited by anteks; 08-12-2005, 11:56.
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • warka 38 wariacja grodziska

                              składniki
                              pszeniczny 1kg
                              wędzony 1 kg
                              woda mineralna grodziska !!
                              zacieranie wg mapajaka i instrukcji technologicznej http://www.browar.biz/forum/showpost...2&postcount=20 z pewnymi zmianami
                              chmielenie 30g na początku i 20g 30 min przed końcem , dodano też mech irlandzki,
                              wyszło 16l w 10blg trochę mocne ale niechcialo mi się już rozcieńczać z braku miejsca w fermentatorze
                              drożdże 2565kolsch ,musiałem robić szybko drugi starter bo mierwszy jakoś dziwnie pachniał winem
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • warka 35

                                dzisiaj odkryłem że na cichej leżakuje sobie jeszcze warka 35 ciemniak zapomniany. tak sobie leżakuje na cichej już od ponad miesiąca ale zabutelkuje go dopiero po świętach
                                Last edited by anteks; 23-12-2005, 11:44.
                                Mniej książków więcej piwa
                                Browar Largus




                                Comment

                                Working...
                                X