Napisałem do Arta w tej sprawie bo zdałem sobie sprawę, że mi tego brakuje. To chyba był jeden z powodów zaprzestania zapisków w moim temacie warzelniczym. Nic z nich nie wynikało dla czytających a i dla siebie musiałem dodatkowe kajeciki prowadzić.
Marek, miło Cie widzieć, pozdro.
Andrzej, sorrki za offa.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Tak całkiem się nie da, a może choć dla premium. A może fizycznie jest to niemożliwe dla tego vBulletin ©2000 - 2013, Jelsoft Enterprises Ltd. Anteksa będę czytał chyba zawsze, a pomysł z opisem gotowego piwa jest bezcenny.Leave a comment:
-
A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysłaby podsumować dane piwo choć wiem, że przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.
Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.Leave a comment:
-
To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
ps to chyba zły pomysłOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-11-19, 23:01.Leave a comment:
-
To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).Leave a comment:
-
Jakie skutki przynosi takie eksperymentowanie z przerwami w pszenicznym? Widziałem że to z 120 min białkową ma betonową pianę. Jak dzisiaj byś polecił zacierać pszeniczne?Leave a comment:
-
-
Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
Skład- Pszeniczny 3500g
- Pilzneński 1500g
- Hallertau Tradition 18g
- 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
- Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
- wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
- od początku Hallertau 18g
Leave a comment:
-
Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
Skład- Pszeniczny 2500g
- pilzneński 1500g
- Marynka 10g
- Tradition 10g
- 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
- 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
- 72'C 30min
- 0' marynka
- 60' traditon
Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzoneLeave a comment:
-
Warka 252 rozlana, do kega poszło z woreczkiem zawierającym po garści Amarillo i Citry
warka 254 zlana na cichą blg2, dodane Centennial, Galaxy i Mosaaic po 20g granulatuLeave a comment:
-
Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.
Z piwnego ADHD się wyrasta.Leave a comment:
-
Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg)Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA
) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec
Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Drodzy Piwowarzy!
11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca...
-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 19:39 -
-
Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
Pale Ale
chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...-
Channel: Czechy
2025-06-19, 23:42 -
-
Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...-
Channel: Śląskie
-
-
To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale
Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: