Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?

    Comment


    • #17
      Kapsle raczej należy wysterylizować - podobnie jak butelki ... nie każdy to robi ( patrz posty na forum ) jednak większość zapewne sterylizuje ... Bezpośrednio przed rozlewem piwa kapsle zalewasz wrzątkiem na 5-10 minut, możesz je również pogotować kilka minut ... nic im się nie stanie ...
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment


      • #18
        Archer napisał(a)
        O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?
        swoje kapsle gotowałem przez 5 min.[zgodnie z sugestiami innych forumowiczów]gumki szlag nie trafił
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • #19
          anteks napisał(a)
          butelki leżakują w temp 10-13*C czy to jest odpowiednia temp.
          To jest prawie idealna temp.Choć w 10 st miałyby jeszcze lepiej

          Comment


          • #20
            kapsle

            Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.
            Grodziski Browar Domowy

            Comment


            • #21
              Odp: kapsle

              burar napisał
              Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.

              Dokładnie, nie zaszkodzi ... Zresztą jest to zalecane na opakowaniu ... Sterylizacja kapsli jest na tyle łatwa i szybka, że warto poświęcić kilka minut i mieć ewentualny problem z głowy ... Jak wiemy, czystość w piwowarstwie domowym to podstawa.
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment


              • #22
                john bull leżakuje2 tygodnie lecz nie moglem wytrzymać i otworzyłem małą butelkę,nagazowane dobrze piana nawet nawet tylko smak lecz myślę sobie że zaparę dni to się poprawi
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • #23
                  czekając na JOHNA BULLA postanowiłem zająć się SKRZYNKĄ FULLA.przygotowałem wszystko jak instykcja kazała tylko przy końcowym pomiarze balingometrem 10.5 czy coś jest NIE TAK
                  Mniej książków więcej piwa
                  Browar Largus




                  Comment


                  • #24
                    Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, ale ja najpierw dolewam mało wody i mierze blg., następnie dolewam do pozimu jaki chce uzyskać.
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment


                    • #25
                      mija pierwsza doba mojej warki piana chyba trochę mała,balingometr wskazał 8blg czy nie za szybko fermentuje temp22*C
                      Last edited by anteks; 26-10-2003, 19:10.
                      Mniej książków więcej piwa
                      Browar Largus




                      Comment


                      • #26
                        Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.

                        PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.
                        Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                        Comment


                        • #27
                          Krzysiu napisał(a)
                          Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.

                          PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.
                          Ja mierzę Balling przed i po opadnięciu piany.Głównie w celu określenia poziomu alkoholu.
                          Po cichej już nie , a co do emotikonów to nie przesadzaj .
                          Kilka buziek jeszcze nie robi kłopotów.

                          Comment


                          • #28
                            warka nr.2

                            mija 9 dni od nastawienia 2 warki z 10,5 blg po 2-3 dniach spadlo do 4.5 i tak już zostalo do dziś, postanowiłem lać w butelki.rozpuścłem suchy ekstrakt i dodałem do fermentatora wyszło 18.5l.myślę że na Sylwestra będzie już dobre będzie można nim wzieść toast
                            Last edited by anteks; 03-11-2003, 21:54.
                            Mniej książków więcej piwa
                            Browar Largus




                            Comment


                            • #29
                              mija miesiąć od zabutelkowania johna bulla,postanowiłem przeprowadzić następna próbę smakową .po otwarciu piana jak przy szampanie ;smak niestety nie najlepszy może to jeszcze za wcześnie.pełen nadziei czekam dalej
                              Last edited by anteks; 18-11-2003, 20:54.
                              Mniej książków więcej piwa
                              Browar Largus




                              Comment


                              • #30
                                Jak robisz z gotowca, to smak w niewielkim stopniu zależy od ciebie, więc nie ma się co stresować.

                                Zresztą z własnego doświadczenia wiem, że wypija się wszystko, niezależnie od tego, jak smakuje, chyba że jest całkiem skwaśniałe.
                                Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                                Comment

                                Working...
                                X