Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10738

    warka 55

    dzisiaj warzenie kolejnej warki
    oto sklad
    • pilzneński 4000
    • carapils 400
    • woda 12l
    zacieranie 30min 62°C
    40min 72°C

    gotowanie 60min / chmielenie
    • na początku magnum szyszka 20g
    • w 45 min lubelski szyszka 40g
    wyszło 20l brzeczki 12.5blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      warka 55

      warka 55 przelana dzisiaj na cichą blg spadlo do 3 (zabutelkowano testowo 3l)
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        warka 56

        warka 56 prawie klon 55 skład
        • pale ale 1700g(śrutowane wiosna na jakąś warkę)
        • pilzneński 2300g
        • carapils 500g

        wsypane do 12l wody
        62 stC 45min
        72 stC 45min
        gotowanie 6o min na początku 30g atomatu szyszka
        15 min przed 30g aromat szyszka
        wyszło 20l 12,5blg zadane 2206 z poprzedniej warki
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10738

          warka 57

          warka 57 koźlakwarzona pare dni temu
          skład
          • pilzneński 2000
          • monachijski 3300
          • karmel jasny 330
          • karmel ciemny 100

          zacieranie
          • słody wsypane do wody o temp 46 °C
          • podgrzanie do 52°C przewa 10 min
          • podgrzanie do 62°C
          • 1/3 przelana do garnka i podgrzana do 72°C przerwa 10min ,doprowadzenie do wrzenia i gotowanie przez 35 min
          • dodanie do zacieru głównego ustalenie temp na poziomie 74°C przerwa 40 min

          wysładzanie 4X5 l wody
          chmielenie następnego dnia ,gotowanie 90 min , w 30 min dodane 90g marynki szyszka
          wyszlo 26 l brzeczki 17 blg
          57/A 13l zadane 2308
          57/B 13l zadane 2206
          Last edited by anteks; 30-11-2006, 12:09.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            prawie 6 kg slodu w 12 l wody to dopiero wyzwanie
            Attached Files
            Last edited by anteks; 30-11-2006, 12:55.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              i dekocja
              Attached Files
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mark33
                Idę po piwo do piwnicy.
                • 04-2005
                • 3283

                Bardzo dobra wydajność warzelni 81,77%

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10738

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                  Bardzo dobra wydajność warzelni 81,77%
                  myślę że to zasługa dekocji
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    warka 54

                    dzisiaj rozlew warki 54 malinak ekstraktowy na cichej od 26.11.06!! leżakowalo w KEGU 18L podczas przelewania do tanku pośredniego pojawiła się duża piana, piwko lekko nagazowane- PYSZNE
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10738

                      warka 54 po cichej
                      Attached Files
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10738

                        warka 56

                        warka 56 rozlana do butelek w sumie wyszlo 19,5l blg końcowe 3
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10738

                          warka 58

                          dzisiaj warzenie warki 58
                          skład
                          • pilzneński 3500
                          • carahell 200


                          wsypane do 10l wody zacieranie
                          • 62°C- 60min
                          • 72°C-45min
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10738

                            warka 58

                            warka 58chmielenie 60min
                            • 30g aromatu szyszki na początku
                            • 20 g aromatu szyszki 15 min przed końcem


                            wyszło 19l brzeczki 12blg zadane 2206 z poprzedniej warki
                            Last edited by anteks; 10-01-2007, 19:29.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10738

                              warka 58

                              warka 58 pils dzisiaj zostala przelana na cichą do kega po pepsi ble spadlo do 3
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • anteks
                                maruda
                                • 08-2003
                                • 10738

                                warka 59

                                dzisiaj warzenie warki 58 pilsnerek opalenicki
                                skład
                                • pilzneński 4000
                                • carapils 330
                                • zakwaszający 170

                                zacieranie
                                • 50°C 10 min
                                • 63°C 30min
                                • 72°C 45min

                                gotowanie 60min
                                • 40g goryczki na początku
                                • 40g aromatu 15 min przed końcem

                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎