Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
					
				
				
			
		Anteks piwowarzy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka 60
 
 warka 60 pils wrocławski końkursowy  
 
 skład- pilzneński 3600g
- monachijski 400g
 
 
 zacieranie- slody wsypane do 12 l wody temp 50°C
- 1/3 zacieru odlana do innego garnka podgrzana do 62°C przerwa 10 min i gotowanie 15 min
- wlanie do głównego zacieru ustalenie temp na 72°C przerwa 30min
- odlanie 1/3 zacieru do innego garnka ,podgrzanie do 72°C -przerwa 10min i zagotowanie 15min
 
 
 wysładzanie przelane 17l wody o temp 80°C
 
 chmielenie 60min Marynka szyszki- 0 min 20 g
- 30 min 20g
- 55min 20g
 
 wyszło 21l brzeczki 12,5blg zadane 2206 z poprzedniej warki
 temp w "fermentatorowni" 7°CMniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 następnie dodanie do zacieru głównego przerwa 30 min i filtracjaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 60 pils wrocławski końkursowy  
 zacieranie- slody wsypane do 12 l wody temp 50°C
- 1/3 zacieru odlana do innego garnka podgrzana do 62°C przerwa 10 min i gotowanie 15 min
- wlanie do głównego zacieru ustalenie temp na 72°C przerwa 30min
- odlanie 1/3 zacieru do innego garnka ,podgrzanie do 72°C -przerwa 10min i zagotowanie 15min
 Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka 61 czerwone
 
 warka 61 czerwone wg Wielkiego B
 skład- pilzneński 2000g
- monachijski 800g
- melanoidowy 1000g
- carared 600g
 
 zacieranie- woda 12.5l 50°C 10 min
- 62°C przerwa 60 min
- 72°C przerwa 30min
 
 gotowanie60 min- na początku 50g goryczki granulat
- 15 min przed końcem 15 aromat szyszka
- 5 min przed końcem 15g aromat szyszka
 
 wyszło 21l 12.5 blg zadane 2206Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka 62
 
 mała przerwa w warzeniu ale dziś ruszamy znowu warka 62
 skład- pilzneński 3800g
- carahell 400g
 
 zacieranie w 15l wody- 64°C-60min
- 75°C 60min
 
 wysładzanie 14,5l wody
 
 chmielenie 80min- lomik szyszka 30g na początku
- hallertau granulat 30g -60min
 
 wyszło 22l brzeczki 13blg zadane drożdżami 2206
 pod wplywem Miodowego z Ciechanowa 7 l odlałem i dodałem 120g sztucznego miodu zobaczymy co z tego wyjdzieMniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Trzymam kciuki, aby piwo udało się (w sensie braku ubocznych wad typu zakażenie). Jestem bowiem ciekaw Twoich doznań smakowych. Ja, z biegiem czasu, znacznie zmniejszyłem dawki melanoidynowego, bo piwa wychodziły dziwne w smaku. Ale przyczyną było chyba stosowanie potem przeze mnie bardzo wytrawiających drożdży Bohemian Lager, kóre moim zdaniem nie pasują do tego typu piw (przedtem stosowałem "słodkie" Munich Lagery). Na szczęście zastosowałeś Bavariany...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekswarka 61 czerwone wg Wielkiego B
 skład- pilzneński 2000g
- monachijski 800g
- melanoidowy 1000g
- carared 600g
 
 wyszło 21l 12.5 blg zadane 2206  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kusi i mnie, żeby dodać miód. Chociaż jeden z kolegów z powodu miodu zanotował wpadkę, a jeden z teoretyków twierdzi, że od ciężkich cukrów miodowych ciężka może być i głowa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekspod wplywem Miodowego z Ciechanowa 7 l odlałem i dodałem 120g sztucznego miodu zobaczymy co z tego wyjdzie Widzę, że Ciebie przekonały walory konsumpcyjne.(?) Widzę, że Ciebie przekonały walory konsumpcyjne.(?)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BI jeszcze jedno: może by tak zmienić tytuł "Twojego warzenia"? Wszak "Moja pierwsza warka" była chyba ze 100 lat temu...    
 Może jakieś "Piwa Anteksa" cy cóś...  pomyślę
							
						Mniej książków więcej piwa pomyślę
							
						Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka 63
 
 wczoraj warzona warka 63 Porter
 oto skład- wiedeński 2000
- polzneński 1500
- monachijski 500
- cararoma 300
- karmel ciemny 200
- carafa special III 100
- ekstrakt slodowy 1,8kg
- woda 12,5l
 
 zacieranie:- słody wsypane do wody o temp75°C
- temp ustalona na 70°C i przerwa 180min
 
 chmielenie 90 min- na początku 40g goryczki szyszka
- 15 min przed końcem 20g aromatu granulat oraz ekstrakt słodowy
 
 wyszło 23l brzeczki 19 blg, mialo być zadane 2206 z poprzedniej warki ale starter byl jakiś dziwny więc do ataku ruszyły safaleOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-03-06, 13:30.Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
 zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
 XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
 
 
 Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy.... Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Drodzy Piwowarzy! Drodzy Piwowarzy!
 
 11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
 
 Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
 potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca ... ...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2025-06-30, 18:39
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi). Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
 Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
 
 https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
 
 Pale Ale
 chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu. Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
 
 Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	
Comment