Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    warka 377
    wędzony pils
    skład
    Pilzneński 2,5
    wędzony 3
    Iunga 30g
    Lubelski 60g
    W34/70

    zacieranie
    62'C 30min
    72'C 90min
    78'C 10min

    Gotowanie
    0' Iunga 30g
    30' Lubelski 30g
    5' Lubelski 30g
    wyszło 25l 13blg
    Fermentacja ciśnieniowa

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Chyba pierwszy kwasik w domu
    Pale ale 5kg
    zacieranie 67'C 60min
    wyszło około 30l
    ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h
    zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg
    zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami
    dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki
    blg 14

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 369 APA cośtam

    skład
    Pilzneński 5kg
    Płatki pszeniczne 0,5kg
    Marynka 30g
    Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki

    Zacieranie 67' 90min

    Gotowanie 60 min

    0' 30g Marynka

    Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 366

    Pilzneński 5,5kg

    Marynka 30g

    Lubelski 50g

    Zacieranie 67'C 80min

    Gotowanie 60min

    0' marynka 30g

    30' Lubelski 25g

    60' Lubelski 25g

    Do wiadra poszło 24l 13blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Widzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje
    U mnie Tomek nie nagrywał odcinka o warzeniu, ja ma tylko z nim wspólne zdjęcia

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrher1 Wyświetlenie odpowiedzi
    Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi
    Dobry zwyczaj - tworzyć nowy watek dla nowych spraw.

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Widzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
    Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
    Twój fan

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzenia

    Leave a comment:


  • piotrher1
    replied
    Anteks,
    Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
    P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warek

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 364

    Pilzneński 5kg

    pszeniczny 0,5kg

    S04 2p (Kończył sie termin)

    Marynka 30g

    Loral 90g ( trochę starawy)


    Zacieranie 70min 67'C



    Gotowanie 60min

    0' Marynka 30g

    w chłodzeniu Loral 90g

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 363 Porter 30.12.21

    Monachijski 10kg

    Karmel ciemny 250g

    Jęczmień palony 250g

    Aromatyczny 250g

    Carabelge 250g

    Special X 250g

    Barwiący 250g

    Ekstrakt barwiący 100g

    Marynka 30g

    Lubelski 30g

    Gęstwa W34/70



    Zacieranie

    Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg

    2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody

    Palony i barwiący dodane 20min przed końcem



    Gotowanie 90min

    60 minMarynka

    15min Lubelski

    Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Gratulacje!

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    20 warek rocznie nieźle!

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎