Chyba pierwszy kwasik w domu
Pale ale 5kg
zacieranie 67'C 60min
wyszło około 30l
ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h
zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg
zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami
dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki
blg 14
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Warka 369 APA cośtam
skład
Pilzneński 5kg
Płatki pszeniczne 0,5kg
Marynka 30g
Mix chmieli z chmielenia na zimno z poprzedniej warki
Zacieranie 67' 90min
Gotowanie 60 min
0' 30g Marynka
Gdy temp spadła do 70'C dodany 1l mokrych chmieli odzyskanych z poprzedniej warki
Leave a comment:
-
-
warka 366
Pilzneński 5,5kg
Marynka 30g
Lubelski 50g
Zacieranie 67'C 80min
Gotowanie 60min
0' marynka 30g
30' Lubelski 25g
60' Lubelski 25g
Do wiadra poszło 24l 13blg
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWidzisz anteks , nawet Kopyr Cię docenił. Kilkanaście lat ciężkiej pracy i oto sukces. Gratulacje
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrher1 Wyświetlenie odpowiedziGdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi
Leave a comment:
-
-
Gdyby jednak któryś z forumowiczów miał jakieś sprawdzone receptury dotyczące warzenia Neipy to byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi
Leave a comment:
-
-
Tylko proszę bez fałszywej skromności. Nawet Kopyr to kiedyś dawno docenił. Tempo jest zajeb..... No i tempo udzielanych odpowiedzi również. Dzięki.
Jeśli mógłbyś cokolwiek dodać w tym temacie to będę wdzięczny
Twój fan
Leave a comment:
-
-
NEIPY chyba nie warzyłem a tempo warzenia warek to nie takie duże jeśli weźmiemy pod uwagę prawie 19lat warzenia
Leave a comment:
-
-
Anteks,
Z racji tego, że nie śledziłem pilnie Twoich wszystkich warek zapytam, czy warzyłeś piwo w stylu NEIPA. Jeżeli tak, to z góry przepraszam za brak czujności. W związku z tym mam pytanie: które drożdże byś polecił. Niedługo będę robił Nepię i myślę o Lallemand American East Coast New England (raczej rzadko ktokolwiek je poleca) . Co o tym sądzisz? Albo zapytam od razu konkretnie: czy masz jakiś flagowy przepis na NEIPA? Chodzi mi o dobór słodów, chmieli (wraz z etapem na którym się je zadaje), drożdży i nie tylko. Internet podaje skrajnie różne przepisy i zaczynam się w tym gubić, więc wolę opierać się na praktyku takim jak Ty. Nie jestem doświadczonym piwowarem w związku z czym prosiłbym o "łopatologiczne" opisanie tej kwestii
P.S - Podziwiam Twoje tempo i inwencję dotyczącą z ilości produkowanych warek
Leave a comment:
-
-
Warka 364
Pilzneński 5kg
pszeniczny 0,5kg
S04 2p (Kończył sie termin)
Marynka 30g
Loral 90g ( trochę starawy)
Zacieranie 70min 67'C
Gotowanie 60min
0' Marynka 30g
w chłodzeniu Loral 90g
1 Photo
Leave a comment:
-
-
Warka 363 Porter 30.12.21
Monachijski 10kg
Karmel ciemny 250g
Jęczmień palony 250g
Aromatyczny 250g
Carabelge 250g
Special X 250g
Barwiący 250g
Ekstrakt barwiący 100g
Marynka 30g
Lubelski 30g
Gęstwa W34/70
Zacieranie
Monachijski 5kg 67'C 90min wyszło ok 20l 14blg
2 zacieranie w brzeczce 120min 67'C pozostałe słody
Palony i barwiący dodane 20min przed końcem
Gotowanie 90min
60 minMarynka
15min Lubelski
Wyszło 26l 22blg, jakieś 2l w osadach zostało w garnku
Leave a comment:
-
Leave a comment: