O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Kapsle raczej należy wysterylizować - podobnie jak butelki ... nie każdy to robi ( patrz posty na forum ) jednak większość zapewne sterylizuje ... Bezpośrednio przed rozlewem piwa kapsle zalewasz wrzątkiem na 5-10 minut, możesz je również pogotować kilka minut ... nic im się nie stanie ...Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Archer napisał(a)
O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?Mniej książków więcej piwaComment
-
Odp: kapsle
burar napisał
Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.
Dokładnie, nie zaszkodzi ... Zresztą jest to zalecane na opakowaniu ... Sterylizacja kapsli jest na tyle łatwa i szybka, że warto poświęcić kilka minut i mieć ewentualny problem z głowy ... Jak wiemy, czystość w piwowarstwie domowym to podstawa.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, ale ja najpierw dolewam mało wody i mierze blg., następnie dolewam do pozimu jaki chce uzyskać."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.
PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.Comment
-
Krzysiu napisał(a)
Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.
PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.
Po cichej już nie , a co do emotikonów to nie przesadzaj .
Kilka buziek jeszcze nie robi kłopotów.Comment
-
warka nr.2
mija 9 dni od nastawienia 2 warki z 10,5 blg po 2-3 dniach spadlo do 4.5 i tak już zostalo do dziś, postanowiłem lać w butelki.rozpuścłem suchy ekstrakt i dodałem do fermentatora wyszło 18.5l.myślę że na Sylwestra będzie już dobre będzie można nim wzieść toastLast edited by anteks; 2003-11-03, 22:54.Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment